Velika priča za odbrambenu tehnologiju: Tajnoviti AI startup Helsing ubrzano okuplja ulagače

TEHNOLOGIJA Forbes 31. maj 2024. 09:27
featured image

31. maj 2024. 09:27

Tvrtka iz Münchena prikuplja najmanje 400 miliona dolara u krugu financijera u kojem dominira General Catalyst, saznaje Forbes od izvora.

Helsing je tajnovita AI kompanija koja je već osigurala ugovore se nekoliko evropskih vojski, a sada je u pregovorima za prikupljanje sredstava uz procjenu vrijednosti od 4 milijarde dolara, kažu izvori za Forbes. To bi kompaaniju učinilo jednim od najvrjednijih startupova za odbrambenu tehnologiju na svijetu.

Investicijski krug predvodi General Catalyst, a očekuje se kako će kompanija prikupiti najmanje 400 miliona dolara, kažu četiri izvora upoznata s razgovorima. Prije manje od godinu dana, Helsing je prikupio preko 200 miliona dolara u krugu kojeg je također predvodio General Catalyst. Uz nove investicije ukupna sredstva kompanije porasla bi na više od 750 miliona dolara.

Ni iz Helsinga ni iz General Catalysta nisu odgovorili na upite za komentar.

Ovaj krug financiranja još jedan je veliki ulog na brzorastući ekosustav odbrambene tehnologije, ali i najveća investicija u neku evropsku kompaniju za odbrambenu tehnologiju. Uz ratove na Bliskom istoku i u Ukrajini, ali i sve snažnije napetosti između SAD-a i Kine, investitori žele ulagati u firmne koje ojačavaju interese nacionalne sigurnosti na Zapadu. U posljednjih pet godina uložili su 100 milijardi dolara u kompanije koje sklapaju ugovore s ministarstvom odbrane, pokazuju podaci Pitchbooka.

Helsing je 2021. godine osnovao tim inženjera, tehnoloških menadžera i konzultanata, a kompanija je prikupila 200 miliona dolara inicijalnih investicija, no pravi uzlet dogodio se u studenom te godine, kada je investicijska kompanija Daniela Eka, osnivača Spotifyja, odlučila u prvom krugu financiranja uložiti više od 100 miliona dolara. “Evropa ima fantastičnu priliku predvoditi izgradnju dinamičnih AI sustava na etičan, transparentan i odgovoran način,” rekao je tada Ek za TechCrunch. “Cijeli tim u Helsingu tu odgovornost shvaćaju vrlo ozbiljno i vode se istim vrijednostima.”

Softverska rješenja za podršku AI kapaciteta vojske

Osnivači kompanije, izvršni direktori Torsten Reil Gundbert Scherf i predsjednik Niklas Köhler, nikada nisu jasno rekli što tačno firma proizvodi. Ipak, za razliku od velikih odbrambenih startupova poput Andruila koji se fokusira na hardverske proizvode i oružje, čini se kako je Helsing uvelike fokusiran na izgradnju softverskih rješenja za podršku AI kapaciteta vojske.

Prošle godine kompanija je zajedno sa Saabom osigurala ugovor za isporuku AI alata njemačkoj vojsci. Alati bi trebali pomagati pilotima aviona Eurofighter. Nekoliko mejseci kasnije, Helsing je odabran kao dobavljač AI kapaciteta za multinacionalni sporazum između Francuske, Njemačke i Španije za razvoj novih borbenih zrakoplova i dronova, imena Future Combat Air System. U veljači je Helsing potpisao neobvezujući sporazum s ukrajinskom vladom kojom bi dronovima i bespilotnim letjelicama pružao AI kapacitete.

Najveći ulagač, General Catalyst, prerastao je u velikog investitora u odbrambenu tehnologiju: investirali su u odbrambene jednoroge Andruil i Applied Intuition, kao i tajnovitu AI kompaniju Vannevar Labs. U sklopu fonda “Global Resilience” kojeg predvodi veteranski investitor Paul Kwan, kompanija se pridružila drugim velikim kompanijama kao što su Sequoia i Andreessen Horowitz u pružanju podrške kompanijama koje svoje proizvode žele prodavati vojsci.

“Vjerujemo kako će investicije u softvere u sektoru odbrane porasti na dvoznamenkaeste postotke u narednih 10 godina,” napisao je Kwan u objavi na blogu General Catalysta, dodavši kako će kompanije za obrambenu tehnologiju koje se fokusiraju na sofver “donijeti ogromne promjene vladama.”

Autor originalnog članka: David Jeans, Forbes; Iain Martin, Forbes
Link: AI Startup Helsing Raising Funds At $4 Billion Valuation, A Major Bet On Defense Tech
(Prevela: Nataša Belančić)