Napustila je posao u 52. godini, 40 godina kasnije jedna je od najbogatijih osoba na svijetu

BOGATSTVO Forbes 30. maj 2024. 20:23 > 30. maj 2024. 20:24
featured image

30. maj 2024. 20:23 > 30. maj 2024. 20:24

Joan Payden imala je 40 godina kada je postala prva partnerica u prestižnoj investicijskoj kompaniji Scudder, Stevens and Clark, koju je 1997. za 1,7 milijardi dolara kupio švicarski osiguravajući div Zurich Group. Unapređenje je bila velika čast za Payden, koja je bila istinski pionir u svom području. Međutim, kasnije je shvatila da se to trebalo dogoditi mnogo ranije.

Prodala policu penzionog i otišla

U to vrijeme uprava kompanije jednom godišnje je glasala o tome ko će postati partner. “Saznala sam zanimljivu stvar, a to je da nisam izabrana u prvom krugu. Izabrana sam na petom glasanju i mislim da je to razlog što nisam igrala golf”, ispričala je Payden studentima Poslovnog programa Mendoza na Univerzitetu Notre Dame tokom predavanja 2011. godine. “Imali su svoje godišnje sastanke na velikom, prestižnom igralištu za golf i naravno nisu puštali žene unutra, pa sam sjela na terasu”, objasnila je.

Godine 1984. dala je otkaz, isplatila penzioni fond i krenula na vlastiti put. “Nisam željela biti na istom mjestu deset godina kasnije”, rekla je studentima u Notre Dameu. Povela je sa sobom Sandru Rygel , saradnicu u Scudder, Stevens & Clark-u, te su zajedno osnovale kompaniju za upravljanje novcem Payden & Rygel. (Rygel je navodno otišla 1988. kako bi se posvetila filantropiji. Nije odgovorila na Forbesov zahtjev za intervju.)

Za Payden, koja je rekla da bi na koledžu bila izabrana kao osoba koja “najvjerovatnije neće pokrenuti vlastiti posao”, to je bio potez koji joj se nije baš najbolje dopao. “Mnoge moje kolege i prijatelji bili su zabrinuti za moje psihičko stanje”, rekla je u govoru 2011. godine.

Američki mirovinski plan 401(k)
Payden je unovčila svoju penziju od 401 (k) kako bi otvorila svoj posao (Foto: PROFIMEDIA)

Ne voli medijske reflektore

Ipak, tokom proteklih 40 godina, Payden je tiho izgradila Payden & Rygel u jednog od najvećih privatnih upravitelja novcem u zemlji, sa 162 milijarde dolara imovine pod upravljanjem i kancelarijama u Los Angelesu (sjedište firme), Bostonu, Londonu i Milanu. Fokusirajući se na obveznice i globalna tržišta, tvrtka sada upravlja imovinom širokog spektra ulagača visoke neto vrijednosti, državnih i korporativnih pnzionih fondova, centralnih banaka, fondacija i drugih. U dobi od 92 godine Payden još uvijek vodi firmu kao predsjednik, glavni izvršni direktor i većinski vlasnik.

“Ona je bistra koliko može biti”, kaže njena predstavnica za medije Angela Dailey, koja naglašava da Payden ne planira u skorije vrijeme odustati od vođenja firme. Payden, koja izbjegava svjetla reflektora i razgovarala je sa samo nekoliko novinara u svojoj 60-godišnjoj karijeri, odbila je komentirati ovaj članak.

Neto vrijednost procijenjena na 700 miliona dolara

Rast njene kompanije, koja je u proteklom desetljeću više nego udvostručila svoju imovinu pod upravljanjem, donio je Payden mjesto na Forbesovoj listi najuspješnijih samostalnih poduzetnika na svijetu. Njena neto vrijednost, procijenjena na 700 miliona dolara, uglavnom dolazi od njenog kontrolnog udjela u kompaniji, koji Forbes procjenjuje na oko 1,2 milijarde dolara.

Ostatak kompanije je u vlasništvu uprave. Prema Forbesu, ona također ima oko 100 miliona dolara u drugoj imovini, uključujući gotovo četiri miliona dolara vrijednu kuću na obali u Santa Monici. Strastveni filantrop, dala je milione u humanitarne svrhe, uključujući skloništa za životinje (ona voli mačke), katoličke organizacije i svoju alma mater, Trinity College, katolički ženski koledž u Washingtonu, koji se sada zove Univerzitet Trinity Washington.

Rane godine

Payden je rođena 1931. u Derbyju u Connecticutu, ali je većinu svojih tinejdžerskih godina provela u Jakarti u Indoneziji. Ondje je njen otac, inženjer koji je postao borbeni pilot iz Prvog svjetskog rata, bio zaposlen kao direktor u hemijskoj firmi Union Carbide. To je preuzeo Dow Chemical 2001.

Nakon što je gotovo desetljeće živjela u Indoneziji, porodica se vratila u Sjedinjene Države kako bi Joan i njen mlađi brat William završili srednju školu u predgrađu New Yorka. Zatim je pohađala Trinity College, gdje je 1953. diplomirala matematiku i fiziku, što je bilo prilično “neobično” za žene u to vrijeme, kaže predsjednica Trinityja Patricia McGuire .

Njen prvi posao bio je kao inženjer za tvrtku koja je gradila rafinerije nafte u New Jerseyu. “Prvog dana u uredu bilo je 600 mladih inženjera, a četiri su bile žene”, rekla je u govoru u Notre Dameu. – Mislio sam da je to prilično dobar omjer.

Payden je voljela svoj posao, ali je bila shrvana nakon tri godine kada je otpuštena zajedno sa 300 svojih kolega. To se pokazalo kao prekretnica u njenoj karijeri. Zbog svojih matematičkih sposobnosti zaposlila se u Merrill Lynchu kao mlađa saradnica – uz “veliki popust” u odnosu na prethodnu plaću. Dvije godine kasnije preselila se u Los Angeles i zaposlila u firmi Scudder, Stevens & Clark, gdje je bila uključena u tim koji je upravljao obveznicama za velike institucije.

Upravitelj bogatstva Merrill Lynch
Zahvaljujući svom matematičkom znanju, Joan Payden je dobila posao u Merrill Lynchu, koji je danas odjel za upravljanje bogatstvom Bank of America, Foto: Profimedia

Usredotočite se na obveznice

“U to vrijeme bilo je mnogo izazova. Jedan od njih je bio taj da sam žena”, rekla je Payden u intervjuu 2011. Ali bilo je i prilika. U to vrijeme je korporativnim penzionim fondovima i državnim imovinskim fondovima bilo zabranjeno ulagati u dionice, pa su se umjesto toga fokusirali na obveznice. “Mislila sam da je to vrlo zanimljivo”, rekla je. “Ponekad je ljudima danas teško reći da su obveznice vrlo zanimljive, ponekad zanimljivije od dionica.”

Payden i njen partner odlučili su se fokusirati na ovo područje 1984., kada su osnovali Payden & Rygel. “Njena vizija je bila razviti nezavisnu kompaniju svjetske klase s fiksnim prihodom”, objašnjava finansijski direktor i izvršni partner Brian Matthews, kojeg je Payden angažirala iz njujorške investicijske firme Brown Brothers Harriman dvije godine nakon osnivanja firme.

S Payden ga je povezao porodični prijatelj. Dok je on planirao da se nakratko susretnu kada ona posjeti New York, ona ga je na kraju uvjerila da napusti posao na Wall Streetu. “Baš onako kako se predstavlja. Ima zarazan entuzijazam i optimizam.” Matthews se prisjeća da ga je impresioniralo to što je firma imala samo pet zaposlenih kada je on stigao, ali je upravljala imovinom od oko dvije milijarde dolara, uglavnom zbog klijenata koji su u Payden došli iz njene prethodne firme. Ali Payden je također bio “u pokretu”, neprestano se obraćajući potencijalnim klijentima “i pokušavajući doći na radar”, objašnjava Matthews.

Kompanija je uvijek naglašavala svoj globalni fokus i rano je razvila globalne strategije obveznica. Godine 1992. predstavili su porodicu zajedničkih fondova. Šest godina kasnije otvorili su svoj prvi međunarodni office u Londonu i offshore verziju zajedničkih fondova u Irskoj. Iste godine Payden je osnovao joint venture s Metzler bankom, najstarijom privatnom bankom u Njemačkoj.

Povrat niskog rizika

Danas kompanija ima 45 različitih fondova s ​​fiksnim prihodom i tri dionička fonda. Među najpopularnijima su Payden Limited Maturity Fund i Payden Emerging Markets Bond Fund, koji su ostvarili povrat od šest odnosno 11 posto u finansijskoj godini koja je završila 30. aprila.

Sveukupno, Payden & Rygel ističe se kao solidna ponuda niskog rizika koja nadopunjuje raznoliki portfolio, kaže Morningstarov analitičar David Little , koji godinama pokriva kompaniju. “Možda ovu strategiju nećete koristiti kao temeljni portfolio s fiksnim prihodom, ali će odgovarati onim investitorima koji žele generirati prihod uz niski nivo volatilnosti.”

Također, kao manja nezavisna firma u industriji kojom dominiraju bostonski divovi Fidelity (4,9 biliona dolara u imovini pod upravljanjem), Franklin Templeton Investments (1,46 milijardi dolara) i Blackstone (1000 milijardi dolara), rekao je Matthews, može ponuditi osobniji pristup. “Nemamo vanjskih dioničara, što znači da možemo sami donositi odluke o tome kako najbolje postupiti, što nas doista povezuje s našim klijentima jer ne služimo nikome drugome”, kaže Payden.

Fidelity Wealth Manager
Rival Fidelity upravlja imovinom od 4,9 biliona dolara, što je 30 puta više od imovine Payden & Rygel, Foto: Profimedia

Pokrovitelj svog univerziteta

Payden se proslavila na polju upravljanja novcem, stvorivši svoju ostavštinu tri milje od američkog Kapitola u kvartu Brookland u Washingtonu. Tu je skromni kampus Univerziteta Trinity s dvije hiljade studenata. Payden, koja je i sama diplomirala na univerzitetu, finansirala je Payden Academic Center od 80.000 kvadratnih metara s donacijom od 10 miliona dolara 2013. godine, koji uključuje učionice i najsavremenije laboratorije. Bila je to prva nova zgrada škole u više od 50 godina.

Payden je predana Trinityju još od vremena kada je diplomirala, prije više od sedam desetljeća. U 1980-ima se pridružila upravnom odboru univerziteta, odigravši ključnu ulogu u njegovoj transformaciji posljednjih godina, prema dugogodišnjoj predsjednici Patricii McGuire.

Događaj Kongresa moralne akcije siromašnih 2019. na Sveučilištu Trinity Washington
Događaj Poor People's Moral Action Congress na Univerzitetu Trinity Washington 2019. Univerzitet je uz pomoć Payden postao dostupan i onima s niskim primanjima, Foto: Profimedia

Pomoć ranjivim skupinama

Studentsko tijelo Trinityja prešlo je iz “pretežno bijelog, katoličkog, rezidencijalnog” u jednu od samo nekolicine škola u SAD-u koje su službeno označene kao “pretežno crnačka institucija” (56 posto studentskog tijela su crnci) i “Institucija za latinoameričke studente” (30 posto.) Više od 70 posto studenata prima savezne stipendije Pell, a prosječni trošak nakon financijske pomoći iznosi 12 000 dolara godišnje.

“Joan je to prihvatila. Rekla je: ‘Ovo bi Trinity trebao raditi'”, kaže McGuire o prijelazu. Kao “najveći donator” škole, Payden je bila ključna u stvaranju promjena, uključujući poboljšanje naučnih (STEM) programa, kaže McGuire. Posljednjih godina univerzitet je primio podršku od Fondacije Mellon i Medicinskog instituta Howard Hughes. “Za malu školu kao što je Trinity, dar vrijedan više miliona dolara je ključan”, objašnjava.

“Mislim da prilično često čitamo o tim ogromnim darovima od 50 ili 100 ili 300 miliona dolara velikim elitnim institucijama koje su već prilično bogate. A ja, znate, sjedim ovdje i lupam po stolu.” (Trenutna fondacija Univerziteta Trinity iznosi 35 miliona dolara, u poređenju sa 3,3 milijarde dolara susjednog Univerziteta Georgetown.)

kampus UCLA
Payden je donirala nekoliko američkih univerziteta, uključujući UCLA u Los Angelesu, Foto: Profimedia

Borac za obrazovanje

Međutim, Payden pomaže i većim školama. Zapravo, radi u odborima najmanje četiri drugauniverziteta: Univerzitet Južne Kalifornije, Loyola Marymount, Occidental College i UCLA-ina škola za menadžment Anderson. Godine 2015. donirala je pet miliona dolara za podršku inicijativi usmjerenoj na pripremu siromašnih tinejdžera u Los Angelesu za koledž. Donirala je i drugim školama, poput Los Angeles Valley Collegea i Univerziteta Colorado Boulder, gdje je studirao njen pokojni brat.

“Ona je borac za obrazovanje”, kaže dr. Eric Esralian, profesor na UCLA.

Voditeljica imovine Joan Payden
Payden je 2019. dobila nagradu humanitarne organizacije Salvation Army koju joj je uručio njen prijatelj Eric Esralian (lijevo), Foto: Profimedia

Strast i predanost

Bez bliže porodice, Payden planira ostaviti veliki dio svog bogatstva u humanitarne svrhe, rekla je njena bliska osoba. Nakon smrti 2013., njen brat William ostavio je dar neobjavljene vrijednosti Univerzitetu Trinity, što je bila pomoć za plaćanje univerzitetskog laboratorija za simulaciju medicinske sestre.

Trinity također ima Williamovu kolekciju modela aviona. Prema McGuireu, bio je predani kolekcionar svega, od automobila do sportskih suvenira. Za života je čak imao mali lični muzej u Los Angelesu. Payden je bio egzekutor njegovog imanja.

Payden je poznata po jednostavnom vodiču. “Dvije riječi koje su me doista pogodile bile su ‘strast’ i ‘predanost'”, rekla je na otvaranju Payden Academic Centera (nazvanog po njenom bratu i roditeljima) 2016. godine.

“Kao što možete zamisliti, ljudi će me uvijek pitati šta znači uspjeh. Šta tražite od ljudi koje zapošljavate? Koliki je njihov IQ? I kažem da su, što se mene tiče, važne samo dvije riječi: strast i predanost.”

Autorica članka Jemima McEvoy