Ko su najplaćenije književnice na svijetu? Na listi 10 najbogatijih autora pet je žena pisaca, a dvije su milijarderke

featured image

6. maj 2024. 15:00

Knjievnica JK Rowling, koju najbolje pamtimo po serijalu knjiga o malom čarobnjaku “Harryju Potteru”, a koje su i ekranizirane, priprema se da napiše novih šest knjiga. Tri će biti nastavak kriminalističko-fantastičnih knjiga o privatnom detektivu Cormoranu Strikeu, koje je objavila pod pseudonimom Robert Galbraith.

Kako je otkrila u intervjuu za New York Times, britanska književnica već piše prvu knjigu, ne otkrivajući detalje kada bi mogla biti završena.

JK Rowling pripada redu elitnih pisaca po zaradi, kako je ranije pisao Forbes, ona je druga najplaćenija autorica na svijetu, iza plodnog Jamesa Pattersona. Samo u periodu od 2019. godine do 2020. godine, prodala je gotovo 2,6 miliona knjiga. Autorica koja priznaje kako su joj u pisanju počeci teži od završetaka, u intervjuu za NYT kaže kako joj nikada nije bilo teško biti pisac, ali joj nije bilo jednostavno perom ubijati likove iz svojih knjiga.

“Ne volim ubijati likove, ali to je dio života, zar ne? Ubiti Snapea bilo je grozno. Uvijek sam znala da će otići. Nisam mogla podnijeti ubistvo Lupina i Tonksa (Harryjevog učitelja i njegove žene), to je bilo tako tužno. Oh i Fred (Weasley). Sada sam ubila prilično važnog lika u knjigama o Strikeu, što sam, opet, od početka znala da će se dogoditi. Pitanje je bilo kada? Mislila sam da bi to moglo biti u osmoj knjizi, ali sam odlučila da je sedma pravi trenutak”, otkrila je ona.

Knjige više ne čine većinu njene zarade: Rowlingina najveća gotovina su atrakcije “Wizarding World” studija Universal, ali ona isto tako i donira od svog bogatstva drugima.Tako je u jeku pandemije, kada je i sama sumnjala da ima COVID-19, donirala 1,25 miliona dolara beskućnicima i žrtvama porodičnog nasilja tokom ovog perioda.

U nastavku donosimo listu deset najbogatijih autora današnjice, među kojima je pet žena pisaca.

Jeffrey Archer, Foto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

10. Jeffrey Archer

Neto bogatstvo: 200 miliona dolara

Jeffrey Archer je engleski romanopisac i bivši političar. Pisanjem se počeo baviti kada je shvatio da je njegova politička karijera završena. Da posao pisca radi dobro, potvrđuje i podatak da je do sada prodao više od 320 miliona primjeraka svojih knjiga. Bestseler knjiga mu je Kane i Abel, objavljena 1979.

Archerova neto vrijednost iznosi 200 miliona dolara.

John Grisham, Foto: Maks Him / Starface / Profimedia

9. John Grisham

Neto bogatstvo: 220 miliona dolara

Stručnjak za pravo među piscima, John Grisham, kao pravnik je bio član Zastupničkog doma Mississippija. U maju 2024. njegova neto vrijednost iznosi oko 220 miliona dolara, dovoljno da se pozicionira na deveto mjesto najplaćenijih autora današnjice. U svom prvom publicističkom djelu nakon Nevinog čovjeka, Framed, nudi pogled iznutra na nepravdu s kojom se suočavaju žrtve kaznenopravnog sistema Sjedinjenih Država.

Nigel Blackwell, Foto: Amazon

8. Nigel Blackwell

Neto bogatstvo:  292,5 miliona dolara

Neto vrijednost Nigela Blackwella procjenjuje se na oko 292,5 miliona dolara. Činjenica da je kao tinejdžer imao priliku obići Francusku, Austriju i Švicarsku, i vidjeti čuda svijeta i ljude u njemu, sigurno su utjecali u formiranju Nigela kao pisca. Rođen je u ruralnom Oxfordshireu u Engleskoj, voli, podrazumijeva se, knjige, a doktorirao je još i fizikalnu hemiju. Putujući Evropom, Sjevernom Amerikom, Bliskim istokom i Japanom, pronalazio je i inspiraciju za svoje priče. Njegov dom danas je u Teksasu.

Piše trilere i kratke priče, a ističe se njegova saradnja s autoricom Diane Capri na seriju trilera o Jessici Kimball, istraživačkoj novinarki s neobičnim darom da se dovede u smrtnu opasnost kada pravda treba biti zadovoljena.

Barbara Taylor Bradford (lijevo), Foto: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

7. Barbara Taylor Bradford

Neto bogatstvo: 300 miliona dolara

Više od 80 miliona primjeraka prodatih knjiga u 90 zemalja svijeta, čine Barbaru Taylor Bradford najprodavanijom engleskom spisateljicom. Njen uspjeh prepoznala je i nagradila britanska kraljica Elizabetha koja joj je 2007. godine dodijelila Orden Britanskog Carstva, da bi 2016.godine, kao autorica međunarodnih bestselera Barbara prepoznata kao jedna od 90 velikih Britanaca na portretu povodom obilježavanja kraljičinog 90-og rođendana.

A Woman of Substance (1979) godine, bio je njen debitanstski roman, prodan u više od 30 miliona primjeraka širom svijeta. Barbara je do sada napisala 40 romana i zaradila oko 300 miliona dolara.

Danielle Steel, Foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

6. Danielle Steel

Neto bogatstvo: 310 miliona dolara

Danielle Steele je američka spisateljica koja je prema Forbesu najprodavanija živuća autorica na svijetu koja ima više od 800 miliona prodanih knjiga. Steel je četvrti najprodavaniji autor svih vremena, sa neto bogatstvom koje se procjenjuje na 310 miliona dolara.

Počela je pisati na starom pisaćem stroju Olympia koji i danas ima. Do sada je napisala 170 romana, publicističkih knjiga i knjiga za djecu). Njen prvijenac “Going Home objavila je uspješno žonglirajući sa majčinskim obavezama.

Za svoj spisateljski stil u intervjuu za Harvard Business Review kaže kako ona piše o stvarima koje nas povrijeđuju ili plaše, dok svojim likovima uvijek daje sigurnu luku, a čitateljima osjećaj nade.

Nora Roberts, Foto: Facebook

5. Nora Roberts

Neto bogatstvo: 390 miliona dolara

Nora Roberts američka je autorica bestselera s više od 200 ljubavnih romana. Roberts je počela pisati u kasnim 70-ima i nastavila sa svojim bestselerom “Playing the Odds” 1985.

Norina neto vrijednost iznosi oko 390 miliona dolara, što je čini petom najbogatijom autoricom na svijetu.

Stephen King, Foto: REUTERS/Tom Brenner

4. Stephen King

Neto bogatstvo: 400 miliona dolara

Američki pisac Stephen King kojeg zovu još i kralj horora, potpisao je i žanrove krimi i naučna fantastika. Pamti se njegov prvijenac Carrie iz 1974. godine, ali i Različita godišnja doba. Od naslova koji su adaptirani kao filmovi izdvajaju se: Carrie, Christine, The Shining, The Dead Zone i dr. King je također, poput Rowling objavljivao pod pseudonimom Richard Bachman. King je diplomirao engleski jezik, a danas je “težak” 400 miliona dolara.

James Patterson, Foto: Reuters

3. James Patterson

Neto bogatstvo:  560 miliona dolara

James Patterson, američki je pisac trilera. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, James Patterson je imao više bestselera na listi New York Timesa nego što je ikada imao ijedan drugi pisac. Otkako je njegov prvi roman Edgar 1976. godine, podsjeća Laguna, dobio nagradu, Jamesove knjige su prodate u više od 350 miliona primjeraka.

Pamtit će se i kao čovjek koji je prvi prodao milion e-knjiga. Godine 2016., Patterson je bio na vrhu Forbesove liste najplaćenijih autora treću godinu zaredom, sa zaradom od 95 miliona dolara. Danas se njegova neto vrijednost procjenjuje na oko 560 miliona dolara.

J.K. Rowling, Foto: REUTERS/Toby Melville/FILE PHOTO

2. JK Rowling

Neto bogatstvo: 1 milijarda dolara

JK Rowling “Joanne Kathleen Rowling” je britanska autorica koja je druga najbogatija autorica. Svjetsku slavu donijeli su joj romani o Harryju Potteru, dok je franšiza o Harryju Potteru, ostala upamćena kao serijal filmova s ​​najvećom zaradom svih vremena.

Ove godine njena neto vrijednost se procjenjuje na jednu milijardu dolara.

Ono što je karakteristično za JK Rowling je da ju je teški period u životu kada je doživjela bračni brodolom doveli do posla pisca. Naime, 1993. godine nakon što se razvela od supruga Jorgea Arantesa s kojim je živjela u Portugalu, Rowling je počela patiti od kliničke depresije. A kako nijedna nevolja ne dolazi sama, Rowling nije u to vrijeme imala ni novca kojim bi se brinula o svojoj kćerki Jessici Isabel, zbog čega je morala da se prijavi za socijalnu pomoć. Tako je počela pisati o avanturama čarobnjaka, misleći šta još može izgubiti.

Samo pola godine nakon što je počela pisati o Harryju Potteru umire joj majka, a ona će kasnije izjaviti kako joj najteže pada što nikada nije imala priliku pročitati nijednu od njenih knjiga o malom čarobnjaku.

Elisabeth Badinter, Foto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

1. Elisabeth Badinter

Neto bogatstvo:  1,3 milijarde dolara

Elisabeth Badinter, francuska je filozofkinja, spisateljica i historičarka. Badinter je najpoznatija po svojim filozofskim raspravama o feminizmu i ulozi žena u društvu. Anketa magazina Marianna iz 2010. proglasila ju je “najutjecajnijom intelektualkom Francuske”.

Neto bogatstvo Elisabeth Badinter iznosi oko 1,3 milijarde dolara, što je čini najbogatijom autoricom na svijetu svih vremena.

Svoje bogatsvo može zahvaliti i nasljedstvu 19 miliona dionica u divu oglašavanja i odnosa s javnošću Publicis Groupe. Njen otac Marcel Bleustein-Blanchet osnovao je kompaniju 1926, u kojoj ona od 1996.godine predsjedava Upravnim odborom. Osim što piše knjige ona je i profesorica na Ecole Polytechnique u Parizu, gdje predaje filozofiju. Njena knjiga, “Sukob: Kako moderno majčinstvo potkopava status žena”, potaknula je žestoku raspravu 2010. godine i postala bestseler širom Evrope. Ona je majka troje djece.