Sinovi Gabriela Garcie Marqueza objavili nedovršeni roman koji je pokojni autor želio ‘uništiti’

featured image

7. mar 2024. 09:33

Posljednji roman Gabriela Garsije Markesa, „Sjećanja mojih melanholičnih kurvi“, objavljen je prije 20 godina, ali nasljeđe pokojnog kolumbijskog pisca tu nezavršava.

Nakon njegove smrti 2014. godine, nedovršeno djelo – koje se sastoji od nacrta na kojima je dobitnik Nobelove nagrade za književnost radio posljednjih godina svog života – ostalo u njegovoj ličnoj arhivi na Univerzitetu Teksas.

U srijedu, na dan kada bi García Márquez napunio 97 godina, autorovi sinovi Rodrigo i Gonzalo García objavili su sada završeni roman “Do augusta”.

Ali, kao što par priznaje u preambuli knjige, Garsija Markes nije želio da djelo bude objavljeno. “Ova knjiga ne vrijedi”, prisjećaju se kako im je otac rekao prije smrti. “Mora biti uništena.”

Pregledom rukopisa, njegova porodica je utvrdila da oni sadrže suštinu pisca koji decenijama plijeni tolike čitaoce. U knjizi, sinovi Garsije Markesa priznaju da je njeno objavljivanje bio čin “izdaje”. Ali Gonzalo je na konferenciji za novinare u utorak rekao da ništa nije dodano što nije uključeno u različite nacrte romana koje je ostavio njegov otac.

„Roman je bio malo razbacan, ali je bio kompletan“, rekao je dok su braća predstavljala knjigu na Institutu Servantes u Madridu.

“Nije uglađena kao njegove najveće knjige”, dodao je Rodrigo: “Ali, kao što kažemo u prologu, definitivno ima mnoge (njegove) izvanredne karakteristike: lijepu prozu, poznavanje ljudskog bića, moć opisa.”

Pixaby

Demencija

García Márquez je radio na romanu nekoliko godina sve dok nije počeo da pati od demencije. Gubitak pamćenja kolumbijskog autora potkopao je njegovo povjerenje u njegov rad, rekli su njegovi sinovi.

„Nikad nije vodio neobjavljene knjige“, rekao je Rodrigo. “Svaka knjiga koju nije završio i kojom nije bio zadovoljan bila je uništena. Dakle, činjenica da nije uništio ovu knjigu, mislim, je takođe znak da je za njega postala malo nedešifrovana, piše CNN.

Smješten na neidentifikovanoj karipskoj lokaciji, roman “Do avgusta” prati protagonistkinju Anu Magdalenu Bach dok odlazi na godišnji izlet na ostrvo gdje je sahranjena njena majka. Svake godine, dok je tamo, ona „na jednu noć uzme novog ljubavnika“, prema sinopsisu izdavača knjige Penguin Random House, koji opisuje roman kao „duboku meditaciju o slobodi, žaljenju, samotransformaciji i misterijama od ljubavi.”

Posthumni roman nastao je iz rukopisa zahvaljujući finom ugađanju izdavača i književnog agenta Cristóbala Pere, koji je uredio posljednje dvije knjige koje je García Márquez objavio za svog života.

Sinovi Garsije Markesa potvrdili su da nema drugih nedovršenih romana u skladištu. „Sav Gaboov rad sada je dostupan njegovim čitaocima“, rekao je Gonzalo.