OpenAI objavljuje mailove Elona Muska. ‘Tužni smo što je došlo do ovoga’

featured image

7. mar 2024. 09:04

OpenAI je uzvratio Elonu Musku, koji je prošle sedmice tužio kompaniju ChatGPT zbog “jurnjave za profitom i odstupanja od svoje prvobitne, neprofitne misije”. U utorak navečer, OpenAI je objavio nekoliko Muskovih mailova iz ranih dana kompanije koji izgleda pokazuju da Musk priznaje da je OpenAI trebao zaraditi tonu novca za finansiranje nevjerovatnih računarskih kompenenti potrebnih za pokretanje njegovih AI ambicija.

U mejlovima, čiji su dijelovi redigovani, Musk tvrdi da kompanija nije imala praktički nikakve šanse da izgradi uspješnu generativnu AI platformu samo prikupljanjem gotovine, te da je kompanija morala pronaći alternativne izvore prihoda da bi preživjela.

U e-poruci od 22. novembra 2015. upućenoj izvršnom direktoru Samu Altmanu, Musk, suosnivač OpenAI, rekao je da kompanija treba prikupiti više od 100 miliona dolara kako bi “izbjegla da zvuči beznadežno”. Musk je predložio finansijsku obavezu od milijardu dolara i obećao da će pokriti sve što se ne prikupi.

OpenAI u postu na blogu u utorak navečer je rekao da Musk nikada nije ispunio svoje obećanje, izdvajajući 45 miliona dolara za finansiranje OpenAI, dok su drugi donatori prikupili 90 miliona dolara. Muskovi advokati odbili su komentirati tvrdnje OpenAI-ja.

Musk je u e-poruci od 1. februara 2018. rekao rukovodiocima kompanije da je jedini put naprijed za OpenAI da ga Tesla, njegova kompanija za električne automobile, kupi. Kompanija je to odbila, a Musk je napustio OpenAI kasnije te godine.

U decembru 2018. Musk je poslao e-poštu Altmanu i drugim rukovodiocima da OpenAI ne bi bio relevantan „bez dramatične promjene“.

“Za ovo su odmah potrebne milijarde godišnje ili zaboravite”, poručio je Musk. “Stvarno se nadam da griješim.”

Osnovan OpenAI LP

Rukovodioci OpenAI su se složili. Godine 2019. osnovali su OpenAI LP, profitni entitet koji postoji u strukturi veće kompanije. Ta profitna kompanija dovela je OpenAI od efektivno bezvrijednog do vrijednosti od 90 milijardi dolara za samo nekoliko godina – a Altman je u velikoj mjeri zaslužan kao idejni tvorac tog plana i ključ za uspjeh kompanije.

Microsoft je od tada uložio 13 milijardi dolara u bliskom partnerstvu sa OpenAI.

U Muskovoj tužbi, podnesenoj prošle sedmice pred državnim sudom u Kaliforniji, navodi se da su kompanija i njeno partnerstvo s Microsoftom prekršili osnivačku povelju OpenAI, što predstavlja kršenje ugovora. Musk traži suđenje i da kompanija, Altman i suosnivač Greg Brockman vrate zaradu koju su dobili od poslovanja.

OpenAI je osnovan kao provjera onoga što su osnivači vjerovali da predstavlja ozbiljnu prijetnju koju je vještačka generativna inteligencija, ili AGI, predstavljala čovječanstvu. Kompanija je stvorila nadzorni odbor da pregleda svaki proizvod koji je kompanija stvorila.

Kompanija je u svom blog postu rekla da nije odstupila od svoje misije i da će odbaciti sve Muskove tvrdnje. Izjavili su da je njegova tehnologija široko dostupna i poboljšava živote ljudi, dok kompanija nastavlja da se zalaže za sigurnost svojih proizvoda.

„Tužni smo što je do ovoga došlo sa nekim kome smo se duboko divili—nekim ko nas je inspirisao da ciljamo više, a zatim nam je rekao da nećemo uspjeti, a onda nas je tužio kada smo počeli da ostvarujemo značajan napredak ka OpenAI-ju misiji bez njega”, objavila je kompanija u svom blog postu, piše CNN.