Austrijanci uvode pametne brave kako bi im poštari mogli dostaviti pakete u kuću

featured image

31. maj 2024. 11:54

Austrija u srpnju uvodi uslugu dostave na kućnu adresu. Prva u Evropi omogućit će dostavljačima da uđu u domove korisnika kako bi im tamo ostavili naručeni paket

Inovacija dostave s druge strane kućnog praga nastala je na inicijativu vodeće austrijske poštanske kompanije Oesterreichische Post.

Usluga takve dostave testira se od 2021. godine i bit će dostupna svim Austrijancima starijim od 18 godina bez dodatnih troškova. Uvjet je takozvana pametna brava, uređaj za 289 eura koji nudi tvrtka Nuki Home Solutions. Tvrtku su prije deset godina osnovali Jürgen i Martin Pansy.

Nakon instaliranja te brave, poštansko osoblje može koristiti mobilni uređaj za otključavanje vrata, ostaviti paket na određenom mjestu u kući ili stanu te ponovno zaključati vrata pri odlasku, piše Bloomberg.

Ideja za ovakvim rješenjem pojavila se zbog sve veće popularnosti kupovine preko interneta. Samo prošle godine austrijska poštanska tvrtka obradila je rekordnih 200 miliona paketa.

Iako pošta nije prijavila nikakve incidente tijekom pilot faze, usluga je izazvala burne reakcije na internetu zbog potencijalnih sigurnosnih problema. Neki su vrlo skeptični prema novoj usluzi.

“Ljudima je teško zamisliti da puštaju nekoga stranog u svoj stan ili dnevnu sobu”, rekao je za Bloomberg Markus Leitgeb, glasnogovornik poštanske kompanije.

“Ovo je usluga za vrlo specifičnu ciljnu skupinu do koje želimo doprijeti”, dodao je.

Usluga je namijenjena klijentima online trgovina u urbanim sredinama koji često naručuju. Za razliku od ruralnih područja, gdje se paketi mogu ostaviti u vrtovima ili garažama, gradski stanovnici često nemaju sigurno vanjsko skladište, pa moraju ostati kod kuće ili preuzeti pakete u distribucijskom centru. S novom uslugom potrošači bi to mogli izbjeći. Također bi mogla spriječiti krađu paketa ostavljenih izvan kuće, što je problem godinama.

Iako postoje oni koje takva praksa zabrinjava, početna potražnja bila je “ogromna”. Iz Oesterreichische Posta izjavili su kako su primili 2000 zahtjeva za pametnim bravama u prva 24 sata nakon objave vijesti o novoj usluzi. Među potencijalnim prvim korisnicima sustava u Austriji moglo bi biti i oko 40 tisuća ljudi koji već imaju pametnu bravu Nuki.

Iako je ovaj koncept nov u Europi, već se koristi u Sjedinjenim Državama. Primjerice, Amazon nudi dostavu u garažu uz pomoć pametnog ključa, a Walmart čak isporučuje namirnice izravno u hladnjake kupaca. Međutim, nisu sve takve usluge uspješne: Amazonova dostava u automobilu, koja je omogućavala postavljanje paketa u prtljažnike, ukinuta je 2021. godine.