6 osobina koje treba tražiti u svom sljedećem šefu

BIZNIS Forbes BiH 31. maj 2024. 12:22
featured image

31. maj 2024. 12:22

Prilikom traženja novog posla, često zanemarujemo utjecaj koji izvanredan menadžer ili šef može imati na naš poslovni život i, u konačnici, na putanju rasta naše karijere. Dok je važno sagledati organizaciju u cjelini (tj. njenu misiju, priznanja i reputaciju), jednako je važno razumjeti ko će biti vaš sljedeći neposredni nadređeni.

Istraživanja pokazuju da menadžeri mogu uticati na najmanje tri četvrtine razloga za dobrovoljno napuštanje posla. Zapravo, prema Gallupu, vaš neposredni menadžer je glavni prediktor fluktuacije. Imajući u vidu značajan uticaj koji mogu imati, evo šest ključnih osobina na koje se treba fokusirati kod vašeg sljedećeg šefa kada tražite posao.

1. Orijentisanost na kolektiv

Efektivni menadžeri vode se misijom kompanije i osnažuju one oko sebe, posebno svoje direktne podređene. Oni to čine razumijevajući da njihova uloga vođe zavisi od uspjeha svakog člana tima. Shvataju da ne mogu sve sami i dobro poznaju snage i slabosti svakog pojedinca u svom timu. Stoga, delegiraju zadatke na način koji se oslanja na stručnost svakog pojedinca, istovremeno pokrećući kolektiv naprijed.

2. Sposobnost podučavanja i inspirisanja

Vaš budući šef će vas morati trenirati i voditi, ali bi također trebao biti u stanju podučavati na način koji vam odgovara. Važno je razumjeti okruženje u kojem najbolje radite i rastete. Jeste li neko ko dobro reaguje na direktne povratne informacije? Šta vas motivira i kako želite primati upute? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da utvrdite koja vrsta menadžera će biti najbolja za vas i vaš stil učenja.

Pored podučavanja, istinski izuzetni menadžeri inspiriraju one oko sebe. Oni ohrabruju direktne podređene da preuzmu proračunate rizike, pomjeraju granice i sanjaju veliko, ulijevajući osjećaj vlasništva i osnaživanja. Nakon razgovora sa potencijalnim poslodavcem, trebali biste se osjećati motivisano i puni energije zbog mogućnosti rada sa tim menadžerom.

3. Pružanje autonomije

Dobar menadžer daje upute, ali sjajan menadžer podstiče autonomiju. Tražite lidere spremne da vam daju prostor potreban za eksperimentisanje, inovacije i postizanje ciljeva. Efektivni menadžeri se ne plaše potencijalnog neuspjeha i, iako ne prave kompromise po pitanju rezultata, daju podređenima slobodu da generišu nove ideje, inoviraju i razmišljaju van okvira.

Pixaby

4. Vođenje sa empatijom

Empatija igra fundamentalnu ulogu u razumijevanju i odnosu sa ljudima oko nas. Pošto je preduslov za upravljanje ljudima upravo njihovo razumijevanje, sjajni menadžeri vode sa empatijom. To je možda i najvažnija osobina koju menadžer treba posjedovati jer pomaže uspostavljanju poštovanja i povjerenja. Kada se lideri iskreno brinu o dobrobiti članova svog tima, stvara se kultura drugarstva. Zaposlenici se osjećaju cijenjeno i uvaženo, što dovodi do većeg zadovoljstva poslom, višeg morala i smanjene fluktuacije.

Empatični menadžer razmatra utjecaj svojih odluka na svakodnevnicu zaposlenika i objašnjava misao iza većih odluka koje se tiču tima. Oni također slave postignuća i prekretnice svojih podređenih aktivno pokazujući zahvalnost.

5. Transparentnost i iskrenost

Dobar šef je iskren ne samo kada je to zgodno, već i kada je teško. U poslovanju se moraju voditi teški razgovori. Ostajući otvorenim i transparentnim, efektivan menadžer ne ostavlja svoj tim u mraku. Oni prepoznaju da je informisanje tima, posebno u trenucima krize ili neizvjesnosti, ključno za održavanje morala. Menadžer često postavlja ton za cijeli tim, pa ako vodi sa osjećajem otvorenosti i razumijevanja, tim će lakše prihvatiti odgovornost i transparentnost.

6. Slušanje, a ne samo čuti

Kao i u svakoj vezi, odnos između vas i vašeg šefa zavisi od snažne i efektivne komunikacije. Sjajan menadžer prvo sluša, a zatim govori. Davanje nepodjeljene pažnje timu tokom grupnih sastanaka i jedan-na-jedan osnažuje podređene da preuzmu vlasništvo nad projektima, dozvoljavajući im da postanu stručnjaci za koje su i zaposleni.

Tokom intervjua, iskoristite priliku da komunicirate sa svojim potencijalnim budućim kolegama. Obratite pažnju na to kako oni koji trenutno rade pod tim menadžerom govore i osjećaju o svom nadređenom. To može pružiti vrijedne uvide u radno okruženje i stil rukovođenja.

Imajući na umu ove ključne osobine prilikom sljedeće potrage za poslom, moći ćete pronaći šefa koji će vam pomoći da rastete, napredujete i ostvarite svoj puni potencijal. Sjajan menadžer može transformisati vaše radno iskustvo i značajno ubrzati vašu karijeru. Ne podcjenjujte moć pravog prospect boss-a.