Njemačka i italijanska kompanija zajedno će proizvoditi tenkove i borbena oklopna vozila u Evropi

BIZNIS Forbes Slovenija 5. jul 2024. 09:36
featured image

5. jul 2024. 09:36

Njemački Rheinmetall i italijanski Leonardo planiraju zajedničko ulaganje u proizvodnju oružja. To bi proizvodilo tenkove i borbena oklopna vozila.

Dvije najveće evropske odbrambene kompanije potpisale su pismo namjere o osnivanju zajedničke firme, javlja STA. Njemački Rheinmetall i italijanski Leonardo zajednički bi proizvodili tenkove i borbena oklopna vozila. Prva narudžba vrijedna 20 milijardi eura navodno je već stigla iz Italije.

Pismo namjere predviđa da će i Rheinmetall i Leonardo imati polovinu udjela u novoformiranom zajedničkom ulaganju. Sporazum još trebaju odobriti nadležna nadzorna tijela. Ako posao uspije, bit će to najveća narudžba u istoriji Rheimetalla. Potonji je prije samo nekoliko dana potpisao rekordni ugovor s njemačkom vojskom o isporuci topničkih projektila.

Očekuje se da će zajedničko ulaganje proizvoditi borbene tenkove i borbena oklopna vozila, koja će biti razvijena na temelju Rheinmetallovog vozila pješaštva lynx. U međuvremenu, novi borbeni tenk će vjerovatno biti tipa Panther. Iako planirani obim proizvodnje još nije poznat, njemački list Handelsblatt navodi da posao uključuje više od 550 vozila; više od 200 tenkova tipa Panthera i najmanje 350 vozila pješaštva tipa lynx.

STA navodi da bi se glavnina proizvodnje trebala odvijati u Italiji, odakle bi trebala stići i prva narudžba. Njegova bi vrijednost mogla biti gotovo 20 milijardi eura s rokom trajanja dužim od desetljeća.

“Zajedno želimo otvoriti vrata proizvodnji nove generacije najsavremenijih borbenih vozila u Evropi i za Evropu”, rekao je izvršni direktor Rheinmetall Armin Papperger. U međuvremenu, izvršni direktor Leonarda Roberto Cingaloni izrazio je uvjerenje da će sporazum dviju kompanija značajno doprinijeti uspostavljanju zajedničke evropske odbrane.

Italijanski Leonardo i njemački Rheinmetall, koji već ima tri podružnice u Italiji na pet lokacija sa približno 1400 zaposlenih, najveće su kompanije za naoružanje u Evropi.