Četiri znaka da rad od kuće nije za tebe

featured image

4. jul 2024. 17:03

Jedna od najvažnijih lekcija pandemije bila je da rad od kuće zapravo funkcioniše.

Tokom vrhunca pandemije, 71% radne snage SAD-a radilo je od kuće dok je vlada sprovodila stroga pravila socijalnog distanciranja – što predstavlja veliki pomak s obzirom na to da je taj broj bio bliži 6% prije kovida, prema podacima Pew Research centra.

Danas, broj dostupnih poslova za rad od kuće se stabilizovao, ali je jasno da većina radnika želi ovakav aranžman. Prema istom članku Pew-a, barem 65% radnika želi da radi od kuće puno radno vrijeme, dok 98% želi da to čini barem povremeno.

Lako je razumjeti zašto ljudi vole da rade od kuće. Navedene prednosti uključuju navodno bolju ravnotežu između posla i privatnog života, povećanu produktivnost, i veliku prednost: manje potrošenih sati na naporna putovanja do posla.

Ali šta ako ti nisu važne ove prednosti ili jednostavno ne postižeš iste rezultate?

Evo četiri znaka da rad od kuće možda nije za tebe i zašto je to u redu:

Ako se osjećaš usamljeno

Osim što više ne moraš da trošiš dodatne sate na putovanja do posla, jedna od najuočljivijih razlika kod rada od kuće je nedostatak fizičke interakcije sa kolegama. Za mnoge ljude, ovo može biti pozitivna stvar. Manje fizičke interakcije sa kolegama može značiti manje ometanja što ti pomaže da obaviš više stvari.

Ali šta ako se jednostavno osjećaš usamljeno? Na kraju krajeva, radno mjesto nije samo mjesto gdje obavljaš posao; to je i društveno okruženje gdje ostvaruješ interakciju sa kolegama. Ako si osoba koja se oslanja na društvene interakcije poput timskih ručkova, druženja poslije posla ili čak neformalnih razgovora pored aparata za vodu, onda rad od kuće može biti loša stvar.

Naravno, od kolega vas dijeli samo poruka na Sleku (Slack). Iako je to tačno, one ne mogu zamijeniti iskustvo slučajnog susreta s kolegom dok uzimate jutarnju kafu ili oni prolaze pored tvog stola da bi predali neki dokument (i priznajmo, malo sočnih radnih tračeva).

Ako ti nedostaje ovakva komunikacija i društvene veze, rad od kuće može učiniti da se osjećaš demotivisano i usamljeno.

Ako je tako, rješenje može biti u povratku u kancelariju ili pronalaženju posla koji to omogućava.

Pixaby

Nisi tako produktivan

Možda si radom od kuće izbjegao ometanja u poslu zbog razgovora kolega i sa kolegama, ali jesi li siguran da nisi zamijenio te distrakcije kućnim obavezama? Dok kolege mogu predstavljati ometanje, barem se očekuje da rade tokom smjene, što se ne može reći za djecu ili kućne ljubimce.

I priznajmo: nema svako luksuz da ima svoj radni prostor kod kuće, tako da su mnogi primorani da rade iz svoje spavaće sobe. Iako će kancelarija na krevetu možda poslužiti u nuždi, to nije idealna situacija, jer može zamutiti granice i otežati održavanje zdravog balansa između posla i privatnog života.

Bez jasnog razdvajanja, teško je mentalno se isključiti iz načina rada, što može dovesti do povećanog stresa i potencijalnog sagorijevanja. Obrnuto je takođe tačno – rad na mestu gdje spavaš može otežati prelazak iz režima odmora u radni režim, što te može ostaviti bezvoljnim i željnim spavanja tokom dana.

Tvoj posao je nemoguće obavljati na daljinu

Iako je pandemija dokazala da je rad od kuće održiv model, istovremeno je pokazala i da on nije za svakoga, jer neke poslove i uloge jednostavno nije moguće efikasno obavljati na daljinu. Na kraju krajeva, kuvari ne mogu kuvati od kuće, radnici u fabrici ne mogu upravljati mašinama na daljinu, a ljekari ne mogu obavljati operacije preko Zuma.

Ali čak i u tradicionalnim kancelarijskim okruženjima, mnogi tvrde da postoji mnogo važnog posla koji teorijski može biti obavljen na daljinu, ali nije podjednako efikasan. Na primjer, iako tehnološke kompanije širom svijeta dozvoljavaju svojim radnicima da rade na daljinu, najveće kompanije i dalje zahtijevaju da njihovi zaposleni barem nekad dođu u kancelariju.

Kada su mjere zaključavanja popustile, Meta je zahtijevala od svojih radnika da dolaze u kancelariju barem tri dana nedjeljno. U poruci zaposlenima, Zakerberg (Mark Zuckerberg) je rekao da, iako je kompanija i dalje posvećena „distribuiranom radu“, lakše je graditi povjerenje uživo i te veze pomažu da efikasnost bude veća.

Pokušao si, ali ipak želiš da se vratiš

Nije ludo, potpuno je normalno iznenada osjećati želju da se vratiš u kancelariju, čak i ako si godinama radio od kuće i uživao u prednostima takvog rada. Možda ti nedostaje više društvenih interakcija sa kolegama, želiš da ponovo uspostaviš jasne granice između posla i kućnog života ili jednostavno smatraš da kuća više nije podobna da bude radno mjesto.

U redu je željeti promjenu ritma povremeno čak i ako si stvoren za rutinu. To je zato što, i pored navodnih prednosti, radna okruženja na daljinu nisu savršena. Kao i u životu, ništa nije potpuno dobro ili loše. Ključ je pronaći dobar balans, pa hibridni radni aranžmani mogu biti dobro rješenje za tebe.

Ako primijetiš da rad od kuće više nije za tebe, dobra je ideja da o tome razgovaraš sa svojim menadžerom kako bi vidio da li postoji rješenje za tu situaciju. Ako već razmišljaš o novim intervjuima za novu ulogu, pobrini se da ovo uzmeš u obzir.

Glavno je da budeš komunikativan i da otvoreno kažeš šta ti treba kako bi bio efikasniji u obavljanju posla. Tako, uostalom, stvaraš preduslove za uspjeh. Navijam za tebe!

Sho Devan, saradnik Forbesa

4 Signs Remote Work Is Not For You