Dva diva evropske vojne industrije spajaju se u jednu kompaniju

BIZNIS Forbes Slovenija 4. jul 2024. 16:33
featured image

4. jul 2024. 16:33

Njemački Rheinmetall i italijanski Leonardo planiraju zajedničku kompaniju za proizvodnju oružja. Fokus nove tvrtke bio bi na proizvodnji tenkova i oklopnih borbenih vozila.

Najveće evropske obrambene kompanije potpisale su pismo namjere za osnivanje firme u zajedničkom vlasništvu, javlja agencija STA. Njemački Rheinmetall i talijanski Leonardo zajedno bi proizvodili tenkove i oklopna borbena vozila. Prva narudžba u vrijednosti od 20 milijardi eura već je stigla iz Italije.

Pismo namjere predviđa da će i Rheinmetall i Leonardo imati po 50 posto udjela u novoosnovanoj zajedničkoj firmu. Sporazum još moraju odobriti nadležna regulatorna tijela. Ako se sporazum realizira, bit će to najveća narudžba u historiji Rheinmetalla. Tvrtka je inače prije samo nekoliko dana potpisala rekordni ugovor s njemačkom vojskom za isporuku artiljerijskih projektila.

Proizvodnja bi trebala obuhvatati više od 550 vozila

Zajednička kompanija planira proizvoditi borbene tenkove i oklopna borbena vozila, koja će biti razvijena na temelju Rheinmetallovog pješačkog vozila Lynx. Novi borbeni tenk će vjerojatno biti tipa Panther. Iako još nije poznat planirani obim proizvodnje, njemački list Handelsblatt navodi da sporazum uključuje više od 550 vozila – više od 200 tenkova tipa Panther i najmanje 350 pješačkih vozila tipa Lynx.

A Leopard 2 tank fires during army training at a military base of the German army Bundeswehr in Bergen, Germany, October 17, 2022. REUTERS/Fabian Bimmer/File Photo

STA navodi da bi većinski dio proizvodnje trebao biti u Italiji, odakle bi stigla i prva narudžba. Njezina vrijednost mogla bi iznositi gotovo 20 milijardi eura s rokom trajanja više od deset godina.

“Zajedno želimo otvoriti vrata za proizvodnju nove generacije najsavremenijih borbenih vozila u Evropi i za Evropu,” rekao je direktor tfirme Rheinmetall, Armin Papperger. U međuvremenu, izvršni direktor Leonarda, Roberto Cingolani, izrazio je uvjerenje da će dogovor između kompanija značajno doprinijeti uspostavi zajedničke evropske obrane.

Italijanski Leonardo i njemački Rheinmetall, koji već ima tri podružnice s otprilike 1 400 zaposlenih na pet lokacija u Italiji, najveće su odbrambene kompanije u Evropi.