Vlasnici raskomadali Sportinu: Mreža prodavnica na Balkanu uskoro na prodaju

BIZNIS Forbes Slovenija 4. jul 2024. 12:00
featured image

4. jul 2024. 12:00

Sportina nastavlja da zatvara prodavnice u Sloveniji, očekuje se da ih zadrži 15, a prodaje maloprodajnu mrežu u zemljama Balkana, prenosi Finance.

Lancu prodavnica odjeće Sportina predstoji novo restrukturiranje. Nakon što smo u januaru otkrili da vlasnici (75,1 odsto u vlasništvu Alfa fonda, po 12,45 odsto NLB-a i Fashion-a), traže kupca za kompaniju iz Lesca, sada Finance javlja da će prodati balkansku mrežu prodavnica.

Slovenački dio mreže šalje se u prinudno poravnanje, a dio prodavnica će biti zatvoren.

Podsjećamo, grupa je već bila u stečaju 2022. godine, kada su je sadašnji vlasnici kupili od Bahtijara Bajrovića za jedan euro i pretvorili 16 miliona eura duga u kapital. Ipak, na kraju 2022. Sportina je imala finansijske i poslovne obaveze veće od 70 miliona eura.

Za Sportinu Bled kažu da je u Sloveniji dobro prošla u posljednjem kvartalu prošle godine, ali je i 2023. završila u minusu.

Grupacija je 2022. godine ostvarila neto gubitak od osam miliona eura uz prihod od 60 miliona eura, a prošle godine – kako pišu Finance – imala je gubitak od pet miliona eura sa sličnom prodajom. Ovo uglavnom stvara slovenački dio mreže, zbog čega Sportina sada zatvara XYZ prodavnice sa vrhunskom odjećom.

Osim toga, vlasnici će slovenačko preduzeće poslati u prinudno poravnanje, što znači da će povjerioci (dobavljači, banke, stanodavci…) odlučivati o novom otpisu dugova. Zadržaće 14 prodavnica i nakit Parfois, piše Finance.

Sportina je na svom vrhuncu imala više od 300 radnji širom Balkana, a njen vlasnik Bajrović jedan je od najbogatijih Slovenaca. Godine 2010. završio je na 13. mjestu liste magazina Menadžer, koji je njegovu imovinu procijenio na 50,8 miliona eura.

Autor: Andreja Lončar, Forbes Slovenija