Događa se i kod nas: Kad kompanija osim zaposlenja osigurava i stan

BIZNIS Forbes Slovenija 10. jun 2024. 09:07
featured image

10. jun 2024. 09:07

U vrijeme zaoštrene borbe za kadrove, većina kompanija konkurira plaćama, fleksibilnim radnim vremenom i raznim pogodnostima. U vrijeme kada u mnogim dijelovima svijeta postoji manjak pristupačnih stanova, neki dolaze pomoći i na ovom području.

Business Insider nedavno je pisao o planovima tehnoloških divova kao što su Google, Walt Disney, Meta i Tesla za izgradnju stambenih kvartova u blizini svojih kampusa zbog nedostatka pristupačnog stambenog prostora (čemu su te kompanije uveliko doprinijele). Google u Kaliforniji planira sedam hiljda stanova s ​​pripadajućom infrastrukturom, komercijalnim i rekreacijskim područjima. Dio bi trebao biti namijenjen zaposlenicima, a dio tržištu.

Osnivač Tesle Elon Musk planira grad Snailbrook na nekoliko hiljada hektara zemlje u blizini Austina u Teksasu, gdje bi, kako predviđa, zaposlenici kompanija Boring Co., Tesla i SpaceX jednog dana mogli živjeti po cijenama ispod tržišnih.

NGEN će graditi stanove u Žirovnici

Ove sedmice projekt stanogradnje – naravno puno manji – najavila je brzorastuća slovenska kompanija NGEN. Kupili su zgradu Elektre Gorenjske u neposrednoj blizini poslovne zgrade kompanije u Žirovnici kod Jesenica, gdje se sljedeće godine očekuje izgradnja kompleksa od 40 stanova za zaposlenike.

U NGEN-u, koji je pred brzom ekspanzijom i do kraja godine planira povećati broj zaposlenih sa 120 na 200, vjeruju da će to učiniti atraktivnijim poslodavcem.

“Na tržištu nekretnina nema puno slobodnih kapaciteta, a cijene su stvarno visoke. Budući da je u blizini bila nekretnina za prodaju, odlučili smo je kupiti, jer razmišljamo o budućnosti”, rekla je za Forbes Slovenija direktorica ljudskih resursa kompanije Tanja Avguštin Čufer .

Tanja Avguštin Čufer, NGEN
NGEN gradi stanove za potrebe stranih inženjera koji nekoliko sedmica mjesečno rade na lokaciji matične kompanije te za buduće zaposlenike, kaže direktorica ljudskih resursa Tanja Avguštin Čufer, Foto: Forbes Slovenija

Pola mjeseca u inozemstvu, pola mjeseca ovdje

Avguštin Čufer dodaje da će stanovi u vlasništvu kompanije olakšati i “logistiku” zaposlenika iz inozemnih kompanija NGEN grupe, koji redovno dolaze raditi u matičnu kompaniju u Žirovnicu.

“Naprimjer, tehnički direktor dolazi iz Amsterdama, ali je zaposlen u našoj kompaniji u Bruxellesu. Pola mjeseca je tamo, pola mjeseca u Sloveniji. Budući da je odgovoran za sve tehničke poslove cijele grupe, on učestvuje u svim projektima NGEN grupe u Evropi“, objašnjava Avguštin Čufer.

Prema riječima kadrovske direktorice, NGEN u Sloveniji ima 74 zaposlena. Osnovna plaća ovdje je između 2500 i 3000 eura bruto. Većina stranaca zaposlena je u kompanijama kćerkama NGEN grupe širom Evrope. U budućnosti će se njihov broj vjerovatno povećati, jer NGEN uspostavlja vezu s kineskim proizvođačem malih spremnika – Tesla ostaje dobavljač velikih – pa će vjerovatno privući i nekog inženjera iz kineske kompanije. Trenutno Žirovniška energetska kompanija ima otvorene konkurse za 15 zaposlenika, uglavnom inženjera elektrotehnike i programera.

Uprkos kadrovskom deficitu, Avguštin Čufer kaže da nema problema s pronalaskom novih kolega. “Dosta smo zanimljivi u ovom trenutku. Tražili smo i kadrove u kompanijama sa srodnim djelatnostima i uspjeli okupiti tim. Naša vizija i rješenja privlače mlade koji u tome vide budućnost. Ljudima se sviđa način razmišljanja, upotrebljivost rješenja za upravitelja mreže kao i za hakere. “

“Već 2020. znali smo, što nam se sada potvrđuje, da će stanovi u blizini radnog mjesta biti naša konkurentska prednost. To se posebno odnosi na osoblje koje zapošljavamo iz inozemstva, jer se oni ne moraju kratkoročno baviti pitanjem boravka.”Urška Šeruga, Ržišnik Perc

NGEN nije prvi u našoj zemlji koji predviđa izgradnju stanova za zaposlenike. U vrijeme epidemije najavljivana je gradnja i u Termama Olimia, no do četvrtka nam nije rečeno je li projekt doista izveden.

Arhitektonski biro Ržišnik Perc sagradio je prije tri godine dva bloka u Šenčuru kod Kranja. U prvom je uredio 17 stanova za svoje zaposlenike. Stanove u drugom bloku prvo je ponudio drugim kompanijama koje posluju u poslovnoj zoni u Šenčuru. “Interes je bio umjeren, pa smo nešto manje od polovice stanova prodali kompanijama, ostatak su kupili pojedinci za svoje potrebe”, objasnila je Urška Šeruga , voditeljica marketinških projekata u kompaniji.

Neke kompanije zaposlenike pokušavaju privući i rješavanjem stambenog pitanja, Foto: Profimedia

Veći stanovi za porodice, suživot za mlade

Šeruga kaže da je većina stanova danas useljena. Veće, trosobne i dvosobne jedinice namijenjene su zaposlenicima s porodicama – u zgradi se nalazi i koncesijski vrtić – dvije garsonijere i manje jedinice su prijelaznijeg karaktera. “Imamo dosta slučajeva da zaposlenici iz inozemstva prvo žive sami, malo kasnije im se pridruži porodica pa se presele u veći stan”, kaže sugovornik.

Dvije jedinice opremljene su na način da u njima može živjeti više zaposlenika. “Ova opcija je jako dobro prihvaćena od strane mlađih kadrova.”

Blizina je prednost

U Ržišnik Percu, slično kao i u NGEN-u, kažu da su se za gradnju odlučili 2020. godine, kada je grupa predviđala brzi porast potreba za visokokvalificiranim kadrom te da su razmišljali o budućnosti.

“Već tada smo znali, a sada je i potvrđeno, da će stanovi u blizini radnog mjesta biti naša konkurentska prednost. To se posebno odnosi na osoblje koje zapošljavamo iz inozemstva, jer se oni ne moraju kratkoročno baviti pitanjem boravka. Njihove ponude za zapošljavanje uključuju najam stana na određeno vrijeme u sklopu paketa preseljenja, pri čemu im nudimo i svu potrebnu podršku u sređivanju dokumentacije”, rekao nam je Šeruga.

Stanovi su investicija za kompaniju, a prema riječima sagovornika, zaposlenicima donose i ekonomsku korist, iako plaćaju tržišnu najamninu. “To je zbog lokacije niže od usporedivih stanova u Ljubljani ili Kranju. Dodatno, smanjena je potreba za dva automobila u domaćinstvu, što je dodatna troškovna korist.”

Autor: Andreja Lončar, Forbes Slovenija