Šta se dešava s Alpinom? Dio svoje proizvodnje seli iz Slovenije u BiH, a za juli je najavljeno zatvaranje proizvodnje u Sarajevu

BIZNIS Forbes Slovenija 27. maj 2024. 16:42
featured image

27. maj 2024. 16:42

Kompanija za proizvodnju obuće Alpina iz Žira, koja je od pretprošle godine u češkom vlasništvu, zatvorit će dio proizvodnje u Sloveniji. Kako javlja STA, češki vlasnici potvrdili su Financama da u Žirama ostaju usluge razvoja i prodaje te podrške.

Užirovskoj Alpini, koja je u septembru 2022. iz tadašnjeg Društva za upravljanje potraživanjima banaka prešla u češke ruke, već su se prošle godine suočili s padom prodaje i povećanjem zaliha robe, a ove godine loša zimska sezona, pad potražnje u zimskoj diviziji zadao im je dodatne probleme. Dio proizvodnje je stoga ostao, a uprava kompanije krenula je u plan stabilizacije firme.

Kako prenosi Slovenska novinska agencija (STA), vlasnici kompanije Žiro sada su za list Finance potvrdili da će zatvoriti “dio proizvodnje” u Sloveniji, ali nisu precizirali koliko.

U julu će biti zatvorena i proizvodnja u Sarajevu. Proizvodne aktivnosti bit će premještene u drugu tvornicu u Bosni i Hercegovini. Osim u Sarajevu, u BiH je još njihova kompanija u Tešnju.

Alpski
Firma K&H iz grupe Franco zatvorit će dio svoje proizvodnje u Sloveniji, Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Dio proizvodnje ostaje u Žirama

“Loši poslovni rezultati, visoke zalihe i male potrebe za proizvodnim kapacitetima – narudžbe za proizvodnju u 2024. prepolovljene su u odnosu na narudžbe u 2022. – razlog su zbog kojeg je Uprava zajedno s vlasnicima odlučila poduzimati daljnje mjere za postizanje veće učinkovitosti i boljih poslovnih rezultata”, napisali su K&H za Finance.

„Time ćemo postići veću produktivnost i učinkovitost, a ujedno proizvoditi obuću po konkurentnijim cijenama. Dio proizvodnje i dalje ostaje u Alpini u Žirama”, dodali su.

Češki vlasnici za Finance su najavili i da će u sklopu mjera reorganizacije i stabilizacije poslovanja u Žirama ostati razvojni odjel, prodaja i služba podrške. Ove godine slijedi reorganizacija svih odjela, a okvirna procjena smanjenja zaposlenih u cijeloj kompaniji do kraja godine je 60. Planovi su, piše STA predstavljeni početkom maja i uposlenicima.