Pristupačna ljetovanja 2024: Kako i gdje putovati za manje novca

LIFESTYLE Forbes 27. maj 2024. 09:42
featured image

27. maj 2024. 09:42

Vjerovatno mogi od vas već sada razmišljaju gdje ljetovati. U okolnostima kada su cijene usluga svih vrsta pa tako i turističkih, kao i cijene hrane, smještaja, u porastu, pronaći destinaciju koja će zadovojiti turistički ukus, ali i bankovni račun postaje pravi izazov. Forbes donosi prijedlog gdje i kako putovati za manje.

Google otkriva da je trenutno među najpopularnijim pretraživanjima „jeftino ljetovanje“. Postoji mnogo načina na koje putnici mogu da pronađu ideje za povoljno putovanje.

Ovo je naročito važno, jer Bloomberg izvještava da je procvat putovanja nakon pandemije, udružen sa ograničenom izgradnjom hotela, usponom turizma i ograničenjima na Airbnb-u u mnogim gradovima, doveo do visokih cijena hotela, posebno u Evropi.

Jasno je da putnici možda osjećaju nervozu. Vacasa, platforma za iznajmljivanje kuća, otkrila je da, iako će 4. juli i Dan sjećanja biti veliki ljetnji vikendi za putovanja, njena anketa sugerira da su neki ljudi promijenili svoje planove. Čak 81 posto ispitanika je svjesnije budžeta, što je podstaknuto višim troškovima života i inflacijom (74 posto).

Foto: Reuters

Načini da pronađete jeftine ljetnje odmore

Bloomberg preporučuje da ignorišete Instagram fidove za prenaglašene, preskupe destinacije i umjesto toga tražite mjesta ispod društvenog radara. U Italiji bi ovo mogla biti živopisna Kostiera Ćilentana (Costiera Cilentana), sat vremena od obale Amalfija ili elegantno, ali nerazvijeno poluostrva Monte Argentario, samo 90 minuta od rimskog aerodroma Fiumicino.

Ako se Italija i dalje čini da je na utabanim evropskim stazama, rumunska turistička zvijezda se već neko vrijeme uzdiže za petama toliko voljene (i još relativno jeftine) Albanije.

Postoje i alternative za hotel. Bloomberg izvještava da su evropske cijene hotela porasle 50% od 2019. godine, prema istraživaču tržišta CoStar Group, pa bi možda čamac bio bolji.

Alternativno, HomeEkchange, platforma za zamjenu domova, omogućava članovima neograničene razmjene za samo 220 dolara godišnje. To znači da možete putovati relativno jeftino, ali i da posjećujete mjesta u kojima ovog ljeta možda neće biti tolika gužva.

Britanski Telegraf takođe se zalaže za pronalaženje nekih od najljepših hostela za mlade ili boravak u planini u Velikoj Britaniji. To su udaljena skloništa u nekim od najljepših brda i šuma širom Ujedinjenog Kraljevstva koja su besplatna samo uz godišnju članarinu od 32 dolara za Mountain Bothies Association. Postoje slične šeme smještaja širom Evrope na najspektakularnijim mjestima – mnogi nude osnovni meni za doručak i večeru.

Foto: REUTERS/Remo Casilli

Promijenite način putovanja. Iako postoje jeftiniji načini za let (put od Londona do New Yorka ostaje jedan od najkonkurentnijih, ako ste dostupni za let u bilo kom trenutku), ali jedan od najjeftinijih načina putovanja na odmor ovog ljeta može biti voz.

Telegraf navodi nekoliko primjera, posebno Eurostar karte ako rezervišete mnogo unaprijed (oko 50 dolara u jednom pravcu) — ponekad je lakše pronaći ponude ako rezervišete za Brisel, a ne od Londona do Pariza. Za nešto manje od 100 dolara može se kupiti, ako se rezerviše unaprijed, putovanje željeznicom od Čikaga do Emerivila u Kaliforniji, koje traje 51 sat.

Šine duž Evrope mogu biti isplative, ali 28-satno putovanje dugo 1.300 milja, od New Delhia do Goe, može da se plati i samo 13 dolara. Prva klasa je 67 dolara. Cijene mogu biti i manje. Karta jeftinija od dolara čeka nekog ko krene do neke tačke Himalaja.

Promijenite način finansiranja odmora. Posljednji način za manji trošak je korištenje putnog osiguranja za više putovanja (ako često putujete) i svakako potražite bankovnu karticu koja ne dodaje troškove za upotrebu u inostranstvu. Pronađite onu koja naplaćuje niže naknade prilikom transfera između različitih valuta.

Autor: Alex Ledsom, saradnica Forbesa

Affordable Summer Vacations 2024: How And Where To Travel For Less