7 filmova na Netflixu koje svi poduzetnici trebaju pogledati

LIFESTYLE Forbes BiH 26. maj 2024. 08:20
featured image

26. maj 2024. 08:20

Kao i svi drugi, poduzetnici ponekad trebaju slobodnu večer – a koji je bolji način za opuštanje od noći gledanja Netflixa? Večer igranja krumpira na kauču ponekad može dovesti do munje inspiracije; inspirativni filmovi mogu vas motivirati da slijedite san, na primjer, a dokumentarci koji otvaraju oči mogu proširiti vaše znanje o poslovanju i svijetu.

Kada filmaši ispričaju inspirativnu – ili opreznu – priču iz perspektive poslovnih lidera i poduzetnika, možete nešto naučiti. Zato provedite malo vremena punjenja baterija i osvježite se ovim pronicljivim filmovima na Netflixu.

1. Fyre: Najveća zabava koja se nikada nije dogodila

Ovaj dokumentarac koji je producirao Netflix govori o zloglasnom neuspjelom pokušaju održavanja glazbenog festivala 2017. godine na Bahamima. Fokusira se na katastrofalnu pripremu za događaj, koji je trebao biti blistav trodnevni luksuzni festival, ali je u stvarnosti bio paklensko i grozno iskustvo za ljude koji su platili tisuće dolara da bi prisustvovali. Glatki video zapisi s influencerima bili su ključni za pomoć Fyre Festu u prodaji 5.000 ulaznica, ali kao što film pokazuje, apsolutno nije bilo plana za ispunjenje iskustava koje su video zapisi promovirali.

Poduzetnici mogu izvući neke važne lekcije, posebno oni zainteresirani za korištenje influencer marketinga kao načina brzog rasta tvrtke. Možete unajmiti najpopularnije slavne osobe i influencere da promoviraju vaš brend, ali to neće učiniti vašu tvrtku uspješnom. Budite sigurni da postavljate očekivanja koja zaista možete postići i, prije svega, pružite klijentima zadovoljavajuće iskustvo.

2. Igra s novcem (Moneyball)

Temeljen na bestseleru Michaela Lewisa iz 2003. godine, Moneyball govori o nekonvencionalnom pristupu vođenju bejzbolskog tima. Priča je to o istinitoj priči iz 2002. o Oakland Athleticsu i generalnom menadžeru Billyju Beaneu, čiji novi, statistički pristup sastavljanju bejzbolske ekipe ide protiv uobičajene mudrosti. Film je nominiran za šest Oscara, uključujući najbolji film.

Beane je možda vodio bejzbolsku organizaciju, ali poduzetnici imaju puno za naučiti od njega. Od donošenja odluka na temelju podataka do inovativnog rješavanja problema, ne samo da je Beane pokrenuo revoluciju u profesionalnom sportu, već je i stvorio plan za poslovne lidere koji mijenjaju stvari. Čak i kada ekipa gubi, Beane zadržava vjeru u proces — što je kasnije rezultiralo jednim od najdužih nizova pobjeda u MLB-u ikada.

3. Američka tvornica

Američka tvornica, film koji je osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film, priča je o jednoj tvornici izvan Daytona u Ohiju – nekada proizvodni pogon za General Motors, a sada u vlasništvu kineskog milijardera i njegove tvrtke za automobilsko staklo, Fuyao Glass America. Film ističe izazove koji dolaze s dvije kulture koje se sukobljavaju i očekivanja oko rada, plaće i dostojanstva.

Poslovni lideri mogu primijetiti različite stilove upravljanja i način na koji zaposlenici – i američki i kineski – reagiraju na dekrete odozgo, kao i tehnološke napretke koji pokreću ekonomiju 21. stoljeća. Za one koje zanima međunarodno poslovanje, Američka tvornica pruža sirov, nefiltriran pogled na to što znači raditi u različitim kulturama.

4. Teorija svega

Pokojni Stephen Hawking bio je jedan od najbriljantijih i najutjecajnijih znanstvenika našeg vremena. Hawking je bio borac koji je prevladao ono što je trebao biti smrtni slučaj ALS-a (također poznat kao Lou Gehrigova bolest) i nastavio živjeti ispunjen i ostvaren život. Kada mu je dijagnosticirana bolest 1964. godine, dano mu je ne više od dvije ili tri godine života, ali bolest je napredovala sporije nego što se očekivalo.

Međutim, Hawking je veći dio života bio vezan za invalidska kolica, a kako mu se stanje pogoršavalo, morao je pribjegavati govoru kroz sintetizator glasa i komunicirati pomicanjem obrva.

Ključni zaključci: nikada ne prestanite postavljati pitanja. Hawking nije dopustio da ga išta zaustavi ili spriječi u postizanju ciljeva. Iznova je dokazivao da će život nagraditi hrabrost za sanjanje, vjeru u sebe i naporan rad. Ako volite sjajne priče o ustrajnosti i odvažnosti, nemojte propustiti ovaj biografski film.

5. Glupa lova

Temeljen na istinitoj priči o Gamestopovom meteorskom rastu na tržištu dionica 2021. godine, Glupa lova je priča o Davidu protiv Golijata o tome kako je mali trgovac Keith Gill potaknuo ludilo oko jedne nepoznate dionice – dokazujući da su oni koji su sumnjali u krivu i usput zeznuo nekoliko milijardera.

Da budemo jasni, pouka ovog filma nije “uložite sav svoj novac u dionice Gamestopa”. Umjesto toga, poduzetnici mogu učiti iz Gillove ustrajnosti i vjere u sebe. Dok su svjetski financijski stručnjaci govorili javnosti da prodaje, Gill je jahao na Gamestop dionici “do mjeseca”, kao što su njegovi sljedbenici poticali.

Za one koji nisu upoznati s finesama globalnog financijskog sustava, Glupa lova je i koristan uvod. Daje uvid u živote milijarderskih donositelja odluka poput Citadelovog Kena Griffina, a film objašnjava financijske koncepte – kao što su kratka prodaja, stiskanje i SPAC-ovi – na lako razumljiv način.

6. Dječak koji je ukrotio vjetar

Ovaj Netflixov original temelji se na istinitoj priči o dječaku koji je spasio svoj grad od gladi izgradivši vjetrenjaču koja će osigurati vodu i struju.

William Kamkwamba bio je adolescent kada je bio prisiljen napustiti školu u Malaviju jer njegova obitelj nije mogla priuštiti školske naknade. Kako su suša, krčenje šuma, poplave i glad pogodili njegovo selo, počeo je tražiti rješenje. Posuđivao je knjige iz knjižnice svoje bivše škole i u njima je naučio o vjetroturbinama. U srži, ovo je priča o nevjerojatnoj inovaciji.

Što poduzetnici mogu naučiti iz ove priče? Nužda je majka izuma, a znanje je moć. Također, svaki pothvat sa sobom nosi inherentni rizik, ali svaki rizik stvara nove prilike. Ključno je da ne smijete dopustiti da vas sumnje zaustave. Čak i u neuspjehu, postoje lekcije koje treba naučiti i novi ciljevi koje treba slijediti.

7. Glengarry Glen Ross

Temeljen na Pulitzerom nagrađenoj drami Davida Mameta, Glengarry Glen Ross govori o grupi od četiri očajna prodavača nekretnina koji saznaju da će dvojica uskoro biti otpuštena. Da bi dokazali svoju vrijednost i spasili svoje poslove, prodavači prelaze etičke granice, zabijaju noževe u leđa, krše zakon i pokušavaju oživjeti savjet svog korporativnog trenera: “Uvijek zatvaraj.”

Opomena (i smatra se modernijom, vulgarnijom verzijom Smrti trgovačkog putnika), film pokazuje do kojih će dužina neki ići da bi uspjeli u poslovanju – na bolje ili gore. Poduzetnici, međutim, mogu učiti iz otpornosti koju likovi utjelovljuju. Očaj može izvući ono najbolje ili najgore iz vas. U Glengarry Glen Rossu, ovo drugo je u punom prikazu.