Deset biografskih filmova koji su imali najbolji početak u kinima

NOVAC Forbes 26. feb 2024. 10:18
featured image

26. feb 2024. 10:18

„Bob Marley: One Love“, biografski film studija Paramount o rege legendi, procijenjuje se da će prihodovati oko 46 miliona dolara u prvih šest dana prikazivanja u američkim bioskopima. Time će se svrstati u sam vrh biografskih filmova snimljenih u posljednjih 20 godina.

Za „One Love“, u kojem glume Kingsli Ben-Adir kao pokojni pjevač i Lašana Linč kao njegova supruga Rita Marli, prvobitno se očekivalo da će prihodovati 35 miliona dolara za šestodnevno otvaranje od Dana zaljubljenih do Dana predsjednika.

Prvi 10 biografskih filmova po zaradi u prvih šest dana:

NaslovTemaPrihod
Straight Outta ComptonRep grupa N.W.A.80,2 miliona dolara
Bohemian RhapsodyThe Queen65,6 miliona dolara
Bob Marley: One LoveBob Marli46,2 miliona dolara
ElvisElvis Prisli34,3 miliona dolara
RocketmanElton Džon34,3 miliona dolara
All Eyez On MeTupak Šakur31,7 miliona dolara
Walk The LineDžoni Keš30,3 miliona dolara
RayRej Čarls24,6 miliona dolara
Jersey BoysFrenki Vali i The Four Seasons18,3 miliona dolara
RespectAreta Frenklin8,8 miliona dolara

„One Love“ do sada je naišao na pomiješane kritike – Publika je dala biografskom filmu ocjenu od 94% na Rotten Tomatoes, dok su kritičari dali filmu bijednih 43%. Marlijev film dijeli iste kritike na Metakritiku i prosječnu ocjenu od 6,5/10 na IMDb-u.

Jedan kritičar Njujork Tajmsa tvrdi da je problem sa filmom njegov scenario, koji ima „propuštene prilike za dublje sagledavanje ličnosti“. Kako je to opisao jedan recenzent iz Gardijana, nastupi Bena-Adira i Linč „bili su razočaravajući nedovoljno razrađenim scenariom biografskog filma“.

Sa „Bob Marley: One Love“, Paramaunt se nada da će preokrenuti razočaravajuću 2023. godinu na blagajnama, usljed niza fijaska pojačanih mjesecima dugim štrajkovima pisaca i glumaca u Holivudu.

Ukupni domaći prihod u 2023. godini nije dostigao 9 milijardi dolara, kako su analitičari nadali se kao godini oporavka od filmskih problema izazvanih Covid-om, iako je nekoliko filmova uspjelo da izbjegne taj trend.

Režiserka Greta Gerwig je film „Barbie“ zaradila ogromnih 636,2 miliona dolara od svog otvaranja u julu prošle godine, dok je „Oppenheimer“ zaradio 328,9 miliona dolara od svog izlaska istog dana.

„The Super Mario Bros. Movie“ je, s druge strane, zaradio otprilike 574,9 miliona dolara od svog izlaska u aprilu, prema podacima sa Box Office Mojo-a.

Brajan Bušard, novinar Forbes