Biden je ozbiljno uzdrman, ali i njegovi donatori: Forbes donosi popis onih koji su najviše uložili u njega

LISTE Forbes 4. jul 2024. 12:18
featured image

4. jul 2024. 12:18

Američki predsjednik Joe Biden često kritizira svog suparnika Donalda Trumpa zbog prevelike bliskosti s milijarderima. Ipak, najveći Bidenovi donatori zajedno su “teški” oko 170 milijardi dolara – triput više od najvećih bogataša koji stoje iza Trumpa.

Velika prednost koju je Joe Biden imao u donacijama pred Donaldom Trumpom potpuno se istopila. Glavni Trumpov politički odbor za prikupljanje sredstava, koji je u svibnju imao 20 milijuna dolara manje od Bidena, nadoknadio je zaostatak, i to nakon što je porota u New Yorku bivšeg predsjednika osudila po 34 točke optužnice. Najviše je donirao Timothy Mellon, bankarski nasljednik koji je dan nakon presude za kampanju republikanskog kandidata dao 50 milijuna dolara.

Ipak, i Biden ima bogate prijatelje. Oni se uglavnom nalaze u Silicijskoj dolini i New Yorku, a dosad su donirali 77 milijuna dolara ili Bidenu ili njegovim političkim saveznicima. Od predsjednikovih donatora je najbogatiji – i najvelikodušniji – Michael Bloomberg, koji je na američke izbore potrošio više novca nego bilo tko u američkoj povijesti.

Zasad je Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka, u ovoj utrci donirao 20 milijuna dolara i tako stigao na vrh popisa najvećih Bidenovih donatora. Ipak, njegove ovogodišnje donacije čine manje od dva posto ukupnog iznosa koji je potrošio na prethodnim predsjendičkim izborima kada je i sam bio kandidat. Biden bi bez ikakvih problema mogao ponovno stvoriti ogromnu prednost pred Trumpom ako Bloomberg odluči donirati samo desetinu iznosa uloženog tijekom prošlog izbornog ciklusa.

1. Michael Bloomberg

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:20 milijuna dolara
BOGATSTVO:106,2 milijarde dolara
Michael R. Bloomberg / FOTO: Steven Ferdman / Getty images / Profimedia

Bloomberg je na vlastitu (neuspješnu) kampanju 2020. godine potrošio preko milijardu dolara. Nakon što je izbačen iz utrke, odlučio je beskompromisno podržati Bidena. Tada je organizacijama za kandidata Bidena donirao preko 100 milijuna dolara.

Prošlog mjeseca Bloomberg je glavnom političkom odboru koji prikuplja donacije za Bidena dao 19 milijuna dolara. Bivši gradonačelnik New Yorka, koji se obogatio na prodaji uređaja s podacima praktički cijelom Wall Streetu, milijarde je donirao i humanitarnim udrugama. Njegovo bogatstvo svejedno nastavlja rasti: ranije ove godine Bloomberg se pridružio ekskluzivnom klubu milijardera čije bogatstvo premašuje 100 milijardi dolara.


2. Reid Hoffman

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:17,7 milijuna dolara
BOGATSTVO:2,5 milijardi dolara
Reid Hoffman / FOTO: Kelly Sullivan / Getty images / Profimedia

Hoffman je zajedno s Elonom Muskom i Peterom Thielom osnovao PayPal, a nakon toga i LinkedIn, kojeg je prodao Microsoftu 2016. godine za 26 milijardi dolara. Dok su drugi članovi takozvane “PayPal mafije” posljednjih godine skrenuli prema desnom političkom spektru, Hoffman je postao jedan od najvećih donatora Demokratske stranke u zemlji. Od 2020. godine je više od 40 milijuna dolara donirao skupinama lijevo od centra, a gotovo polovicu tog iznosa organizacijama koje podržavaju Bidena. “Amerika pod Bidenom ima najbolje gospodarstvo svijeta,” rekao je Hoffman, “a njegov protivnik je osuđeni kriminalac s poviješću guranja biznisa u bankrot”.


3. Jim Simons (preminuo)

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:10,2 milijuna dolara
BOGATSTVO:31,4 milijarde dolara
Jim Simons sa suprugom Marilyn / FOTO: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

Simons je svoju poziciju na katedri za matematiku sveučilišta Stony Brook napustio kako bi osnovao tvrtku Renaissance Technology. Preminuo je 10. svibnja u 87. godini života i iza sebe ostavio suprugu Marilyn. Marilyn i Jim desetljećima su bili donatori liberalnih političara, a Jim je do samog kraja svog života nastavio davati velike svote: samo tjedan dana prije svoje smrti političkom odboru za Bidena dao je 6,6 milijuna dolara. Zajedno je bračni par Joeu Bidenu u ovoj kampanji donirao 10,2 milijarde dolara.


4. Michael Moritz

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:8,3 milijuna dolara
BOGATSTVO:6,2 milijarde dolara
Sir Michael Moritz / FOTO: SEAN DEMPSEY / AFP / Profimedia

Moritz, inače rodom iz Walesa, 80-ih je radio u uredima časopisa Time u San Franciscu, kada je osjetio da se u Silicijskoj dolini nešto počinje događati i prešao u investicijski biznis. S vremenom je postao partner u Sequoia Capitalu, jednoj od najvećih tvrtki rizičnog kapitala na svijetu. Rane investicije u GoogleYahoo i PayPal donijele su mu milijarde. Velike iznose donirao je Baracku Obami 2008. godine, dok se 2016. nije uključio u utrku. Ponovno je postao veliki donator 2020. godine: preko 4 milijuna dolara donirao je organizacijama za Bidena. I ove godine naveliko donira: u travnju je donirao više novca odjednom nego tijekom čitave kampanje 2020. godine.


5. Stephen Mandel

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:6,8 milijuna dolara
BOGATSTVO:2,5 milijardi dolara

Mandel je 1997. godine osnovao hedge fond Lone Pine Capital, a 2022. je godine donirao 5 milijuna dolara najvećem političkom odboru za Bidena. Dao je i milijune za pokret takozvanih charter škola, a sjedi i u odboru direktora organizacije Teach for America. Dugogodišnji demokratski donator, Mandel posljednjih godina postaje sve velikodušniji: 2016. je godine kampanji Hillary Clinton donirao 200.000 dolara, a četiri godine kasnije za Bidena je dao gotovo pet milijuna dolara. Ove godine njegove donacije su već dosegle 5,4 milijuna dolara, a njegova supruga Susan Mandel također je dala 1,4 milijuna dolara Bidenovoj kampanji.


6. Dustin Moskovitz

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:4,2 milijuna dolara
BOGATSTVO:17,8 milijarde dolara
Dustin Moskovitz / FOTO: Pedro Fiuza / Sipa Press / Profimedia

Moskovitz je zajedno sa svojim cimerom s Harvarda Markom Zuckerbergom osnovao Facebook, što ga je u jednom trenutku učinilo najmlađim milijarderom na svijetu. On i njegova supruga posvetili su se tome da većinu svog bogatstva tijekom života doniraju. Moskovitz se na političkoj sceni pojavio 2016. godine, kada je gotovo 20 milijuna dolara dao organizacijama s lijeve strane političkog spektra. Četiri godine kasnije potrošio je još više – gotovo 50 milijuna dolara – za Bidena. Većinu novca organizacijama za Bidena je dao tijekom međuizbora 2022. godine. U ovu izbornu godinu ušao je polako, ali Moskovitz najveće iznose često donira u drugoj polovici godine, što znači da nikoga ne bi trebalo iznenaditi ako uskoro krene dijeliti novac.


7. Seth Klarman

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:3,6 milijuna dolara
BOGATSTVO:1,3 milijarde dolara
Seth Klarman / FOTO: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Klarman je osnovao hedge fond Baupost Group 1982. godine. Nekoć je bio veliki donator Republikanske stranke: tisućama dolara je podržao Georgea W. BushaJohna McCaina i Mitta Romneya, iako je manje iznose davao i demokratima. Klarman je leđa okrenuo republikancima nakon što je tom strankom zavladao Donald Trump. Godine 2016. je 100.000 dolara dao organizacijama za podršku Hillary Clinton, ali nastavio je podržavati republikance koji su se utrkivali za Zastupnički dom i Senat. Otada je počeo sve više donirati demokratima: milijune je dao za Bidena i liberale 2020. godine. Ovog izbornog ciklusa već je organizacijama za Joea Bidena dao 3,6 milijuna dolara.


8. Henry Laufer

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:3,5 milijuna dolara
BOGATSTVO:2,6 milijarde dolara

Bivši profesor matematike, Laufer je slijedio Simonsove stope i pridružio se Renaissance Technologiesu, gdje je bio i potpredsjednik i glavni znanstvenik. Svoje bogatstvo upotrijebio je za podršku demokratskim kampanjama, najprije s 2,5 milijuna dolara za Hillary Clinton 2016. godine, a potom i 1,6 milijuna dolara za Bidena 2020. Laufer je objavio kako je dosad ove godine za Bidena dao 2,3 milijuna dolara, a njegova supruga Marsha tom iznosu je dodala još 1,2 milijuna dolara.


9. Avram Glazer

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:1,6 milijuna dolara
BOGATSTVO:1,7 milijarde dolara
Avram Glazer / FOTO: Every Second Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Avram Glazer možda je najpoznatiji kao jedan od predsjednika Manchester Uniteda, u kojemu njegova obitelj ima kontrolni udio. Glazer je nekoć bio nezavisni glasač. Godine 2004. godine financijski je podržao Georgea W. Busha, 2008. Baracka Obamu, a 2016. Jeba Busha. Ipak, nedavno se ipak okrenuo nalijevo: 2020. godine je političkom odboru za Bidena donirao 700.000 dolara, a tijekom međuizbora 2022. godine demokratskim organizacijama je dao 1,7 milijuna dolara.


10. Amy Goldman Fowler

DONACIJE ORGANIZACIJAMA ZA BIDENA:1,2 milijuna dolara
BOGATSTVO:1,1 milijarda dolara

Nasljednica Amy Goldman Fowler napisala je pet knjiga za vrtlare i osvojila četiri nagrade za Američkog hortikulturalnog društva, ali njen novac dolazi od nekretninskog carstva u New Yorku kojeg je izgradio njen otac. Goldman Fowler obiteljski je novac podijelila s demokratskim političarima: u posljednje dvije godine organizacijama za Bidena je donirala 1,2 milijuna dolara. Tijekom međuizbora 2018. godine, Goldman Fowler je bila jedna od najvećih donatorica neprofitne organizacije Planned Parenthood. Dala im je 3 milijuna dolara.

Autor originalnog članka: Leo Kamin, suradnik Forbesa
Link: Here Are Biden’s Top 10 Biggest Billionaire Donors
(Prevela: Nataša Belančić)