Azerbejdžan, tihi prijatelj Izraela: “Vi nama naftu, mi vama oružje”

featured image

25. jun 2024. 14:11

Dok su mnoge muslimanske većinske države osudile Izrael zbog vođenja njegovog rata u Gazi , Azerbejdžan se ističe po relativnoj tišini.

Baku, koji će uskoro privući veću globalnu pažnju jer se priprema da ugosti Cop29 u novembru, već dugo ima bliže veze s Izraelom nego mnogi njegovi bliski susjedi. Poslednjih godina prijateljstvo je dodatno procvjetalo.

Izrael je sada glavna destinacija za azerbejdžansku sirovu naftu, dok je ključno oružje za pobjedu Bakua u ratu u Nagorno-Karabahu 2020. isporučio Izrael.

Ali veze su vođene ne samo materijalnim koristima, a zajednička geopolitička zabrinutost, posebno u vezi s Iranom , dodatno pogoršava odnose.

Izrael naziva Azerbejdžan ” strateškim partnerom “, koji ima bliske historijske veze. Kada je Azerbejdžan 1991. godine proglasio nezavisnost, Izrael je bio jedna od prvih država koja je priznala novu državu. Mala jevrejska zajednica u Azerbejdžanu, koja broji između 7.000 i 16.000 ljudi, osigurava kulturnu povezanost, ali politički odnosi su bili prioritet.

Shaul Golan/Pool via REUTERS/File Photo

Benjamin Netanyahu postao je prvi izraelski premijer koji je posjetio Azerbejdžan, 1997. godine , a od tada se povećala trgovinska i sigurnosna saradnja. Do sredine 2000-ih, Azerbejdžan je postao peti najveći trgovinski partner Izraela, s naftom prema istočnom Mediteranu, a oružjem i drugim vojnim materijalom u Kaspijsko more.

Danas Azerbejdžan, uz Kazahstan, isporučuje 60 posto  sirove nafte koju koristi Izrael.  

Bez kritike Izraela

Izrael vjeruje da bi to što bi bila partnerska država s muslimanskom većinom moglo smanjiti njegovu diplomatsku izolaciju u muslimanskom svijetu. Ovo je posebno izraženo od početka rata u Gazi.

Dok je većina država s muslimanskom većinom bila glasna u svojim kritikama, vlada azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva je bila iznenađujuće tiha. Alijev se susreo s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom na marginama Minhenske sigurnosne konferencije u februaru, a od početka rata u Gazi nije bilo izljeva javnih kritika na račun Izraela.

Novinar i analitičar iz Bakua, Rovshan Mammadli , čak izvještava o “de facto zabrani protesta protiv Izraela” od strane Alijeve autoritarne vlade. 

Baku nije bez brige o patnjama Palestinaca . Priznaje Palestinu. Bila je glasna pristalica rješenja o dvije države i, otkako je izbio rat, podržavala je rezolucije UN-a koje su pozivale na prekid vatre .

Ali postoji svjesna ravnoteža u Bakuovoj liniji: izražavanje simpatija prema Palestincima bez pretjeranog kritiziranja Izraela.

Za Baku, Gaza nije prioritet, a Izrael pokazao korisnim saveznikom.

Ethnic Armenian soldiers stand outside a hospital, which, according to the Ministry of Foreign Affairs of the Nagorno-Karabakh region, was damaged during recent shelling by Azeri armed forces, in the fighting over the breakaway region of Nagorno-Karabakh, in Martakert October 15, 2020. REUTERS/Stringer/File Photo

Prvi je sukob sa susjednom Armenijom. Dajući Bakuu ključno oružje za poraz Armenije u ratu u Nagorno-Karabahu 2020. godine, Izrael je od tada produbio svoje vojno partnerstvo sa Azerbejdžanom. Razmjena obavještajnih podataka između dvije države je povećana, dok je Izrael obezbijedio modernu tehnologiju dronova . Izraelske kompanije su takođe požurile da investiraju u obnovu Nagorno-Karabaha.

Podrška Izraela u ratu 2020. bila je vezana za drugu blisku zabrinutost Azerbejdžana: njegov susjed na jugu, Iran.

Teheran je podržao Armeniju u njenom višedecenijskom sukobu s Azerbejdžanom, uprkos tome što je to hrišćanska država koja se bori protiv muslimanske države. Ovo je doprinijelo hladnim odnosima između Teherana i Bakua i dijelom pomaže u objašnjenju zašto je Alijev rado uspostavio veze sa dugogodišnjim rivalom Irana, Izraelom.

Međusobno neprijateljstvo je čak dovelo do toga da Iran podržava islamističke grupe u Azerbejdžanu, a Baku ohrabruje Azere u Iranu da se zalažu za separatizam.

Za razliku od svoje tihe podrške nekim kurdskim grupama u Iraku , Izrael vidi vrijednost podrške snažnim antiteheranskim snagama na iranskoj granici.

‘Novo poglavlje’

Ipak, porazi Armenije 2020. i kolaps armenskog Nagorno-Karabaha 2023. donekle su promijenili računicu Teherana . Neposredno nakon rata, mobilizirala je trupe duž kavkaske granice kao sredstvo da odvrati Azerbejdžan od dubljeg ulaska u Armeniju kako bi se povezao sa svojom pokrajinom Nakičivanom.

Od tada, Teheran je usvojio manje agresivne metode: zaključivši sporazum prošle godine da se Azerbejdžanu omogući pristup Nakičivanu preko iranske teritorije, kako bi ublažio svoje ambicije osvajanja armenskog “Koridora Zangezur” .   

A view through a car window shows abandoned vehicles in Stepanakert city, known as Khankendi by Azerbaijan, following an Azeri military operation and a further mass exodus of ethnic Armenians from the region of Nagorno-Karabakh, October 2, 2023. REUTERS/Aziz Karimov/File Photo

Oni su također podržali mogućnost nove željezničke veze između Rusije i Indije, preko iranske i azerbejdžanske teritorije, dok su zvaničnici govorili o ” novom poglavlju ” u odnosima Bakua i Teherana.

Ovo možda neće izbrisati decenije tenzija između dva susjeda, niti potaknuti Baku da prekine svoje veze s Izraelom. Međutim, Teheran se može nadati da će, ako se Baku bude osjećao manje ugroženim od Irana, vremenom ublažiti svoju bliskost s Izraelom.

Neposredniji izvor pritiska na izraelsko-azerbejdžanske veze, međutim, tiče se Turske . Daleko više od Izraela, Turska je najbliži saveznik Azerbejdžana. Alijevljev otac i prethodnik kao predsjednik čak je opisao odnos sa njihovom turskom braćom kao „ jedan narod, dvije države “.

French President Emmanuel Macron and Turkey's President Recep Tayyip Erdogan attend the second day of the G7 summit in Borgo Egnazia, Italy June 14, 2024. REUTERS/Kevin Lamarque

Ankara je 2020. obezbijedila ključno oružje, iako manje od Izraela, ali je također pomogla u obuci azerbejdžanske vojske i obezbijedila sirijske milicije za borbu u Nagorno-Karabahu. Za razliku od Alijeva, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je glasno kritizirao Izrael od početka sukoba u Gazi. Izrael i Turska su povukli svoje diplomate , dok je Erdogan prekinuo neke trgovinske sporazume . 

Michael Rubin iz American Enterprise Institute pretpostavlja da bi Erdoganov bijes na Izrael mogao na kraju “uništiti” azerbejdžansko-izraelske veze, pri čemu turski predsjednik zahtijeva od svog saveznika da snažnije odgovori na Gazu.

Međutim, iako je to mogućnost s obzirom na značaj Ankare za Baku, izraelsko-azerbejdžanske veze su sada duboke i Azerbejdžan bi nerado odustao od njih, čak i suočen sa turskim pritiskom.

Baku će se vjerovatno nadati da će sukob u Gazi biti riješen prije nego što se pojavi bilo kakav takav pritisak iz Ankare, što će joj omogućiti da nastavi bliske, tihe odnose s Izraelom pod manjom kontrolom.