Ukrajina je potopila velike ratne brodove ruske flote, ostali su manji koje sada ciljaju: Donosimo detalje jedne akcije

Aktuelnosti Forbes 2. jun 2024. 21:22
featured image

2. jun 2024. 21:22

U 27 mjeseci napada raketama, krstarećim projektilima i eksplozivnim dronovima, Ukrajina je potopila ili teško oštetila više od desetak velikih ratnih brodova ruske Crnomorske flote – što čini trećinu flote.

Jasno zabrinuti zbog gubitka ostatka flote, ruski pomorski zapovjednici naredili su preostalim plovilima da se povuku i premjeste iz luka u ruskom okupiranom Krimu u, navodno, sigurnije luke u južnoj Rusiji.

Međutim, Rusi su u Krimu ostavili potencijalno desetke manjih brodova za razminiranje, desantnih plovila i patrolnih brodova – radne “konje” za svakodnevne operacije oko Krima. Stoga su se Ukrajinci usmjerili na ove manje brodove i čiste ih iz okupiranih voda.

Pokušaj presretanja dronova

Najnoviji napad mogao je biti najskuplji za flotilu malih plovila Crnomorske flote. U rano jutro u četvrtak, mornaričke udarne snage Grupe 13 ukrajinske obavještajne uprave usmjerile su svoje dronove brodove Magura V5, svaki dug 18 stopa i natovaren stotinama kilograma eksploziva, prema zaljevu Vuzka na zapadnom Krimu.

Ruski zrakoplovi pokušali su presresti dronove, ali barem nekoliko ih je prošlo i stiglo do zaljeva. Preplašeni ruski topnici otvorili su vatru, nasumično prskajući trasere i nisu uspjeli zaustaviti napad.

Ubrzo su dronovi brodovi pogodili četiri patrolna broda KS-701 koja pripadaju ruskoj Federalnoj službi sigurnosti, ili FSB-u. Dva broda su potonula, prema ukrajinskoj obavještajnoj službi. Dva druga su oštećena.

Foto: A KS-701.RUSSIAN FEDERAL SECURITY SERVICE via Forbes

Ozbiljni gubici za rusku stranu

To je petina Crnomorske flote FSB-a, koja se sastoji od otprilike 20 KS-701, privremeno ili trajno stavljena izvan funkcije kao rezultat jednog napada. Posebno valja istaknuti odvojene ukrajinske napade istog dana – navodno korištenjem krstarećeg projektila Neptune ili raketa Army Tactical Missile Systems ili mješavine oboje – koji su oštetili dva ruska trajekta čija je glavna misija prevoziti zalihe preko Kerčkog tjesnaca u istočni Krim.

To je polagana smrt za ono što preostaje od ruske pomorske sposobnosti na Krimu. KS-701 dužine 8,5 metara nisu teško naoružani, ako su uopće naoružani. Nisu glamurozni. Ali su korisni. “Okupatori su koristili ova sredstva za logistiku i patroliranje područjem vode blizu privremeno okupiranog poluotoka,” objasnila je ukrajinska obavještajna uprava.

Zadnji put kad su Rusi izgubili KS-701 oko Krima, u septembru, brod je iskrcavao zalihe za ruske trupe kad je pogođen – očito ukrajinskim zračnim dronom koji je ispalio vođeni projektil. Dok bi veći ratni brod mogao preživjeti udar projektila ili drona, četverotonski KS-701 nema šanse.

Zamislite KS-701 kao vodene dostavne kombije za zalihe koje dolaze iz južne Rusije u Krim. Ovi brodovi ne prevoze zalihe u poluotok. Oni dostavljaju zalihe zadnjih nekoliko milja do konačnog odredišta.

Dakle, dok ukrajinski krstareći projektili i ATACMS pogađaju glavne opskrbne linije prema Krimu – velike desantne brodove, trajekte, mostove i željeznice – ukrajinski dronovi brodovi gađaju dostavna plovila. Na taj način, ukrajinske snage smanjuju rusku logistiku na Krimu s obje strane.

(Autor teksta je novinar Forbesa David Axe)