Ukrajina ima 10 kompanija koje proizvode prijeko potrebne dronove dugog dometa

BIZNIS Forbes Srbija 5. maj 2024. 08:50
featured image

5. maj 2024. 08:50

Rusko ratno vazduhoplovstvo bombarduje ukrajinske snage sa čak 3.000 KAB navođenih bombi svakog mjeseca. Zato su Ukrajinci u subotu lansirali desetine bespilotnih letjelica dugog dometa na vazduhoplovnu bazu na jugu Rusije – i uništili su hangar pun KAB kompleta.

Video i satelitski snimci poslije napada na vazduhoplovnu bazu Kuščjovskaja, udaljenu oko 190 kilometara od fronta na jugu Ukrajine, prikazuju izgorjele zgrade i gomile uništenih KAB-ova. Snimci takođe nagovještavaju uništenje barem jednog lovca-bombardera Su-34 – primarnog nosača KAB-ova u ruskom vazduhoplovstvu.

Biće potrebno mnogo više od jednog napada na jednu bazu koja sadrži jedan hangar pun navođenih bombi da bi se promijenila ravnoteža snaga u rusko-ukrajinskom ratu.

Ali vrijedi napomenuti da Ukrajinci barem pokušavaju da poremete osnovnu infrastrukturu ruske kampanje bombardovanja. „Sposobnost Ukrajine da poremeti rusko taktičko vazduhoplovstvo, posebno korištenje navođenih bombi, ključna je za širu odbranu fronta“, objasnilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva.

Ukrajinski pilot drona testira novu letelicu; Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Od sredine prošle godine, KAB je osnovno vazduhoplovno naoružanje ruskih vazduhoplovnih snaga. Ove bombe, koje bi se grubo mogle porediti sa američkim Joint Direct Attack Munition-Extended Range i francuskim glajd bombama Hammer – kojima su naoružani i ukrajinski lovci-bombarderi – imaju domet od 40 kilometara. To pomaže da se ruski avioni drže van dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Kada se sastave, svaki KAB sadrži stotine kilograma eksploziva – dovoljno da iskopa krater i nekoliko metara dubine. „Sve zgrade i strukture jednostavno postanu jama nakon dolaska samo jednog KAB-a“, napisao je Jegor Šugar, vojnik Treće napadačke brigade Ukrajine.

KAB je „čudo-oružje“ za Ruse, primetila je ukrajinska analitička grupa Deep State. A Ukrajinci nemaju „gotovo nikakvih protivmjera“. Osim, možda, da raznesu hangare gde Rusi skladište bombe prije nego što ih natovare po četiri na svoje Su-34.

Nije jasno tačno koje su letjelice Ukrajinci usmjerili na Kuščjovsku. Imaju opcije, uključujući bivše sovjetske špijunske letjelice sa bojevim glavama umjesto kamera, modifikovane hobističke letjelice koje nose kilograme TNT-a i bespilotne sportske avione sa bombama ispod trupa.

Koje god letjelice su pogodile Kuščjovsku, to su učinile u ogromnom broju. Napad ovog vikenda bio je jedan od najvećih u dvogodišnjem ruskom ratu protiv Ukrajine. Kremlj tvrdi da su njihove trupe oborile 66 letjelica, „što ilustruje obim napada“, primijetilo je ministarstvo u Londonu.

Rusi, međutim, nisu oborili sve letjelice. Barem jedna od njih pogodila je vjerovatno glavnu metu napada: hangar pun KAB-ova. Uništavajući potencijalno desetine bombi, operateri ukrajinskih bespilotnih letjelica mogli su dati nekim svojim drugovima na frontu kratki predah – dan ili dva – od ruske kampanje bombardovanja.

Biće potrebno mnogo više napada na mnogo više baza da bi se značajno ograničila bombardovanja tokom dužeg perioda. I otvoreno je pitanje da li će planeri u Kijevu dodati infrastrukturu KAB-a na listu ponovnih ciljeva za ukrajinske udarne letjelice. Te iste letjelice već ciljaju ruske rafinerije nafte i fabrike oružja.

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Veliko nepoznato pitanje je koliko bespilotnih letjelica dugog dometa Ukrajina može da proizvede.

Mihailo Fedorov, koji nadgleda visokotehnološku ratnu industriju Ukrajine, nedavno je rekao Rojtersu da postoji 10 kompanija koje godišnje proizvode hiljade bespilotnih letjelica dugog dometa – potencijalno dovoljno za nedjeljne napade u razmjerama napada na Kuščjovsku.

Ali proizvodnja bespilotnih letelica može da se proširi. „Borićemo se da povećamo finansiranje još više“, rekao je Fedorov.

Dejvid Aks, novinar Forbes