Ukrajina predstavila glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova generiranu umjetnom inteligencijom: Dobrodošli u stvarnost u kojoj granice ne postoje

featured image

3. maj 2024. 14:43

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine 1. maja predstavilo je svoju glasnogovornicu koju je generirala umjetna inteligencija.

“Ja sam digitalna osoba. To znači da tekst koji čujete nije pročitala stvarna osoba. Stvorila ga je umjetna inteligencija”, kaže Victoria Shi, glasnogovornice koju je generirala AI, obučena u crno odijelo i gestikulirajući rukama i pomjerajući glavu dok govori.

Avatar će imati zadatak komentirati konzularne poslove, čitati tekstove koje uvijek moraju pisati ljudska bića. Također, Victoria neće zamijeniti svog službenog glasnogovornika, koji je vrlo stvaran, ali će pravovremeno izvještavati o ratu, kao i nuditi informacije o ratnim aktivnostima u zemlji.

Nakon isteka mandata Oleha Nikolenka, MVP je već raspisalo konkurs za popunu tog mjesta. Najbolji kandidat je već odabran i prolazi potrebne posebne procedure.

Victoria izgledom podsjeća na ukrajinsku pjevačicu Rosalie

“Prvi put u istoriji, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine stvorilo je digitalnu osobnost koristeći tehnologije umjetne inteligencije za službeno komentiranje konzularnih informacija namijenjenih medijima”, saopćeno je iz ministarstva, naglašavajući kako će uloga čovjeka ostati ključna. Kako je precizirao Press ured ministarstva, saopćenja će biti “napisana i ovjerena od stvarnih ljudi.

“Umjetna inteligencija nam pomaže generirati samo vizualni dio”, kazali su.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba naglasio je kako je za postizanje rezultata za njegovu zemlju neophodno ubrzati sve procese i biti korak ispred, a da je Victoria “tehnološki iskorak koji nijedna diplomatska služba u svijetu još nije napravila”.

“Glavni razlog za njeno stvaranje je ušteda vremena i resursa za diplomate, rekao je Kuleba.

To znači da će Victoria omogućiti diplomatama da se fokusiraju na svoje aktivnosti i budu učinkovitiji, štedeći vrijeme i resurse.

Victoria izgledom podsjeća na ukrajinsku pjevačicu i influencericu Rosalie Nombre, i to nije slučajno, jer su njen izgled i glas i modelirani po uzoru na stvarnu osobu kreiranu u skladu s njenim likom. Kako su saopćili iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, Rosalie, koja je rođena u Donjecku i koju na Instagramu prati 54.000 osoba, besplatno je učestvovala u stvaranju Victorie. Glasnogovornica već u svom imenu evocira “pobjedu” svoje zemlje u ratu protiv Rusije koji je u toku, dok prezime na ukrajinskom znači umjetna inteligencija.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba istakao je kako je glavni razlog stvaranja Victorije ušteda vremena i resursa za diplomate, Foto: Alex Brandon/Pool via REUTERS

Sporo treptanje i mucanje

Kako bi se izbjeglo širenje lažnih izjava, Kijev je odlučio uvesti QR kod za dokazivanje autentičnosti videa. Svaki originalni video konzularnog predstavnika ima QR kod koji vodi do tekstualne verzije istog komentara na službenim stranicama MVEP-a. U slučaju nepostojanja takvog QR koda ili prijelaza na bilo koje drugo web mjesto, video se ne smatra autentičnim.

Projekt konzularnog AI predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine proveo je tim NVO “The Game Changers” uz pomoć NVO “Nazovni Tech”. Ranije je, zahvaljujući partnerstvu s “The Game Changers”, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine već stvorilo uspješan VR projekt “Living the War”, koji uvodi strance bilo gdje u svijetu u stvarnost ruske agresije na Ukrajinu s pomoć naočala za virtualnu stvarnost.

Iako Victoria izgleda nevjerovatno stvarno i ukazuje na to da ona nije budućnost već sadašnjost u kojoj granice više ne postoje, Ukrajina nije jedina koja je uvela ovu praksu temeljenu na umjetnoj inteligenciji koja mogu čitati vijesti: zemlje poput Kine, Indije i Tajvana već su ih testirale.

Tako su voditelji generirani umjetnom inteligencijom čitali vijesti u Indiji prvi put u aprilu prošle godine. Avatar po imenu Lisa voditeljica je vijesti na Odisha TV, lokalnoj stanici koja emitira program u istočnoj Indiji. Na prvi pogled, Lisa bi mogla proći kao stvarna voditeljica vijesti, međutim, nakon detaljnijeg pregleda, njeno sporo treptanje i mucanje otkrivaju da je ona umjetna inteligencija, međutim, to ne znači da je njen prezenterski dio neupotrebljiv.

Lisu pronaći možete na X računu (bivši Twitter) Odisha TV. Videozapisi navode samo ime voditeljice ali ne i da je generirana umjetnom inteligencijom.