Originalna ilustracija naslovnice Harryja Pottera mogla bi na aukciji dostići cijenu od 600 hiljada dolara

LIFESTYLE Forbes 3. maj 2024. 12:50
featured image

3. maj 2024. 12:50

Očekuje se da će originalna ilustracija vodenim bojama, koja je kasnije upotrijebljena za naslovnicu prve knjige serijala o Harryju Potteru, postati najskuplji predmet ikad prodan iz ove franšize. Ilustraciju na aukciju stavlja Sotheby’s u lipnju ove godine.

Naslikao ju je Thomas Taylor kao 23-godišnjak, a iz Sotheby’sa kažu kako se očekuje da će dostići cijenu između 400.000 i 600.000 dolara. To je najveća pretprodajna procjena ikada za neki predmet vezan uz serijal o Harryju Potteru.

Ilustracija se nalazila na naslovnici prvog izdanja knjige “Harry Potter i kamen mudraca” iz 1997. godine, a prošle godine ju je upotrijebila i kuća Bloomsbury Publishing u sklopu prigodnog izdanja za 25. godišnjicu knjige.

Prvi put je na aukciji prodana 2001. godine, također u Sotheby’su. U tom trenutku bile su objavljene samo četiri od sedam knjiga u serijalu, a ilustracija je srušila tadašnji rekord franšize, dosegavši cijenu od 107.000 dolara.

Courtesy Sotheby’s/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Trenutni rekord za najskuplji predmet o Harryju Potteru ikada prodan iznosi 421.000 dolara. Radi se o nepotpisanom prvom izdanju prve knjige serijala, prodanom na aukciji 2021. godine u Dallasu.

Tayloru je ponuđeno osmisliti prvu naslovnicu za knjigu o malenom čarobnjaku dok je radio u dječjoj knjižari, a to mu je bio prvi profesionalni rad po narudžbi, kažu iz Sotheby’sa. Taylor je tako postao jedan od prvih ljudi koji su pročitali originalni rukopis za knjigu, a ilustraciju je napravio u samo dva dana.

Većina međunarodnih izdavača upravo je ovu ilustraciju iskoristilo za naslovnicu planetarno popularnog hita. Ilustracija prikazuje 11-godišnjeg Harryja Pottera sa šalom kuće Gryffindor ispred vlaka Hogwarts Express koji učenike prevozi u čarobnjačku školu Hogwarts.

Autor originalnog članka: Mary Whitfill Roeloffs, Forbes
Link: Original ‘Harry Potter’ Cover Art Could Fetch Up To $600,000 At Auction – Possibly Breaking Book Series’ Record
(Prevela: Nataša Belančić)