Jeste li probali čileanska vina? Forbes predlaže ovih deset

LIFESTYLE Forbes 4. maj 2024. 16:31
featured image

4. maj 2024. 16:31

Čile se smatra vinskom regijom Novog svijeta zajedno sa svojim susjedom Argentinom, Sjevernom Amerikom, Australijom, Novim Zelandom i Južnom Afrikom. Njegove najčešće zasađene sorte uključuju Cabernet Sauvignon, Merlot i Carmenère, sve porijeklom iz Francuske (smatraju se dijelom Starog svijeta), ali poslednja od njih je jedinstvena za Čile zbog svoje nevjerovatne priče o uspjehu.

Carmenere smjelo, biber crveno vino, jedna je od sorti koja je skoro izgubljena tokom izbijanja evropske filoksere sredinom 19. vijeka. Iako je porijeklom iz Sjeverne Amerike, datira još iz 1860-ih kada se epidemija koja je započela u vinogradu Rone na jugu Francuske proširila kontinentom.

Žena kuša vina tokom The Catad'or World Wine 2022 Catad'or Awards u Santiagu, u Chileu, Foto: REUTERS/Pablo Sanhueza

Članak iz naučnih izvještaja opisuje obim štete: „Pojava filoksere grožđa gotovo je uništila evropsko vinogradarstvo, i izazvala je najradikalniju promjenu u vinogradarskoj praksi posljednja dva vijeka, kada je uzgajanje grožđa prešlo sa upotrebe vinifera (vinove loze) do njihovog kalemljenja na djelimično otpornu američku ne-viniferu (Vitis spp.) ili hibride koji se koriste kao podloga“.

Tokom vremena, Čile je ostao netaknut od štetočina zbog svoje izolovane lokacije. Danas, strogi propisi o uvozu poljoprivrednih proizvoda doprinose Carmenereovoj sposobnosti da napreduje širom zemlje – i to na originalnom korijenu, a ne na metodi kalemljenja koju je veća vinarija usvojila od filoksere.

Shutterstock/Free Wind 2014

Carmenere je možda zaštitni znak čileanskog vina, ali duga i uska geografija zemlje omogućava idealne uslove za uzgoj drugih različitih sorti grožđa, uključujući već pomenute Cabernet Sauvignon i Merlot, kao i Syrah i Petit Verdot za crno vino i bijele sorte kao što su Sauvignon Blanc i dijelovi Chardonnaya.

U Čileu postoji šest glavnih vinskih regiona – od sjevera ka jugu: Atakama, Kokimbo, Centralna dolina na jugu, Austral, Akonkagva – i 17 podregiona. Najznačajniji regioni za uzgoj Sauvignon Blanca nalaze se zapadno od Santjaga u dolinama Kazablanka i Lejda (Region Akonkagva). Centralna dolina, posebno podregioni Kolčagva i Maipo, ističu se po proizvodnji hrabrih, začinjenih crvenih vina koja su karakteristična za Čile. Dalje na sjeveru, Elki dolina (u Kokimbo regionu) je poznata po proizvodnji sva tri dominantna stila vina u zemlji – carmenere, syrah i sauvignon blanc.

Čileanska crvena vina su karakteristično robusna i začinjena, ali sa niskim sadržajem tanina koji omogućavaju uravnotežen i voćni ukus. Bijela su živahna – obično svježa.

Otkrijte 10 proizvođača čileanskog vina koje vrijedi potražiti u vašoj lokalnoj prodavnici vina.

1. Viña Montes Purple Angel

Shutterstock/Steve Allen

Ova vinarija smještena u Santa Kruzu proizvodi jednu od najpoznatijih boca većinom carmenere. Najnovije izdanje (2020) sadrži 92 posto carmenerea i osam posto petit verdota, sa tipičnim prikazom ove sorte; zrelo plavo voće i strukturirani ukus sa naznakama tamne čokolade i kafe iz vina koje je stajalo 18 mjeseci u francuskim hrastovim buradima. Odlično se slaže sa jagnjećim kotletima sa ruzmarinom.

2. Viña Vik Red Blend

Smještena u dolini Kačapoal u Milahu, ova nagrađivana vinarija je poznata po svojoj VIK etiketi u stilu bordoa. Najnovije izdanje (2019) sastoji se od 77 posto cabernet sauvignona i 23 posto cabernet franca za svilenkasto vino puno svježeg crvenog voća. Odlično se slaže sa rebrima.

3. Laura Hartwig Edicion de Familia

Omiljena u dolini Colchagua, Laura Hartwig proizvodi nevjerovatna vina sa pojedinačnih vinograda Carmenère i jedna je od rijetkih čileanskih vinarija koja puni 100 posto Petit Verdot. Međutim, njihova prepoznatljiva Edicion de Familia crvena mješavina Cabernet Sauvignona, Cabernet Franca, Malbec-a i Petit Verdot-a također je prava poslastica. Konzumirajte ih sa šniclom potopljenom u chimichurri.

4. Lapostolle Grand Selection

Ovaj većinski Cabernet Sauvignon omekšan je malim količinama Carmenèrea, Grenachea, Petit Verdota za okus sočne zrele trešnje i pikantan, biljni gutljaj. Struktura savršeno odgovara začinjenom mesu sa roštilja.

5. Viu Manent El Incidente Carménère

Proizvedeno od selekcije najboljih vinograda Viu Manenta, svi unutar doline Colchagua, El Incidente je jedna od četiri Viu Manentove poznate etikete. Crno vino je mješavina Carmenère i Malbec (2020. 85 do 15 posto, respektivno). Vino je neosporno intenzivno s izrazitim začinom koji je moćna dopuna jelu poput kuhane patke.

6. MontGras Amaral Sauvignon Blanc

Sa svojom vinarijom koja se nalazi u Palmilli u dolini Colchagua, MontGras proizvodi neke zvjezdane crvene sorte, uključujući Ninquen, omiljenu mješavinu Cabernet Sauvignona i Syraha. Ipak, imaju i vinograde u dolini Leyda, gdje se uzgaja njihov Amaral Sauvignon Blanc. Mineralno napredno vino je osvježavajuće s izraženim notama grejpa koje se izvrsno sljubljuju sa svježim kozjim sirom ili zelenom salatom.

7. Estampa LaCruz Carménère

Ova crvena mješavina iz Carmenèrea iz Estampinog vinograda Marchigüe u dolini Colchagua je glavna etiketa vinarije. Syrah i Petit Verdot su manjinski dodaci ovom vinu ograničene proizvodnje koje provodi 18 mjeseci u bačvama od francuskog hrasta prije flaširanja. Tekstura je čista svila naglašena degustacijskim notama zrelog crvenog voća koje se miješa sa sladićem i suptilnim hrastom. Uparite je sa svinjetinom.

8. Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc

Ovaj vinograd u porodičnom stilu u San Fernandu proizvodi svoj Cool Coast Sauvignon Blanc sa voćem iz vinograda Paredones, koji se nalazi sedam milja od Tihog okeana. Priobalni lokalitet blista u vinu sa ukusom koji je osvkežen ananasom i zelenom jabukom. Odlično se slaže sa grilovanom ili paniranom ribom.

9. Viña Errázuriz Aconcagua Cuvée Chardonnay

Viña Errázuriz nalazi se sjeverozapadno od Santiaga u Valparaísu, dijelu doline Akonkagva. Ovaj Chardonnay dio je njihovog asortimana Aconcagua Cuvée koji odaje počast regiji koju zovu domom od 1870. To je vino koje karakterizira tropsko voće s malo citrusa i orašastih nota. Uparite sa sirom i specijalitetima.

10. Casas del Bosque Pequeñas Sauvignon Blanc

Četiri varijante u ograničenom proizvodnom portfelju Pequeñas Casas del Bosque nude jasan uvid u neke od najekskluzivnijih paketa brenda. Pequeñas Sauvignon Blanc se proizvodi od grožđa zasađenog u dolini Kazablanke 1993. godine, a vino odležava šest mjeseci u čeliku i buradima na finom talogu. Miris je prilično neutralan, okus podsjeća na cvijet breskve i mandarine sa privlačnom strukturom koju daje crna glinena zemlja. Možete da ga kombinujete sa ostrigama.

Jillian Dara, saradnica Forbesa