Kolekcija satova Michaela Schumachera ide u prodaju, za svaki se veže posebna priča kako je došao u vlasništvo legende Formule 1

featured image

4. maj 2024. 08:33

Osim što je bio vlasnik pehara za ostvarene pobjede u Formuli 1, Michael Schumacher je također bio i kolekcionar satova. Osam luksuznih i personaliziranih satova legende Formule 1, 13. maja bit će, navodi aukcijska kuća Christie's, izloženo na aukciji u Švicarskoj u Ženevi.

Pretpostavlja se da bi se mogli prodati za više od 4,8 miliona dolara.

Schumacherova porodica, koja se brine o njemu nakon što je krajem decembra 2013.godine, doživio tešku nesreću tokom skijanja u francuskim Alpama, i koja njegov oporavak i sve detalje u vezi načina života, drži u strogoj tajnosti, na aukciju je ustupila samo dio satova iz Michaelove bogate kolekcije.

Tradicionalna aukcija rijetkih satova

„Jedinstveni satovi FP Journea i Audemarsa Pigueta – u znak sjećanja na neka od historijskih dostignuća legende Formule 1 – spadaju u izbor visoke horologije koji će se naći na aukciji u Ženevi 13. maja“, navodi se na sajtu Christie'sa.

Osim Schumacherovih satova, koji su njegova lična imovina, na tradicionalnoj aukciji rijetkih satova, naći će se i drugi rijetki satovi, vintage i moderni primjerci, brendova visokog kalibra kao što su: Audemars Piguet, FP Journe i Rolex.

„Svjetovi motornih trka i finog izrade satova često se poklapaju, zahvaljujući njihovoj potrazi za ekstremnom preciznošću i inženjerskom briljantnošću. Povjerenje porodice Michaela Schumachera da ponudi ove dragocjene satove je kao spajanje vrhunaca ove dvije discipline“, slikovito pojašnjava Remi Guillemin, šef satova kuće Christie's za Evropu i Ameriku.

Schumacher je u vrijeme aktvne karijere u Formuli 1, bio neprikosnoveni vozač, što mu je donijelo status legende i uzora čiji rezultati su redordni i teško dostižni.

Prvu titulu je osvojio sa šest godina, vozeći karting, dok se sa samo 18 godina pridružio Benettonovom timu Formule 1, u kojem je osvojio uzastopne titule svjetskog prvaka vozača 1994. i 1995. godine, da bi nakon toga, napravio neočekivan poslovni potez, prešavši  u Ferrari.

U pet sezona je osvajao titule prvaka, i tako postavio rekord kao prvi vozač kojem je pošlo za rukom upisati pet uzastopnih titula u šampionatu.

Upravo u znak sjećanja na ove rezultate, u prodaji kojom se obilježava i 30. godišnjica njegovog prvog naslova, Rare Watches Including of the Michael Schumacher, 13. maja će se naći satovi od kojih svaki ukazuje na poseban trenutak u njegovoj legendarnoj karijeri.

Kao priznanje za osvajanje šeste titule, Schumacherov mentor i generalni direktor Ferrarija, Jean Todt , naručio je ovaj hronograf od bijelog zlata od Audemars Pigueta i poklonio ga legendi Formule 1, Foto: Christie's

Audemars Piguet Royal Oak hronograf

Na Velikoj nagradi Japana 12. oktobra 2003., nakon što se izborio da zaostane za svojim finskim rivalom Kimijem Räikkönenom za 16 bodova, Schumacher je osvojio titulu prvaka po rekordni šesti put – srušivši 46-godišnji rekord Huana Manuela Fangia.

Kao priznanje za taj podvig, Schumacherov mentor i generalni direktor Ferrarija, Jean Todt , naručio je ovaj hronograf od bijelog zlata od Audemars Pigueta . Todt je prilagodio brojčanik tako da uključuje logo tima na brojčaniku za sekunde, Schumacherovu kacigu na 12-satnom brojčaniku i broj jedan okružen sa šest zvijezda – što predstavlja njegovih šest trofeja za prvo mjesto – na 30-minutnom brojčaniku, navodi se na sajtu Christie's.

Na poleđini sata je ugravirana godina svake od šest Schumacherovih pobjeda na Svjetskom prvenstvu zatvorena lovorovim vijencem, zajedno s natpisom ‘J. Todt pour M. Schumacher — Noel 2003’.

„Ovaj sat, koji je Schumacher nosio u znak proslave što je postao najnagrađivaniji svjetski šampion Formule 1 ikada, jedan je od najfascinantnijih Royal Oaks-a koji su ikada izašli na tržište“, kaže Guillemin i dodaje: „I za ljubitelje Formule 1 i za kolekcionare Audemars Pigueta, ne postoji ništa slično ovome“.

FP Journe Vagabondage1, Foto: Christie's

FP Journe Vagabondage 1

Schumacher je 2004., započeo sezonu pobjedom u rekordnih 12 od prvih 13 trka, da bi u 14-oj, Velikoj nagradi Belgije, održanoj 29. augusta, završio drugi, iza Kimija Räikkönena. Ipak, osam bodova koji su mu pripali, bilo je dovoljno za osvajanje šampionata po sedmi put, uz četiri preostale trke. Kako bi obilježio tu priliku, Todt je Schumacheru poklonio FP Journe Vagabondage 1.

Rolex sat Paul Newman Daytona od nehrđajućeg čelika dobio je ime po Daytona International Speedwayu na Floridi, Foto: Christie's

Rolex ‘Paul Newman’ Daytona

„Sasvim je prirodno da vjerovatno najveći vozač na svijetu posjeduje jedan od najlegendarnijih trkačkih satova ikada napravljenih“, kaže Guillemin. Rolex Daytona, koji se može koristiti za izračunavanje prosječne brzine, proizveden je davne 1963. godine i dobio je ime po poznatom trkalištu na Floridi, Daytona International Speedwayu.

Schumacherov Rolex Daytona iz 1971. ima rijedak brojčanik ‘Paul Newman’, koji ima stepenasti vanjski sekundarni registar u crvenoj boji, a nazvan je po holivudskom glumcu koji je slavno nosio ovu varijantu.

Kolekcija rutenijuma FP Journe

Od 2001. do 2006. godine, FP Journe je proizveo pet modela: Octa Jour/Nuit, Octa Calendrier, Octa Chronographe, Chronomètre à Résonance i Tourbillon Souverain, sa brojčanicima i mehanizmima presvučenim tvrdim bijelim metalom rutenijumom.

Svaki model, opisuje Christie's dalje na svom sajtu, iz kolekcije Ruthenium lansiran je u 99 brojeva. Svih pet satova sa brojem 92 kupio je Schumacher, vjerovatno u znak sjećanja na godinu njegove prve pobjede na Grand Prix trci.