Penzije u Evropi: u kojim zemljama penzioneri mogu ugodno da žive, a koje mjesto na ljestvici zauzima BiH

EKONOMIJA Forbes BiH 1. jun 2024. 20:50
featured image

1. jun 2024. 20:50

Starosne penzije u Evropi značajno variraju, i u nominalnim vrijednostima i uzimajući u obzir kupovnu moć. Euronews Business je pojednostavio podatke i konvertovao godišnji prihod od penzije u mjesečne iznose. Prosječna bruto mjesečna potrošnja na starosne penzije po korisniku u EU iznosila je 2.575 eura u 2021. u Luksemburgu i 226 eura u Bugarskoj. Prosjek EU bio je 1.224 eura. Kako prenosi Forbes Slovenije, starosna penzija po primaocu također je premašila prosjek u svim “velike četvorke” zemljama EU. Među njima Italija je prijavila najveću penziju. Kod zapadnih susjeda penzija je iznosila 1.561 euro, dok su Francuska, Španija i Njemačka pokazale skoro iste vrijednosti, svaka oko 1.450 eura.

Penzije u Austriji znatno iznad prosjeka eura

Nordijske zemlje su u samom vrhu. Njihove prosječne penzije premašile su čak i prosječne penzije Velike četvorke.

Penzije u susjednoj Austriji također su znatno iznad prosjeka eura, gdje je 2021. godine starosna penzija iznosila 1.962 eura. Slovenija se pomjerila ispod prosjeka eura. Prije tri godine prosječni izdaci za penzije po korisniku u ovoj zemlji su iznosili 692 eura, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku.

Ako uzmemo u obzir šire evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA) i zemlje kandidate za članstvo u EU, najveći prosjek je imao Island – 2.762 eura. Najniži prosjek imala je Albanija, 131 euro.

Foto: REUTERS/Toby Melville – RP2DSFITCOAC

Na dnu rang-liste balkanske zemlje

U međuvremenu, Hrvatska i Mađarska su ispod prosjeka. U potonjem je penzija iznosila 398 eura, u južnim susjedima 388 eura.

Zemlje Balkana zauzimaju donji dio ljestvice. Prosječna potrošnja na starosne penzije u Luksemburgu bila je skoro 11 puta veća nego u Bugarskoj, što ukazuje na velike razlike. Čak i ako isključimo Luksemburg kao izuzetak, prosjek EU je i dalje skoro šest puta veći od prosjeka Bugarske.

euro, evropska unija, zastava
Ogromne razlike u prosječnim penzijama i dalje postoje između evropskih zemalja, Foto: Profimedia

Prema podacima Federalnog zavoda za penziono invalidsko osiguranje najniža penzija u FBiH iznosi 573,53 KM, zagarantovana 684,48 KM. Najveća penzija ograničena je na iznos pet najnižih penzija, te, u skladu s time, iznosi 2.867,65 KM.

Prosječna penzija u drugom entitetu BiH, Republici Srpskoj iznosi 592,06 KM, najniža penzija za staž od 40 i više godina iznosi 601,35 KM, za puni staž osiguranja od 40 godina prosječna penzija za decembar 2023. je iznosila 882,77 KM. Iznos najviše penzije u februaru u ovom entitetu je bio 3.228,64 KM.

Neke od razlika u penzijama mogu se pripisati različitim nivoima cijena u državama članicama EU. Opšti troškovi života u regionu značajno variraju. Razlike se tako značajno smanjuju ako se penzije uporede kroz standard kupovne moći (PPS), piše dalje Forbes Slovenija, a to je vještačka valutna jedinica koja je prilagođena razlikama u nivoima cijena između zemalja i bolje ocrtava međunarodna poređenja.

Prosječna starosna penzija, izražena u PPS, iznosila je 437 eura u Bugarskoj i 1.681 euro u Luksemburgu. To i dalje znači da je penzioner u Luksemburgu primao skoro četiri puta veću bruto penziju nego u Bugarskoj.

Prema istraživanju Eurobarometra 2023. koje je provela Evropska agencija za osiguranje i profesionalne penzije (EIOPA), samo 42 posto potrošača u EU uvjereno je da će imati dovoljno novca da udobno žive u penziji. Također postoje velike razlike između zemalja u pogledu nivoa povjerenja. Najveće povjerenje pokazuju Luksemburg (61 posto), Holandija (59 posto) i Danska (58 posto). Najniži nivoi povjerenja su u Latviji (23 posto), Sloveniji (27 posto) i Poljskoj (28 posto).