Zašto vile u BiH postaju sve popularnija alternativa odmoru na moru

featured image

1. jun 2024. 15:05

U posljednje vrijeme, odmor uz rijeku i u kućama za odmor postaje sve popularniji među turistima koji traže opuštanje i bijeg od svakodnevnog stresa. Ovaj trend sve više privlači putnike koji žele uživati u prirodnom okruženju, čistom zraku i tišini, daleko od gradske vreve.

Kuće za odmor i vile nude jedinstvenu kombinaciju luksuza i prirodnog okruženja. Gostima su na raspolaganju moderne pogodnosti poput privatnih bazena, prostranih terasa s pogledom na rijeku, dok su istovremeno okruženi zelenilom i zvukovima prirode. Ovakvi smještaji pružaju idealnu priliku za aktivnosti poput ribolova, vožnje kajakom, planinarenja ili jednostavno uživanja u mirnim šetnjama uz obalu.

Jedan od ključnih razloga zašto se sve više ljudi odlučuje na ovakav tip odmora je mogućnost potpunog opuštanja i regeneracije. Boravak u prirodi dokazano smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i općenito doprinosi zdravlju.

Na koncu, nije nužno da svaki ljetni odmor provedemo na moru. Za one koji vole drugačiju vrstu luksuza u odmoru, odmor u nekim od prelijepih krajeva BiH može biti opcija o kojoj će razmisliti. Ovakva vrsta odmora nije uvijek najjeftinija, istražili smo cijene na bookingu, i one variraju. U periodu od 1. do 5 juna (četiri noćenja, za dvije osobe), možete pronaći vile ili kuće za odmor od 600 KM (ima i jeftinijih), pa preko 3.000 KM. Međutim, na ovakvu vrstu odmara rijetko ko ide sam, već obično veća porodica ili grupe prijatelja koji žele provesti kvalitetno vrijeme zajedno, sa kojima se i račun dijeli, osim ukoliko isključivo želite apsolutni mir i odmor u dvoje.

U konačnici, odmor u prirodi pruža nezaboravno iskustvo koje se sve više cijeni među modernim turistima, i vile u BiH postaju sve popularnija alternativa odmoru na moru. Za mnoge turiste iz regije, Bosna i Hercegovina je relativno blizu i lako dostupna destinacija, što olakšava planiranje i realizaciju odmora.

Sve ove prednosti čine Bosnu i Hercegovinu atraktivnom alternativom tradicionalnim morskim odredištima, pružajući jedinstveno i bogato iskustvo koje sve više turista prepoznaje i cijeni. Mnogi smještajni objekti u BiH promoviraju ekološki odgovoran turizam, uključujući korištenje obnovljivih izvora energije, očuvanje prirodnih resursa i podržavanje lokalne zajednice. Uz kuće za odmor ili vile često se nude razne aktivnosti na otvorenom, kao što su planinarenje, rafting, skijanje i biciklizam, što cijene turisti koji žele aktivan odmor i avanturu. Iako su cijene nekih vila u BiH i basnoslovne, ipak su cijene smještaja u ovakvim objektima u BiH često povoljnije u poređenju sa luksuznim smještajem na moru. Potrebno je samo da odvojite vrijeme i istražite smještaje. U nastavku donosimo nekoliko mjesta i vila koje su nama zapale za oko u BiH koje se nude turistima za odmor. Navedeni primjeri samo su neki od ponude, ona je daleko bogatija, a osim navedenih gradova svakko možete potražiti smještaje i u drugim gradovima i manjim mjestima BiH, koji su jednako atraktivni za odmor.

Trebinje

U hercegovačkom biseru pronašli smo dvije vile, Vilu Ana koja se nalazi u Ivanici, 27 km od Orlandovog stupa, sa bazenom, vrtom, opremom za roštilj…, kao i vilu Carpenter, na samo 48 km od rimskih mozaika koja je od aerodroma Tivat udaljena 61 kilometar. U opisu objakta se navodi da je za nepušače te da vila nudi dječje igralište.

Carpenter, Foto: Booking

Zvornik

Ko voli prirodu i pecanje, kao i mala mjesta bez gužve Zvornik bi mogao biti adresa za odmor. U ovom bh. gradu pronašli smo vilu Smaragd, u kojoj možete i iznajmiti automobil, u blizini možete uživati u pecanju te pogledu na jezero. Od Međunarodnog aerodroma Tuzla udaljena je 57 km.

Smaragd, Foto: Booking

Neum

Neum ne čine samo njegovi hoteli i morska obala, već i prekrasno okruženje, a u jednom od njih smještena je Casa Nina, od koje ćete do plaže pješačiti između pet i sedam minuta. Ovaj tip odmora je za one koji traže apsolutni mir. Rajski mir ćete u Neumu pronaći i u vili Ivanka, barem tako tvrde gosti koji su ostavili svoju recenziju na bookingu.

Casa Nina, Foto Booking
Ivanka, Foto: Booking

Blagaj

Blagaj, udaljen samo 12,5 kilometara od Mostara jedan je najvrjednijih mješovitih urbanih i ruralnih struktura u Bosni i Hercegovini. Najvjerovatnije je dobio ime zbog svoje blage klime a smješten je na izvoru rijeke Bune i stare tekije sagrađene za derviše približno 1520. godine. Blagaj je također uvršten i u spisak nacionalnih spomenika. U njemu ćete pronaći brojne vile, kuće za odmor i hotele. Vila Liberte jedna je od njih, kao i Vila Kosor Spring. Gosti mogu uživati još i u vožnji bicikla, ribolova i planinarenja. Kuća Muslibegovića udaljena je oko 13 km od Blagaja.

Liberte, Foto: Booking

Stolac

Stolac, još jedan prirodni dragulj naše zemlje, smješten je na obalama rijeke Bregave i okružen planinama Hrgud i Vidovo polje kao i brdom Križevac. Prilaz Stocu sa zapadne strane je Dubravska visoravan specifična i poznata po breskvi i dubravskom vinogorju po kojem su poznata stolačka vina. Old Tower vila smještena u istorijskoj zgradi, sa pogledom na planinu jedna je od vila u bogatoj ponudi smještaja u ovom gradu.

Old Tower, Foto: Booking

Bihać

Jedna od najpopualrnijih turističkih destinacija BiH je Krajina. Una, Sana, toliko čiste i lijepe da iz njihovih izvorišta možete piti vodu, privlače turiste iz cijelog svijeta, a posljednjih godina i sve je veći broj Bosanaca i hercegovaca koji biraju ovaj kraj za odmor, bilo samo za vikend ili duži period. Casa Dellˇ Amore nalazi se u Bihaću, posjeduje privatnu plažu, a također u ovom kraju možete uživati i u vožnji biciklom.

Casa Dellˇ Amore, Foto: Booking

Bosanska Krupa

U Bosanskoj Krupi naći ćete Haus Palazzo, također sa privatnom plažom i vrtom. Ovdje možete testirati i koliko dobro igrate stolni tenis i pikado. Najbliži aerodrom je Međunarodni aerodrom Banja Luka, udaljen 130 km.

Hauz Palasso, Foto: Booking

Jablanica

Ovaj kraj nadaleko je poznata turistička destinacija, a najviše zbog rijeke Neretve. Sretna zemlja (Happyland) samo je jedna od brojnih vila i kuća za odmor u Jablanici. Nama je zapala za oko zbog svoje izoliranosti, jer do nje možete doći samo teglenicom.

Sretna zemlja u Jablanici, Foto: Booking

Tuzla

Visoke recenzije dobila je i vila Relax Tuzla, udaljena deset kilometara od Panonskih slanih jezera. Područje je popularno za planinarenje, a u vili je moguće iznajmiti automobil. Od Međunarodnog aerodroma Tuzla, udaljena je 23 km.

Relax, Foto: Booking

Gradačac

Jedan od bh. gradova koji ima bogatu hostoriju je Gradačac. Osim ljubaznih domaćina, on je i dom opjevane kule Husein bega Gradaščevića, poznatije kao Gradina koja je i zaštitni znak i prepoznatljivi simbol grada. U okolini Gradačca ima nešto sačuvanih tragova prošlosti i mjesta za koje su vezane još žive narodne legende i predanja. Najinteresantniji je fra Lovrin grob u selu Turiću iz 18. vijeka. Tražeći lokacije za odmor, naišli smo na kuću za odmor Magaza de Luxe gdje se parovima posebno sviđa njena lokacija, a ocijenili su je sa 9,7 za putovanje za dvije osobe.

Magaza de Luxe, Foto: Booking

Goražde

U mjestu Rezine kod Goražda smjestila se živopisna vila California. U okolini su mogući ribolov i planinarenje, a vila nudi privatnu plažu. Najbliži aerodrom je Međunarodni aerodrom Sarajevo, udaljen 93 km.

California, Foto: Booking

Sarajevo

Kao glavni grad BiH, Sarajevo je i najatraktivnija destinacija inozemnih i regionalnih turista. Obiluje hotelskim, hostelskim smještajem kao i kućama i vilama za odmor.