Ujedinjene nacije poduzimaju korak u borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici

featured image

7. jun 2024. 14:36

U maju 2024. godine, države članice Ujedinjenih naroda glasale su za proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Tokom genocida u Srebrenici ubijeno je najmanje 8.372 ljudi, hiljade su raseljenih, a čitave zajednice su uništene.

Rezolucija o uspostavljanju Dana UN-a, koju su sponzorisale Njemačka i Ruanda, usvojena je zabilježenim glasanjem 84 zemlje za, 19 protiv i 68 uzdržanih. Osim određivanja dana, rezolucijom UN-a je od generalnog sekretara UN-a zatraženo da uspostavi program pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije”, koji bi započeo svoje aktivnosti pripremama za 30. godišnjicu 2025. godine.

Nadalje je osudilo svako poricanje Genocid u Srebrenici kao historijski događaj, te pozvao države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprječavanja poricanja i iskrivljavanja, te pojave genocida u budućnosti.

Memorial cemetery with grave stones of victims killed during Srebrenica genocide is seen at the Memorial Center in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina, May 14, 2024. REUTERS/Amel Emric

Srebrenica bila sigurna zona UN-a

Genocid u Srebrenici odnosi se na masakr iz jula1995. godine kada je vojska bosanskih Srba zauzela Srebrenicu, koju je Vijeće sigurnosti UN-a prethodno proglasilo sigurnom zonom, i brutalno ubila hiljade muškaraca i tinejdžera, te protjerala 20.000 ljudi iz grada.

Ovo brutalno ubistvo bosanskih Muslimana u Srebrenici od strane vojske Republike Srpske, Međunarodni sud pravde (ICJ), kao i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), prepoznali su kao čin genocida .

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Türk pozdravio je rezoluciju navodeći da je „rezolucija tim važnija s obzirom na uporni revizionizam, negiranje genocida u Srebrenici i govor mržnje visokih političkih lidera u Bosni i Hercegovini, kao i u susjedne zemlje. Naglašeno je koliko je hitno suočavanje s prošlošću u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.”

Predstavljajući nacrt rezolucije, Antje Leendertse, ambasadorica i stalna predstavnica Njemačke pri UN-u, rekla je da se inicijativa odnosi na odavanje počasti žrtvama i podršku preživjelima, “koji nastavljaju da žive sa ožiljcima tog kobnog vremena”.

Almasa Salihovic looks at the exhibition dedicated to victims of the Srebrenica genocide in Memorial Centre in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina, May 14, 2024. REUTERS/Amel Emric

Bilo je i onih koje su odbacili rezoluciju

Međutim, rezolucija je naišla na odbijanje, uključujući i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tekst označio kao „veoma politizovan” rekavši da će „otvoriti Pandorinu kutiju”. (…) Ne radi se o pomirenju, ne o uspomenama, to je nešto što će samo otvoriti staru ranu i napraviti potpuni politički haos. Ne samo u našim krajevima, već i ovdje, u ovoj sali.”

Podsekretar Ujedinjenih nacija i specijalni savjetnik za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu, pozdravila je usvajanje rezolucije navodeći da ona „predstavlja važnu prekretnicu za odavanje počasti i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, preživjelih i njihovih porodica. [MKSJ] je nedvosmisleno dokazao da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid.

Oni koji nastoje negirati, banalizirati ili promovirati revizionizam u vezi s ovim i drugim zločinima počinjenim tokom sukoba i koje su presudili nadležni sudovi, štete ne samo žrtvama tih zločina, već i ukupnim naporima za mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini i u širem regionu.”

Serbian President Aleksandar Vucic wears a Serbian flag as he attends the United Nations General Assembly, following a vote on the creation of an international day to commemorate the Srebrenica genocide, at the United Nations Headquarters in New York City, U.S. May 23, 2024. REUTERS/Eduardo Munoz

Osuda poricanja genocida

Specijalni savjetnik UN-a osudio je kontinuirano prisustvo trendova poricanja genocida, navodeći da “nije prihvatljivo dovoditi u pitanje tragičnu stvarnost onoga što se dogodilo u Srebrenici. Još je opasnije širenja poruka koje negiraju da se genocid – namjerno ubijanje muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana, zbog toga ko su bili – dogodio, uključujući govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca.

Preživjeli su dugo bili primarni glasovi koji dižu uzbunu zbog poricanja genocida i moraju svjedočiti, iznova i iznova, da su njihova iskustva bila stvarna. U ovom, kao i u mnogim drugim aspektima svog rada, nikada ne bi trebali biti sami. Negiranje genocida treba rješavati i suprotstaviti se prioritetno.”

UN će pozivati ​​sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju 11.juli, uključujući i posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti.

Zaista, takvi dani UN-a se koriste kako bi se osigurala veća svijest o temama na koje su fokusirani i iskoristili ih za oblikovanje bolje budućnosti.

Za Forbes pisala Dr Ewelina U. Ochab, pravnica, zagovornica ljudskih prava. Dr Ochab je programski pravnik sa IBA-inim institutom za ljudska prava i suosnivač Koalicije za odgovor na genocid.