Prvi štrajk u Samsungu u 55-godišnjoj historiji tog tehnološkog diva

featured image

7. jun 2024. 14:15

Zbog neuspjelih pregovora oko plaća i nagrada, sindikat u Samsungu koji ima oko 28 hiljada članova u petak je organizirao jednodnevni štrajk, a iz sjedišta južnokorejske kompanije su poručili da to neće utjecati na proizvodnju.

Nakon najave sindikata Samsung Electronics (NSEU) da će njegovih 28 hiljada članova, ili nešto manje od četvrtine ukupne radne snage kompanije u zemlji, stupiti u jednodnevni štrajk nakon neuspjelih pregovora oko plaća i nagrada,  u petak 7. juna se štrajk i dogodio, prvi put u 55-godišnjoj historiji tog južnokorejskog tehnološkog diva.

“Cilj današnjeg štrajka je da dođemo do smislenih razgovora s menadžmentom“, rekao je za Reuters Lee Hyun-kuk iz NSEU-a.  Glasnogovornik Samsunga je pak izjavio za CNN da “jednodnevna odsutnost ne utječe na proizvodnju i upravljačke aktivnosti.”

Štrajk je organiziran dan nakon državnog praznika u Južnoj Koreji, a sindikat je tražio svoje članove da u petak uzmu slobodan dan, objavio je CNN. Koliko je radnika štrajkalo na način da je uzelo slobodan dan, sindikat nije precizirao, a iz kompanije su poručili, kako prenosi Reuters, da je manje zaposlenika bilo na slobodnom danu nego na isti dan prošle godine.    

Veliki proizvođač memorijskih čipova ima iza sebe nekoliko teških godina. Historijska nestašica računalnih čipova tijekom pandemije bila je praćena prošlogodišnjim padom potražnje, na što je utjecala globalna ekonomska neizvjesnost.

No, prošlog mjeseca Samsung je izvijestio o deseterostrukom povećanju operativne dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući velikoj potražnji za naprednim čipovima u kojima se natječe s Intelom i tajvanskim TSMC-om. Također, očekuje se da će potražnja za mobilnim uređajima ponovno porasti ove godine, posebice za novima koje pokreće umjetna inteligencija.

Kako podsjeća CNN, velika većina naprednih svjetskih mikročipova proizvodi se na dva mjesta: Tajvanu i Južnoj Koreji. Tajvanska industrija je veća i dominantnija, što Južna Koreja želi izazvati.