NLB kreće u borbu za preuzimanje bečke Addiko banke

BIZNIS Forbes Slovenija 7. jun 2024. 12:14
featured image

7. jun 2024. 12:14

NLB, na čelu s Blažom Brodnjakom, službeno kreće u pokušaj preuzimanja austrijske Addiko banke, koja je snažno prisutna na Balkanu.

NLB je objavila ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko banke, stoji u objavi na Seonetu. Slovenska bankarska grupacija nudi oko 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda vrijedi do 16. augusta. Otkup svih dionica banku bi koštao 390 miliona eura.

Kako smo pisali, kompanija Agri Europe u vlasništvu Miodraga Kostića već je objavila ponudu za preuzimanje Addike. Ova firma nudi 16,24 eura bruto po dionici (u osnovi 17,5 eura po dionici, umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu).

Tržišna vrijednost dionice je 20,2 eura, oko jedan euro više nego sredinom maja, kada je NLB objavio namjeru preuzimanja. Tržišna kapitalizacija Addiko banke tako iznosi 402,86 miliona eura.

U slučaju uspješnog preuzimanja Addiko banke, NLB, na čelu s Blažom Brodnjakom, učvrstit će se na četiri tržišta na kojima je već prisutna (Slovenija, Srbija, BiH i Crna Gora), a istovremeno će dodati mnogo -željeno hrvatsko tržište, Foto: Igor Kupljenik /BOBO)Foto:Igor Kupljenik/Bobo

Povratak na hrvatsko tržište

U slučaju uspješnog preuzimanja Addiko banke, NLB će ojačati na četiri tržišta na kojima je već prisutna (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a pridodati i toliko željeno hrvatsko tržište. Ivan Dražetić iz hrvatske podružnice investicijske kuće InterCapital ocijenio je za Forbes Hrvatska da je najvažniji aspekt ove priče ponovni ulazak NLB-a na hrvatsko tržište.

Slovenska bankarska grupacija, pravna sljednica nekadašnje Ljubljanske banke, dugo je bila nepoželjna na hrvatskom tržištu zbog dugova prema hrvatskim štedišama, nastalih nakon raspada Jugoslavije i oko kojih su se vodili sudski sporovi.

Akvizicijom bi se povećao tržišni udio NLB-a u Sloveniji i Srbiji, a najvažnija posljedica je da se NLB pojavljuje kao igrač na hrvatskom bankarskom tržištu, rekao je Dražetić za Forbes Hrvatska.