Chanelova umjetnička direktorica odlazi s dužnosti, ko će preuzeti kormilo i otvoriti novo poglavlje čuvene modne kuće?

BIZNIS Amela Keserović Polić 7. jun 2024. 09:53 > 7. jun 2024. 09:54
featured image

7. jun 2024. 09:53 > 7. jun 2024. 09:54

Nakon smrti Karla Lagerfelda 2019. godine nije bilo toliko neizvjesno ko bi mogao sjesti u fotelju umjetničkog direktora čuvene modne kuće Chanel. Porodica Wertheimer, vlasnica brenda, izabrala je kontinuitet i iskustvo unutar kuće. Jer, ko bi bolje nastavio Lagerfelodvu ostavštinu i otvorio novo poglavlje Chanela od Virginie Viard, žene koja je toliko dugo bila već prisutna u Chanelu i Karlova, ne samo saradnica i direktorica studija Chanel, već i kako je sam rekao njegova desna i lijeva ruka.

Prihvatila se ovog izazovnog posla i radila ga narednih pet godina. Međutim, ove sedmice, stigla je službena Chanelova potvrda da je njihovoj zajedničkoj saradnji došao kraj. Nakon 30 godina Virginie Viard napušta Chanel.

Foto: Valerio Mezzanotti / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Chanel potvrđuje odlazak Virginie Viard nakon bogate petogodišnje saradnje kao umjetničke direktorice modnih kolekcija, tokom koje je uspjela obnoviti kodekse kuće poštujući kreativno nasljeđe Chanela, te gotovo 30 godina unutar kuće. Nova kreativna organizacija bit će objavljena u dogledno vrijeme. Chanel želi zahvaliti Virginie Viard na njenom izvanrednom doprinosu Chanelovoj modi, kreativnosti i vitalnosti”, naveli su iz Chanela.

Viard je imenovan umjetničkim direktorom 2019. nakon što je Karl Lagerfeld preminuo. Haute couture kolekcija jesen/zima 2024./25. bit će, piše Vogue Business, predstavljena prema planu 25. juna u Opéra Garnier.

Rođena u Lyonu, poznatom francuskom tekstilnom centru. Roditelji su joj bili liječnici, međutim, nju ovaj poziv nikada nije zanimao, umjesto toga, majka ju je naučila da šije, te je s prijateljicom kada je napunila 20 godina osnovala etiketu Nirvana, izrađujući odjeću od tkanina proizvedenih u tvornici tekstila njenog djeda.

Foto: Archivio Mezzanotti / Shutterstock Editorial / Profimedia
Foto: Reuters
Model Vittoria Ceretti predstavlja kreaciju Virginie Viard iz kolekcije proljeće/ljeto 2024, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

U intervjuu za Vogue priznala je da je voljela raditi sa žersejem, jer vam s tim materijalom kaže ne treba poseban kroj, tijelo mu daje oblik. Kao mlada “pekla” je modni zanat kod raznih dizajnera, a onda će se njena porodica preseliti u Burgundiju, gdje će im komšija biti ađutant monegaškog princa Rainiera.

I ona je dokaz da u životu treba imati malo i sreće, pa znati prave ljude, tako je komšija hrabro upitao Karla Lagerfelda koji je bio blizak sa prinčevom porodicom, da li mu treba pripravnik. Budući da je trebao, Viard se ubrzo sastala sa Lagerfeldovim pomoćnikom, Gillesom Dufourom, koji ju je na licu mjesta angažirao.

Gdje će Virginia dalje nastaviti svoj modni rad, još uvijek ne otkriva. Ova samozatajnost ne iznenađuje budući da i za vrijeme svoje bogate karijere modnog direktora nije bila žena koja nije mogla bez medijskih reflektora. Opisuju je da je ona možda najmanje poznati modni dizajner u najpoznatijoj modnoj kući na svijetu.