Nakon Cate Blanchett i Bella Hadid u Cannesu prošetala u haljini u bojama kufije

featured image

25. maj 2024. 08:38

Filmski festival u Cannesu može tvrditi da zazire od politike, ali posjetitelji su ove godine još jednom pokazali zamršenu vezu između svijeta mode i politike.

Prvo, Cate Blanchett je pokazala solidarnost s Palestincima, gdje je glumica nagrađena Oscarom podigla svoju crno-blijedo ružičastu haljinu do poda, otkrivajući tamnozelenu svilenu postavu koja je u kontrastu s crvenim tepihom, izgleda kao da upućuje na boje palestinske zastave.

Zatim je supermodel Bella Hadid u četvrtak prošetala ulicama mediteranskog grada obučena u crveno-bijelu haljinu u bojama kufije dok je bila na sladoledu.

Kufije je tradicionalna kockasta pmarama za glavu koju nose arapski muškarci širom regiona i često varira u bojama i šavovima u zavisnosti od grada poriekla. Dugo je bila sinonim za palestinsko pitanje i čak je opisivana kao nezvanična palestinska zastava.

Odvažna proslava Hadidinog palestinskog naslijeđa, haljina je izgledala kao izraz solidarnosti i dolazi dok Izrael nastavlja svoj vojni napad na pojas Gaze, u kojem je ubijeno preko 35.000 Palestinaca, velika većina žena i djece.

Haljina je dizajn američkog dizajnerskog dvojca Michael i Hushi, koji je također kreirao crno-bijeli kufija halter top  koji je nosila Sarah Jessica Parker u epizodi hit emisije Sex and the City.

Haljina srednje dužine predstavljena je kao dio njihove prve modne revije, koja je sadržavala slike iz Irana – gdje je rođen dizajner Hushi Mortezai – isprepletene s onim što je dizajner opisao kao palestinske šalove. 

Haljina je napravljena od niza crvenih i bijelih kufija šalova koji se preklapaju sa asimetričnim rubom i naboranim detaljima i završena resicama duž rubova.

Dok crveno-bijeli print tradicionalno nose jordanski beduini, karirani šal se može nositi u različitim bojama i mnogi su ga usvojili kako bi pokazali svoju podršku Palestincima usred izraelskog rata u Pojasu Gaze.

objavi na Instagramu , dizajner Hushi je objasnio: „Ova haljina je napravljena prije 23 godine i svi iz regiona su grupisani kao jedan veliki ‘drugi’. Nije postojao Google. Samo ono što se može spojiti sa malo sredstava. Nadamo se da ćemo svi moći da naučimo da stojimo u jedinstvu i ljubavi protiv genocida.”

Podijelivši Hushinu objavu uz njenu priču na Instagramu, Hadid je potvrdila politički osjećaj porukom: “Oslobodite Palestinu zauvijek”.

Hadid je godinama govorila u znak podrške Palestini, ali je bila posebno glasna u posljednjih nekoliko mjeseci jer su razaranja i broj poginulih u Gazi dominirali naslovima.

U izjavi krajem oktobra, Hadid je na Instagramu rekla da je imala mnogo prijetnji, ali da se nije plašila.

“Srce mi krvari od bola od traume koju vidim kako se odvija, kao i od generacijske traume moje palestinske krvi”, piše Midlle East Eye.