Hoće li odzvoniti jeftinoj kupovini preko online trgovaca izvan EU?

BIZNIS Forbes Slovenija 24. maj 2024. 16:07
featured image

24. maj 2024. 16:07

Evropska komisija predlaže, a sada i njemački trgovci pozivaju da se iz zakona ukloni odredba koja dopušta prodaju proizvoda vrijednosti do 150 eura bez plaćanja carine. Na meti će se, između ostalih, naći kineski online trgovci Temu i Shein, kao i Amazon.

Prije godinu dana je Evropska komisija predložila reformu carinske unije. To uključuje i ukidanje iznimke uz pomoć koje, primjerice, kineski online trgovci Temu i Shein izvoze jeftine proizvode u EU. Prijedlog je podržao Evropski parlament u prvom čitanju u martu ove godine, dok je njemačka vlada dala podršku nakon lobiranja domaćih trgovaca.

Prema važećem zakonodavstvu, svaki paket izvan EU čija se vrijednost procjenjuje na ispod 150 eura oslobođen je carine. Pravilo je omogućilo online trgovcima iz Kine da preplave evropsko tržište haljinama za manje od 10 eura ili pametnim satovima za 25 eura, piše Reuters.

Izbjegavanje carinske kontrole

Paketima niže vrijednosti te dvije tvrtke izbjegavaju carinsku kontrolu, a istovremeno potiskuju domaće konkurente s tržišta, smatraju u najvećem udruženju njemačkih trgovaca Handelsverband Deutschland (HDE). Udruga navodi da je njemački ministar financija Christian Lindner  “naznačio da će Njemačka podržati ukidanje ograničenja od 150 eura na evropskoj razini”.

Ministarstvo finansija pozdravilo je prijedlog reforme Komisije iz maja prošle godine, kojom se pokušava odgovoriti na rast internetske trgovine posljednjih godina. Evropski parlament prvi je put razmatrao prijedlog 13. marta. Sljedeće čitanje čeka novi sastav parlamenta nakon evropskih izbora u maju.

Komisija u prošlogodišnjem prijedlogu navodi da je 65 posto paketa koji ulaze u EU “namjerno podcijenjeno” u carinskoj dokumentaciji. Time strane tvrtke “iskorištavaju iznimku nauštrb malih i srednjih tvrtki u EU”, kojima je teško konkurirati tako niskim prodajnim cijenama. Lani je u EU stiglo dvije milijarde paketa čija je vrijednost manja od 150 eura, u usporedbi s nešto manje od jedne milijarde godinu prije, pokazuju podaci Komisije.

Ukidanje iznimke od 150 eura

“Nadalje, trenutno izuzeće potiče prodavače da veće pošiljke dijele na manje pakete. To dodatno pridonosi nejednakim tržišnim uvjetima za kompanije u EU te povećava količinu ambalaže i štetnih emisija”, napisala je Komisija.

Između ostalog, prijedlog predviđa ukidanje iznimke za pakete jeftinije od 150 eura. Prema novom modelu, svaki proizvod koji se prodaje putem interneta u EU morao bi platiti carinu. Prema Komisiji, to će spriječiti prevare zbog podcjenjivanja robe i obeshrabriti prodavače da dijele veće pošiljke u niz manjih. Istovremeno, Komisija je predložila pojednostavljenje obračuna carine, kako ta mjera ne bi dodatno opterećivala službenike.

Online platforme će podatke o robi koja će biti poslana u EU morati dostaviti carinskim vlastima EU u roku od jednog dana. To bi trebalo poboljšati transparentnost ulaznih pošiljaka i omogućiti vlastima da usmjere svoje provjere na onu robu i trgovce koji možda krše pravila.

EU carinama godišnje prikupi 80 milijardi eura. Novi režim mogao bi donijeti dodatnih milijardu eura, procjenjuje Komisija.

Što kažu kineski trgovci

Kineski divovi brze mode, koji su proteklih godina prestigli europske konkurente Zaru i H&M, kažu da rade u skladu sa zakonom. Negirali su da je oslobođenje od carine uticalo na njihov rast.

“Suprotno nekim uobičajenim zabludama, održavamo pristupačne cijene s našim poslovnim modelom proizvoda na zahtjev koji se temelji na tehnologiji i fleksibilnim opskrbnim lancem”, poručili su iz trgovca Shein za Reuters.

“Glavni faktori iza našeg brzog širenja i prihvatanja tržišta su učinkovitost opskrbnog lanca i operativne vještine koje smo kultivirali tijekom godina”, bio je odgovor Temu. U vlasništvu je kineske tvrtke Pinduoduo Holdings.

Oba trgovca također su negirala da smanjuju cijenju pošiljki ili ih dijele na manje pakete. U Sheinu kažu da na narudžbe iz Evrope podnose odgovarajuće carinske deklaracije i plaćaju potrebne poreze. U Temu kažu da ne dijele svoje pakete niti daju lažne deklaracije.

Amazon i Ebay protiv

Udruga Ecommerce industrije, čiji su članovi američki online trgovci Amazon i Ebay, protivi se prijedlogu. Upozoravaju da bi uklanjanje gornje granice izuzeća od carina moglo dovesti do trgovinskih sporova i odmazde ključnih trgovinskih partnera poput Sjedinjenih Država.

Inače, u SAD-u vrijedi pravilo da su paketi jeftiniji od 800 dolara oslobođeni carine. Nadležni odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa utvrdio je prošlog lipnja da Temu i Shein najvjerojatnije čine oko 30 posto takvih pošiljki.