Preminuo pas koji je inspirisao Dogecoin

featured image

24. maj 2024. 15:15

Kabosu, pas koji je lansirao hiljadu “dog” memova, umro je, objavio je u petak njen vlasnik.

Japanski shiba inu je u petak ujutro sa 18 godina “zaspao”, napisala je Atsuko Sato na blogu .

“Izvan prozora pjevale su ptice u prekrasno jutro. Dok sam je dodirivao, nježno je preminula”, napisala je Sato, vaspitačica u japanskom gradu Sakura. “Mislim da je bila najsretniji pas na svijetu.”

Kabosu je postala jedna od najprepoznatljivijih životinja na internetu 2010. godine kada se po forumima poput Reddita proširila fotografija na kojoj pozira sklopljenih šapa i upitnog izraza lica.

To je izazvalo proliferaciju “dog” memova, zasnovanih na namjernom pogrešnom pisanju riječi “pas”, pri čemu su korisnici interneta fotošopirali Kabosuovo lice na peciva, znamenitosti i druge životinje.

Popularnost “dog” memova zacementirana je u decembru 2013. godine, kada je Kabosu postao lice alternativne kriptovalute Dogecoin – odgovora na Bitcoin koji je odražavao ljubav interneta prema životinjskim memovima. Slijedili su i drugi mem žetoni, uključujući shiba inu novčić.

Pixaby

Dogecoin ubraja Elona Muska među svoje obožavatelje . U maju 2021. godine ispitao je svoje milione pratilaca na Twitteru da li Tesla treba da prihvati kriptovalutu kao plaćanje.

Mjesec dana ranije, kada su kriptovalute bilježile porast popularnosti , potražnja za Dogecoinom je toliko porasla da je nakratko slomila sistem trgovanja kriptovalutama Robinhood, platformu za trgovanje dionicama i investiranje.

post od Dogecoina u petak nazvao je Kabosu “inspiracijom” zajednice. “Uticaj koji je ovaj pas napravio širom svijeta je nemjerljiv”, stoji u objavi.

Sato je u nizu objava na Instagramu 2022. godine rekao da Kabosu ima leukemiju i bolest jetre. Ona planira da održi “oproštajni skup” u nedelju.