Rukovodioci velikih tehnologija kažu da bi novi evropski zakon o umjetnoj inteligenciji mogao naštetiti inovacijama

featured image

24. maj 2024. 14:58

Rukovodioci Amazona i Meta rekli su za CNN ove sedmice da su neki od strahova u vezi s umjetnom inteligencijom prenaglašeni i da nova sveobuhvatna pravila Evropske unije o AI riskiraju da sputaju inovacije.

EU je dala konačno zeleno svjetlo svom aktu o umjetnoj inteligenciji u utorak, iste sedmice, tehnološki lideri okupili su se u Parizu na godišnjoj VivaTech konferenciji.

Prvi zakon ove vrste je spreman da preoblikuje način na koji firme i druge organizacije u Evropi koriste umjetnu inteligenciju za sve, od odluka o zdravstvenoj zaštiti do policije. On nameće opšte zabrane korištenja tehnologije na načine koji se smatraju „neprihvatljivim“ — na primjer, za društveno bodovanje.

Uredba takođe stvara nove obaveze otkrivanja podataka za velike kompanije sa umjetnom inteligencijom i zahtjeva veću transparentnost u pogledu upotrebe umjetne inteligencije koja se smatra „visoko rizičnom“, kao što je obrazovanje i zapošljavanje.

Pixaby

Postoje dileme

Za šefa AI kompanije Meta ( META ), Yanna LeCuna, “veliko pitanje” u vezi sa novim zakonom je “da li istraživanje i razvoj u AI treba da budu regulisani?”

“Postoje klauzule u EU zakonu o umjetnoj inteligenciji i raznim drugim mjestima koja regulišu istraživanje i razvoj. Mislim da to nije dobra ideja”, rekao je za CNN-ovu Annu Stewart na događaju u Parizu.

LeKun, nadaleko poznat kao jedan od “kumova umjetne inteligencije”, ne slaže se sa zabrinutošću da bi umjetna inteligencija uskoro mogla da nadmaši ljudsku inteligenciju.

“Ne vjerujem da je ni blizu,” rekao je. “Mislim da to nije toliko opasno, iskreno, danas sigurno ne.”

AI sistemi bi mogli postati mnogo pametniji u budućnosti, ali će tada biti dizajnirani uz odgovarajuće mjere zaštite, dodao je.

„Ali danas, pokušavati da shvatimo kako da buduće super-inteligentne sisteme umjetne inteligencije učinimo bezbijednim je kao da se 1925. pitamo ‘kako da učinimo mlazni transport bezbijednim?’ A mlazni transport još nije izmišljen”, rekao je.

AI guši inovacije?

Amazonov ( AMZN ) glavni tehnološki direktor Werner Vogels ponovio je zabrinutost da bi regulacija umjetne inteligencije mogla ugušiti inovacije u nekim područjima.

Kada razmišljaju o rizicima, regulatori bi trebalo da razmotre primjenu nove tehnologije na, na primjer, zdravstvenu zaštitu i finansijske usluge drugačije od njene upotrebe za sumiranje sastanaka, rekao je Stewartu.

„Postoji čitav niz oblasti u kojima mislim da su rizici minimalni i da tu trebamo pustiti inovacije,“ rekao je on. U drugim oblastima, gdje greške mogu imati veći uticaj na živote ljudi, rizicima bi trebalo upravljati „jedinstveno za tu oblast“.

Vogels je naglasio da Amazon pozdravlja regulaciju i da je usklađen s regulatorima u njihovim općim ciljevima, ali je upozorio EU na pretjeranu regulaciju AI, ukazujući na primjer svog potpisanog zakona o privatnosti podataka, poznatog kao GDPR, koji je opisao kao vrlo “debelu” knjigu .

“Hajde da se pobrinemo da regulatorne zahtjeve koje postavljamo kompanije – ne samo najveće kompanije, već i sve kompanije u Evropi – zaista mogu implementirati,” rekao je on.

„Moramo se pobrinuti da se inovacije i dalje dešavaju i da inovacije ne dolaze samo izvan Evrope. U Evropi već imamo veoma dugu istoriju nedovoljnog ulaganja u istraživanje i razvoj”, dodao je.