Preporuka milijardera: 5 sjajnih naslova za čitanje i gledanje ovog ljeta

featured image

24. maj 2024. 10:07

“Kad završim jednu knjigu i odlučujem šta ću sljedeće čitati, rijetko postoji logična veza između to dvoje. Mogu doći do kraja istorijske knjige o građanskom ratu i onda uzeti naučno -fantastični roman smješten u daleku budućnost. Isto vrijedi i za serije i filmove: gravitiram prema onome što zvuči najzanimljivije u sadašnjem trenutku”, kaže milijarder Bill Gates na svom blogu GatesNotes, na kojem je preporučio naslove koje bi ovog ljeta trebali pročitati i pogledati.

Otkrivajući svoj literarni spisak, on naglašava da se sve knjige i TV serije na njegovom ljetnom popisu dotiču ideje služenja drugima – zašto nešto činimo, stvari koje to mogu otežati i zašto bismo to ipak trebali učiniti.

Gates dva puta godišnje preporučuje najbolje knjige i serije

“Jedna od knjga koju preporučuje za pročitati ovog ljeta je roman o žrtvama koje su podnijele američke medicinske sestre na prvim crtama Vijetnamskog rata. Drugi je poziv (i smjernica) da budemo velikodušniji u digitalnom dobu. Treći potiče na razmišljanja o povezivanju s drugim ljudima i pruža uvid na evoluciju načina na koji učitelji podržavaju svoje učenike. Od TV serija izdvaja izmišljenu seriju o vladinim agentima koji štite svoju zemlju.

“Nisam namjeravao ulaziti duboko u ideju služenja, ali ona je svakako relevantna danas kao i uvijek. U vrijeme kada ratovi dominiraju naslovnicama, a naša politika postaje sve više polarizirana, inspirativno je cijeniti one koji pomažu drugima i razmišljati o tome kako možemo biti velikodušniji u vlastitom životu”, kaže Gates koji če od ove godine, odlaskom s funkcije kopredsjednice njegove bivše supruge Melinde Gates, sam predsjedati fondacijom koja će biti preimenovana u Gates Foundation.

Foto: GatesNotes

Prema Forbesovoj procjeni, Gatesova neto vrijednost iznosi 131,2 milijarde dolara, što ga čini devetom najbogatijom osobom na svijetu. Osnovao je Microsoft 1975. i još uvijek u ovoj kompaniji posjeduje oko 1,3 posto dionica. Posjećamo, iz Uprave komoanije otišao je 2020. godine. Osim što zarađuje novac, Bill Gates ga i daruje drugima. Tako je kroz rad u dvije svoje fondacije; Fondaciju Gates i The Giving Pledge, podsjeća Forbes, proveo brojne kampanje koje potiču bogate da daju barem polovinu svog bogatstva.

Gates dva puta godišnje objavljuje listu omiljenih knjiga i TV serija, a ovog ljeta uz poruku da se osvrnemo unazad i otkrijemo neočekivane teme u stvarima koje smo čitali, gledali i slušali, predlaže sljedeće naslove:

Žene, Kristin Hannah. Ovaj sjajan roman govori o medicinskoj sestri američke vojske koja služi na ratištu u Vijetnamu prije nego što se vrati kući u zemlju potresenu protestima i antiratnim osjećajima. Autorica, Kristin Hannah, napisala je nekoliko knjiga koje su bile prilično dobre – uključujući i ovu – i vidim zašto. To je lijepo napisana posveta skupini veterana koji zaslužuju više zahvalnosti za nevjerovatne žrtve koje su podnijeli. 

Foto: GatesNotes

Zarazna velikodušnost, Chris Anderson. Chris, koji je bio kustos TED Talks-a više od dva desetljeća, istražuje kako internet može pojačati utjecaj velikodušnosti. On nudi plan kako svi; uključujući pojedince, vlade i kompanije, mogu poticati više velikodušnosti. Ne radi se samo o davanju novca; on tvrdi da moramo proširiti našu definiciju velikodušnosti. Ako želite pomoći u stvaranju pravednijeg svijeta, ali ne znate odakle početi, Infectious Generosity je za vas.

Spori konji.Naivčina sam za priče o špijunima. Pročitao sam nekoliko romana Johna le Carréa, a dva od mojih najdražih filmova su Špijunska igra i Tri dana Kondora. Uvrstio bih Spore konje među najbolje od njih. To je britanska serija o tajnim agentima koji su dodijeljeni Slough Houseu, izmišljenoj grupi unutar MI5 u koju se šalju ljudi kada zabrljaju stvari, ali ne toliko loše da bi dobili otkaz. Gary Oldman glumi šefa Slough Housea, koji je u osnovi sušta suprotnost Jamesu Bondu. On je ljigavac i alkoholičar, ali onda vas iznenadi nevjerovatnom špijunskom vještinom. Poput le Carréovih romana, Spori konji imaju dovoljno složenih likova i zapleta na koje morate obratiti pažnju, ali se na kraju isplati.

Foto: GatesNotes

Hrabre nove riječi, Sal Khan.Sal, utemeljitelj Khan Academ bio je pionir na polju obrazovne tehnologije mnogo prije uspona umjetne inteligencije. Stoga je vizija koju iznosi u Brave New Words o tome kako će umjetna inteligencija poboljšati obrazovanje dobro utemeljena. Sal tvrdi da će umjetna inteligencija radikalno poboljšati rezultate za učenike i iskustva nastavnika te pomoći da svako ima pristup obrazovanju svjetske klase. On je itekako svjestan da su inovacije do sada imale samo marginalan utjecaj na učionicu, ali daje uvjerljiv argument da će umjetna inteligencija biti drugačija. Niko nema jasniji uvid u budućnost obrazovanja od Sala, a ja ne mogu dovoljno preporučiti Brave New Words.

Kako upoznati osobu, David Brooks. Svidjela mi se Davidova prethodna knjiga, The Road to Character, ali ova je još bolja. Njegova ključna premisa je ona koju nisam pronašao drugdje: da razgovorne i društvene vještine nisu samo urođene osobine, one se mogu naučiti i poboljšati. I daje praktične savjete za ono što on naziva “glasno slušanje”, praksu koja može pomoći ljudima oko vas da se osjećaju saslušani i cijenjeni. To je više od vodiča za bolje razgovore; to je nacrt za povezaniji i humaniji način življenja.