Haljina Cate Blanchett na crvenom tepihu u Cannesu izazvala reakcije na društvenim mrežama

featured image

23. maj 2024. 14:36

Korisnici društvenih mreža pohvalili su filmsku zvijezdu zbog, kako su rekli, “suptilne” predstave propalestinske solidarnosti na Filmskom festivalu u Cannesu.

Oskarom nagrađena holivudska zvijezda Cate Blanchett izazvala je debatu na internetu noseći haljinu koja je ibila u bojama palestinske zastave kada je fotografirana na crvenom tepihu u Cannesu.

Australijska glumica, poznata po ulozi u Gospodaru prstenova, prisustvovala je u ponedjeljak premijeri The Apprentice , dokumentarne drame o bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, na Filmskom festivalu u Cannesu.

Haljina do poda sa dekolteom bez naramenica imala je crni prednji dio, zelenu svilenu postavu sa unutrašnje strane i suptilno svijetloružičastu stražnju stranu koja je bila uslikana kao bijela.

Glumica je pozirala na crvenom tepihu pokazujući unutrašnju zelenu postavu haljine – što je navelo internet komentatore da spekulišu da je napravila suptilan propalestinski gest.

“Kada porastem, želim da postanem Cate Blanchett, i imam suptilnost da mislim da je tepih već crven, tako da mogu samo da obučem crno-bijelu haljinu sa zelenom postavom da napravim tako jaku tačku”, objavila je akademkinja Zahira Jaser na platforma društvenih medija X, ranije poznata kao Twitter.

“Ona je žena”, rekao je drugi korisnik u objavi koja je dobila 126.000 lajkova i preko dva miliona pregleda.

Cate Blanchett poses on the red carpet during arrivals for the screening of the film “The Apprentice” in competition at the 77th Cannes Film Festival in Cannes, France, May 20, 2024. REUTERS/Stephane Mahe TPX IMAGES OF THE DAY

Pozivanje na prekid vatre

Blanchett je izrazila snažno protivljenje izraelskom ratu protiv Gaze.

Ona je 20. oktobra bila jedna od 55 istaknutih ličnosti u industriji zabave koje su potpisale otvoreno pismo pozivajući na prekid vatre – “prekid bombardovanja Gaze i sigurno oslobađanje talaca”.

Zatim, 8. novembra, glumica je pozvala na prekid vatre pred Evropskim parlamentom u ulozi ambasadora dobre volje Agencije UN-a za izbjeglice.

Cate Blanchett poses on the red carpet during arrivals for the screening of the film “The Apprentice” in competition at the 77th Cannes Film Festival in Cannes, France, May 20, 2024. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Na društvenim mrežama neki su korisnici kritizirali pohvale koje je Blanchett dobila za nastup u Cannesu. “Ovo nije hrabrost, ovo je slavlje”, rekao je jedan korisnik X.

“Plestinci u Palestini praktikuju stvarnu hrabrost generacijama”.

Nekoliko korisnika društvenih mreža također je optužilo holivudsku glumicu da nosi haljinu ” Hamasa “.

Drugi su u međuvremenu hvalili ono što su vidjeli kao Blanšetovu suptilnost. Politička analitičarka Hafsa Halawa nazvala je Blanchetov izbor haljine “genijalnim”, opisujući ga kao “potkopavanje cenzora koristeći njihov vlastiti crveni tepih”.

Jaser se složio, tvrdeći da “suptilnost ima duge noge i može hodati tamo gdje direktnost nije dozvoljena”.

Među njenim obožavateljima Blanchettina haljina i dalje izaziva pohvale, piše Midlle East Eye.