Forbes lista: Pet zadivljujućih prirodnih čuda koje treba posjetiti širom Balkana, jedno u Bosni i Hercegovini

featured image

23. maj 2024. 12:52

Kada je u pitanju turizam, balkanske zemlje imaju tendenciju da budu zasjenjene nekim od većih zapadnih zemalja Evrope, ali to ne znači da ne postoji svijet spektakularne ljepote koji se može naći širom poluostrva. Zelene doline, visoke planine i raznolika lepeza autohtonih balkanskih vrsta samo su neke od atrakcija koje očekuju posjetioce ovog historijskog regiona. Dok planirate svoje sljedeće putovanje u Evropu, ne propustite sve prirodne ljepote koje Balkansko poluostrvo nudi.

Nacionalni park Una

Na zapadnim rubovima Bosne, Nacionalni park Una nudi nekoliko najljepših vodopada na cijelom Balkanskom poluostrvu. Neki od najpoznatijih vodopada rezervata nalaze se u malom selu Martin Brod, dok Štrbački buk služi kao najveći vodopad u parku, visok 82 stope. Nacionalni park Una možda je najpoznatiji po svojim vodenim karakteristikama, ali je regija također dom nekim fascinantnim građevinama koje je napravio čovjek. U malom selu Ostrovica, posjetitelji se mogu prošetati do dvorca Ostrovica, tvrđave iz 15. stoljeća, s koje se pruža prekrasan pogled na okolni krajolik.

Shutterstock

Nacionalni park Tara

Otprilike četiri sata jugozapadno od Beograda, postoji oaza netaknute prirodne ljepote u obliku Nacionalnog parka Tara. Na istočnoj periferiji parka se nalaze neke fascinantne historijske relikvije poput manastira Rača iz 11. vijeka, ali za one koji su u potrazi za divljim životinjama, u srcu parka postoji svijet mogućnosti. Područje je prekriveno ogromnim količinama netaknute šume bora, jele i smrče, sa bogatstvom kultnih balkanskih vrsta koje uspijevaju unutar njegovih granica. Ris, vukovi i sokoli samo su neka od stvorenja koja bi srećni posjetioci mogli da uoče, a kada su srpski mrki medvjedi u pitanju, nema boljeg mjesta za razgledanje od Nacionalnog parka Tara.

Nacionalni park Pirin

Jugozapadni krajevi Bugarske dom su nekih zaista spektakularnih planina i nema boljeg mjesta da ih doživite iz prve ruke od Nacionalnog parka Pirin. Ovdje postoji otprilike 150 kvadratnih milja zemlje za istraživanje, s ogromnim dijelovima stare borove šume koje služe kao dom za preko 200 različitih životinjskih vrsta, uključujući smeđe medvjede, sive vukove i orlove. Drveće je uobičajena pojava u Nacionalnom parku Pirin, ali jedan primjerak je svakako nezaobilazan za posjetioce koji prvi put dolaze. Poznat kao Bajkušev bor, ovaj bosanski bor star je otprilike 1.300 godina, što ga čini najstarijim četinarskim stablom koje danas živi u Bugarskoj.

Nacionalni park Kerkini Lake

Današnje jezero Kerkini je raj za posjete ptičarima, ali ovo idilično vodeno tijelo je zapravo relativno skorašnji izum, nastao davne 1932. pregradom obližnje rijeke. Vremenom se jezero Kerkini razvilo u jedno od najpoželjnijih mjesta za posmatranje ptica u cijeloj Grčkoj Makedoniji, s preko 300 različitih vrsta ptica zabilježenih duž njegovih voda tokom godina. Ptice — uključujući bijele pelikane i flamingose ​​— glavna su atrakcija ovdje, ali sretni posjetioci možda mogu uočiti i krdo uvedenih vodenih bivola.

Nacionalni park Valbona Valley

Iako visoki vrhovi koji se vide iznad ne bi izgledali naodmet u Švicarskoj ili Austriji, ovaj lanac je zapravo dio Prokletih planina, formacije koja se takođe naziva i Albanskim Alpima. Ne nedostaje idiličnih sela za istraživanje u dolini Valbone, od Dragobija do Valbone, ali ovaj kultni park dom je mnogo više od ljudi. Bogat biodiverzitet zapadnog Balkanskog poluostrva je ovde u potpunosti prikazan, sa smeđim medvjedima, divokozama i risovima koji park zovu domom.

Originalni članak objavljen na Forbes.com