Otvoreno takmičenje za najsmješnije slike kućnih ljubimaca, fotografije koje su ušle u finale popravit će vam dan!

featured image

23. maj 2024. 11:13

Profesionalni fotografi Paul Joynson-Hicks i Tom Sullam prije nekoliko godina su pokrenuli Comedy Wildlife Photography Awards, i na krilima uspjeha ove dodjele nagrade odlučili su upustiti se u još jedan projekt – Comedy Pet Photography Awards s novčanom nagradom od 500 funti za najbolju fotografiju.

Mačka koja imitira igračku, druga napola zaglavljena u zid, fotogeničan hrčak, konj bez glave i puno slatkih pasa, samo su neki od uhvaćenih trenutaka životinja koje su snimili vlasnici. U finalu se našlo 30 njih, a nagrađena neće biti samo najbolja fotografija, već mogućnost da osvoje 100 funti imaju priliku i svi oni koji budu do 6. juna, do kada traje takmičenje, glasali za svoju favorit fotografiju. Automatski će biti uključeni u izvlačenje nagrada.

O čemu li sam mislio? Foto: comedypetphoto.com
Belly dancer, Foto: comedypetphoto.com
Vrijeme je za buđenje, Foto: comedypetphoto.com
Edgar voli jesto cvijeće, Foto: comedypetphoto.com
Šesnaestogodišnji spašeni psić Ludo i njegov najbolji prijatelj, Foto: comedypetphoto.com
Hector je vidio da to mačka može…pa bi i on pokuša, Foto: comedypetphoto.com

Nagrada 500 funti

“Za mene kao umjetničkog fotografa divljih životinja najvažnije je uhvatiti bit životinje; to je ljepota i karakter. Pronalaženje kreativnih načina kombiniranja svjetla, kompozicije i konteksta rezultira onom slikom koja se projicira iz ravnica Serengetija ili brazilskog Pantanala kao talisman vrijednosti našeg prirodnog svijeta, koji treba čuvati i njegovati”, govori Paul, renomirano ime u svijetu fotografije. Osim što svojim fotoaparatom nastoji vječnim učiniti najljeppi i najneobičniji prizor iz životinjskog svijeta. on vodi i Comedy Wildlife Photography Awards i Comedy Pet Photo Awards.

“Slike koje su se našle u finalu odabrane su zbog njihove fotografske kvalitete, kao i njihove komične vrijednosti, a sada su podložne ozbiljnoj ocjeni sudaca koji su svi stručni ljubitelji životinja”, kaže on.

Kada su njega i njegovog kolegu Toma Sullama pitali zašto provode takmičenje i šta pokušavaju postići s njim, odgovorio je:

„Kroz Comedy Pets želimo promovirati pozitivnu svijest o pitanjima dobrobiti životinja i slaviti nevjerovatan i vrijedan doprinos koji kućni ljubimci mogu i imati na naše živote”.

Kitty u kuhinji, Foto: comedypetphoto.com
Radoznale komšije, Foto: comedypetphoto.com
Ko si ti?, Foto: comedypetphoto.com
Radnik težak, Foto: comedypetphoto.com
Mačka u zamci poput Super Maria, Foto: comedypetphoto.com
Umorni Donkey, Foto: comedypetphoto.com
Iza tebe je, Foto: comedypetphoto.com
Foto: comedypetphoto.com
Mislim da sam vidio miša, Foto:comedypetphoto.com
Tarzan kao u džungli, Foto: comedypetphoto.com

Apsolutno urnebesne fotografije

Iza smiješnih slika i videa ovog takmičenja krije se vrlo ozbiljna i temeljna poruka pomoći, poštivanja i brige o životinjama na najhumaniji mogući način.

Fotografije koje su ušle u uži izbor “apsolutno su urnebesne”, prema riječima organizatora, i “oduševljavaju sretnom, pozitivnom, utješnom glupošću”.

“Nagrada People's Choice Award je sada otvorena, Woohoo!! Pa što čekaš? Insistiramo da odete, stavite svoju sudačku kapu, popijete šoljicu čaja i provjerite sve finaliste te glasate za svog favorita upravo sada! Obećavamo da ćete uživati ​​u vožnji”, simpatična je poruka na službenoj stranici takmičenja.

U moru teških tema, kojima je globalna zajednica svakodnevno okružena nadamo se da će vas ove fotografije oraspoložiti.