Jedan od najjeftinijih električnih automobila uskoro u Evropi

BIZNIS Forbes 23. maj 2024. 11:54
featured image

23. maj 2024. 11:54

Kineski BYD iduće će godine na evropska tržišta lansirati svoj električni model Seagull. Prodavat će se po cijeni koju evropski proizvođači još ne mogu ponuditi.

Evropska automobilska industrija nalazi se pred novim izazovom jer iduće godine na tržište dolazi kineski električni automobil po znatno nižoj cijeni od domaćih rivala.

Kineski proizvođač električnih vozila BYD, koji je prošle godine nakratko prestigao Teslu i postao najveći na svijetu, počet će s prodajom manjeg modela Seagull u Evropi 2025. godine. Iako automobil ima neke vrhunske osobine, kao što je rotirajući zaslon osjetljiv na dodir ili bežično punjenje telefona, u Kini se prodaje za manje od 10.000 eura, izvještava Bloomberg.

Nakon carina i promjena koje će biti potrebne za ispunjavanje evropskih standarda, čelnici BYD-a procjenjuju da će europska cijena vozila biti oko 20.000 eura. To je još uvijek nekoliko hiljada eura manje od najjeftinijih električnih modela evropskih proizvođača kao što su Volkswagen, Stellantis i Renault.

Prošle je godine Evropska unija pokrenula istragu o kineskoj industriji električnih vozila. Evropska komisija u sklopu istrage provjerava predstavljaju li značajne državne subvencije za tu industriju u Kini kršenje evropskih pravila tržišnog takmičenja.

Električno vozilo BYD Seagull
Električno vozilo BYD Seagull ima rotirajući ekran osjetljiv na dodir i mogućnost bežičnog punjenja telefona, Foto: Profimedia

Neće biti jedini

‘Galeb’ (eng. Seagull) neće biti jedini BYD automobil koji dolazi u Evropu. Osim jeftinijeg i manjeg gradskog modela, kompanija će predstaviti i električno vozilo premium klase, koje će se prodavati za 25 hiljada eura, rekao je na ovomjesečnom događaju Michael Shu, generalni direktor BYD-a za Evropu.

Ujedno će BYD biti prvi kineski proizvođač električnih vozila s proizvodnjom na evropskom tlu. U septembru prošle godine najavio je gradnju tvornice u Mađarskoj koja postaje evropski centar za proizvodnju baterija i električnih vozila.

Nedavno je Shu najavio da 2025. planiraju izgraditi još jednu tvornicu na evropskom tlu, piše Reuters.

Generalni direktor BYD Europe Michael Shu
Izvršni direktor BYD Europe Michael Shu najavljuje dva nova modela i dvije nove tvornice u Evropi, Foto: Profimedia

Kako Evropa odgovara

Evropski proizvođači različito reagiraju na dominaciju američkih Tesla i kineskih dobavljača.

Renault i Stellantis traže partnerstva kako bi smanjili troškove proizvodnje za manji električni model. Renault još uvijek traži partnera, a Stellantis će u septembru krenuti s prodajom modela koji je razvio u saradnji s kineskim Zhejiang Leapmotor Technologies.

Dok je američki predsjednik Joe Biden gotovo udvostručio carine na kineska električna vozila, zatvarajući vrata tom uvozu, carine u Evropi su složenije. Proizvođači automobila u regiji više ovise o kineskom tržištu od svojih američkih kolega, što ih čini ranjivima. Peking je to naglasio u srijedu kada je nagovijestio da bi mogao uvesti carine od čak 25 posto na uvezene automobile s velikim motorima. Takav bi potez posebno naštetio njemačkim proizvođačima vrhunskih automobila Mercedes-Benzu i BMW-u.

Ameriški predsednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden gotovo je četiri puta povećao carine na uvoz kineskih električnih vozila, Foto: Profimedia

Važno tržište

BYD je osnovan 1995. godine. Počeo je kao proizvođač baterija i proširio se na automobile 2003. Prije tri godine počeo je s prodajom osobnih automobila u Evropi i impresionirao na salonima u Parizu i Münchenu, piše Bloomberg.

Evropa je inače najvažnije izvozno tržište za kineske proizvođače. Prošle godine, do kraja studenog, Kina je u Evropu izvezla oko 600 hiljada vozila.

Proizvođač automobila postavio si je cilj osvojiti europsko tržište do kraja desetljeća. “Uvjereni smo da bismo mogli biti na vodećoj poziciji do 2030. godine”, rekao je Shu.