Promjene u tradicionalnoj raspodjeli bogatstva i moći su tu: Milijarderka iz porodice Safra preuzima vrh najbogatijih

BOGATSTVO Amela Keserović Polić 6. jun 2024. 14:23 > 6. jun 2024. 14:24
featured image

6. jun 2024. 14:23 > 6. jun 2024. 14:24

Meksiko je dobio prvu ženu predsjednika u svojoj historiji, u Brazilu najbogatija osoba je žena. No, šta novoizabrana predsjednica Claudia Sheinbaum i milijarderka Vicky Safra imaju uopće zajedničko? Oba događaja reflektiraju šire globalne trendove ka većoj uključenosti žena u političke i ekonomske tokove. Kako se žene penju na vrhove političkih i ekonomskih ljestvica, one mijenjaju dinamiku moći i utiru put za buduće generacije da žive u svijetu gdje je uspjeh dostupan svima, bez obzira na pol. Ovaj fenomen ukazuje na promjene u tradicionalnoj raspodjeli bogatstva i moći.

Joseph i Vicky Safra, Foto: Public domain via Wikimedia

Preseljenje iz Grčke u Brazil

Udovica bankara Josepha Safra (1938-2020), Vicky Safra zvanično je postala najbogatija žena u Brazilu, zbacivši Eduarda Saverina i Jorgea Paula Lemanna, koji sada zauzimaju drugu i treću poziciju. Eduardo Saverin, brazilski je milijarder preduzetnik i anđeo investitor sa sjedištem u Singapuru, te je jedan od suosnivača Facebooka, dok je Jorge Paulo Lemann svoje bogatstvo stekao kao investicioni bankar.

Prema listi Forbes Brazil, Vikina imovina, uključujući i imovinu njene djece (Jacob, Esther, Alberto i David) iznosi 19,4 milijarde dolara, što joj je obezbijedilo da sa šeste pozicije koju je do sada držala, na listi milijardera u svojoj zemlji dođe na prvo mjesto.

71-godišnja Vicky rođena je u Grčkoj, te se sa porodicom preselila u Brazil gdje je, osim biznisu, posvećena i filantropskom radu, gdje vodi fondaciju Vicky i Joseph Safra, koja sponzoriše zdravlje, obrazovanje i umjetnost.

Vicky sada ima veliki zadatak sačuvati ili uvećati bogastvo koje se stvaralo kroz nekoliko generacija jedne porodice. Naime, Joseph Safra nije milijarder postao jučer, već su njegovi preci davne 1840-ih. godine počeli da se bogate u Siriji. U Alepu su osnovali kompaniju Safra Freres & Cie za finansiranje karavana za trgovinu kamilama tokom Osmanskog carstva. Ovdje se rodio i Josep Safra, koji će kasnije se preseliti s porodicom u Brazil, baš kao i Vicky i njena porodica iz rodne Grčke.

Joseph Safra, Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Četvero djece i 14 unučadi

U Brazilu će porodica Safra pokrenuti i uspješno voditi kompaniju za trgovinu metalima, mašinama i stokom, a kasnije će osnovati i banku. Josepov sin Joseph, u to vrijeme studirao je u Engleskoj, kada je otac počeo ukaziti u godine i on se preselio u Brazil. Povratak u Latinsku Ameriku bit će sudbonosan i i iz drugog razloga. Ovdje će upoznati i zaljubiti se u Vicky, koja je s porodicom emigrirala iz Grčke u Brazil tokom ‘50-ih godina.

Kada su se vjenčali Vicky je imala samo 17 godina. Imaju četvero djece i 14 unučadi. Svoju djecu, prije nego što je umro i imovinu ostavio njima i supruzi, 10 godina je pripremao za preuzimanje porodičnog biznisa.

Najstariji sin Jacob Safra, 49, odgovoran je za švicarsku banku J. Safra Sarasin, Safra National Bank of New York i porodične međunarodne nekretnine. David Safra, 40, upravlja bankom Banco Safra u Brazilu i brazilskim nekretninama J. Safra grupe. Alberto Safra, 45, osnovao je kompaniju ASA Investments, te je tužio svoju porodicu 2023., tvrdeći da je njegov udio u Safra National Banku smanjen; slučaj je odbačen u martu ove godine. Kćerka Esther Safra Dayan, 47, u braku je sa Carlosom Dayanom, sinom brazilskog bankara, i živi u Sao Paulu.

“Uvjeren sam da grupa ima obim i snagu da zadovolji potrebe naših klijenata za buduće generacije, jer se radujemo još 180 godina otpornosti i učinka,” napisao je Jacob Safra u godišnjem izvještaju J. Safra Sarasin.

O Vickynom privatnom životu ne zna se mnogo, budući da nije tokom života davala intervjue. Kako piše Forbes, posjeduje dva državljanstva, grčko i brazilsko i uglavnom živi u Švicarskoj. Sada kao najbogatija osoba u Brazilu i jedna od najbogatijih žena na svijetu vodi računa da porodično poslovno carstvo uspješno provede kroz novu generaciju.