McDonald's izgubio zaštitni znak EU za Big Mac od piletine

BIZNIS Vedran Drljević 5. jun 2024. 16:06
featured image

5. jun 2024. 16:06

McDonald's više nema ekskluzivno pravo da koristi oznaku “Big Mac” u odnosu na pileće burgere koji se prodaju u Evropskoj uniji nakon presude najvišeg suda EU.

Američki lanac brze hrane popularizirao je nadimak za velike sendviče s hamburgerima, registrirajući ga kao zaštitni znak u EU 1996. godine.

Ali nakon pravnog osporavanja konkurentskog lanca u Irskoj, druge kompanije će sada moći koristiti naziv “Mac” za prodaju živinskih proizvoda ili u nazivima svojih lanaca.

Evropski sud pravde utvrdio je da McDonald's ne može dokazati da je istinski koristio zaštitni znak u neprekidnom periodu od pet godina.

“McDonald's gubi zaštitni znak EU ‘Big Mac’ u pogledu proizvoda od peradi”, presudile su sudije.

McDonald's je u saopštenju naveo da odluka suda nije uticala na njegovo pravo da koristi zaštitni znak “Big Mac”.

Ali to otvara vrata drugim lancima da koriste ime, uključujući Supermac.

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Supermac, osnovan 1978. u Galwayu, prodaje goveđe i pileće hamburgere i pileći nuggets na 120 crvenih i bijelih brendiranih prodajnih mjesta širom Irske.

Bio je upleten u sedmogodišnju pravnu bitku sa američkim lancem oko prava da koristi izraze brenda, uključujući “Mac”.

Generalni direktor Supermaca, Pat McDonagh, rekao je da presuda pokazuje “zdravorazumski pristup korištenju zaštitnih znakova od strane velikih multinacionalnih kompanija”.

Supermac optužuje McDonald's da “maltretira” manje firme kroz odbranu svojih zaštitnih znakova, s ciljem da uguši konkurenciju, piše BBC.

Spor seže do 2017. godine kada je McDonald's blokirao McDonagha da registruje Supermac's kao zaštitni znak, kako bi otvorio put za širenje izvan Irske.

G. McDonagh je uzvratio da McDonald's ne koristi svoj zaštitni znak za restorane, tako da drugim firmama ne bi trebalo blokirati korištenje izraza “Mac” u svojim nazivima.

“Znali smo kada smo krenuli u ovu bitku da je to scenario Davida protiv Golijata”, rekao je gospodin McDonagh.

“Svim srcem pozdravljamo ovu presudu kao opravdanje malih preduzeća svuda koja se suprotstavljaju moćnim globalnim entitetima.”

McDonald's je rekao: “Naš kultni Big Mac vole kupci širom Evrope, a mi smo uzbuđeni što ćemo nastaviti da ponosno služimo lokalnim zajednicama, kao što smo to činili decenijama.”

Lanac nije saopštio da li planira da se žali na tu odluku.

Presudom ECJ-a ukida se zaštitni znak McDonald'sa za restorane i proizvode od peradi, zadržavajući ga samo u odnosu na hamburgere od crvenog mesa na koje se prvobitno spominjao.

Supermac's je i dalje u sporu s McDonald'som oko žiga u Velikoj Britaniji, budući da se zakon o žigovima EU nakon Brexita više ne primjenjuje u UK.