U narednih pet godina Mbappe će nositi dres Real Madrida, ovo su detalji transfera u brojkama

featured image

5. jun 2024. 13:18

Dugo očekivani nogometni transfer je završen. U narednih pet godina Kylian Mbappé će nositi dres španskog kraljevskog kuba Real Madrid i to za godišnju plaću koja će nakon odbijanja poreza iznositi 16,2 miliona dolara.

Da nakon sedam godina i 14 osvojenih trofeja odlazi iz PSG-a, potvrdio je ove godine i sam Mbappe, kazavši da mu treba novi izazov. Među nogometnom elitom treći je najplaćeniji igrač svijeta, a šesti najplaćeniji sportista.

“Moj san se ostvario”

Kako je izvijestio ESPN osim godišnje plaće, francuskom fudbaleru pripada i potpisni bonus od 164 miliona dolara raspoređenih tokom trajanja ugovora, ili oko 32 miliona dolara godišnje (Real Madrid nije otkrio finansijske uslove dogovora).

Sasvim dovoljan kredit povjerenja u to da će Mbappe unijeti novu dinamiku u igru ne samo španskog kluba, već i evropskog nogometa, daje i njegova statistika učinka. Impresivnih 256 golova, koje je tokom sedam godina prvedenih u PSG-u postigao, sigurno su doprinijeli što ovaj klub iz ovog perioda ima 14 složenih trofeja u svojoj vitrini.

Kylian Mbappe, Foto: Reuters

Dvadesetpetogodišnja nogometna zvijezda u Real Madrid dolazi nakon što je klub osvojila svoj 36. naslov prvaka i 15. Ligu prvaka u posljednja dva vikenda.

Ovaj transfer ne samo da potvrđuje Mbappéovu želju da se takmiči na najvišem nivou, već i Real Madridovu odlučnost da obnovi svoj tim vrhunskim talentima.

“San se ostvario. Toliko sam sretan i ponosan što ću postati dio tima mojih snova Real Madrida. Niko ne može shvatiti koliko sam uzbuđena sada. Jedva čekam vidjeti vas, Madriđani, i hvala vam na nevjerovatnoj podršci. Živio Madrid!”, izjavio je Mbappe.  

U sportskim krugovima ovaj transfer predstavlja jedan od najvažnijih transfera u nogometu posljednjih godina i dolazi nakon nekoliko godina interesa španskog kluba.

Real Madrid dugo pokušavao dovesti Francuza

Madrid je, piše New York Times pokušao dovesti Mbappea 2022., nakon što mu istekne ugovor, međutim, igrač je odlučio obnoviti ugovor na Parku prinčeva. Mbappeovo produđenje ugovora 2022. godine uključivalo je klauzulu produžetka od 12 mjeseci za sezonu 2024.-25. Međutim, samo je francuski reprezentativac mogao pokrenuti to produženje, ali ne i PSG. U februaru je obavijestio upravu kluba da neće izvršiti neobaveznu godinu u svom ugovoru, što je značilo da će napustiti klub po isteku ugovora u junu kao slobodan igrač. Nekoliko dana kasnije o svom odlasku je obavijestio i saigrače te glavnog trenera Luisa Enriquea.

Kylian Mbappé Lottin rođen je 1998., u Parizu u Francuskoj. Otac Wilfried Mbappé je iz Kameruna a majka Fayze Lamari Mbappé iz Alžira.

U PSG-u postigao 256 golova, Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Fudbal je počeoigrati sa šest godina pod vodstvom Antonija Riccardija. 

“Prvi put sam ga trenirao kad je imao šest godina. Moglo se reći da je drugačiji. Kylian je mogao puno više od druge djece. Njegov dribling je već bio fantastičan i bio je puno brži od ostalih. Bio je najbolji igrač kojeg sam ikad vidio u 15 godina treniranja ovdje. U Parizu ima mnogo talenata, ali nikad nisam vidio talenta poput njega. Bio je ono što mi zovemo ‘crack’ (najbolji).”, izjavio je kasnije Riccardi.

I dok PSG regenerira svoj tim novim nadama i talentima (prošle godine se oprostio i od Messija i Neymara), navijači će živjeti od uspomena na golove Mbappea kojeg već sada smatraju vjerovatno najznačajnijim igračem u istoriji francuskog kluba.