Zbog ratova raste prodaja oružja: Dok jedni pate, drugi zarađuju milijarde

featured image

4. jun 2024. 17:38

Sve veći globalni sukob znači da će zemlje provesti sljedećih 10 godina obnavljajući zalihe oružja, rekao je šef jednog od najvećih proizvođača oružja u Velikoj Britaniji.

Chemring, koji sebe opisuje kao ključnog dobavljača NATO-a, rekao je da zemlje reaguju na ratove u Gazi i Ukrajini, kao i na “sve uporniju Kinu”.

Kompanija želi da se prodaja, koja se već kreće oko rekordnih nivoa, učetvorostruči na skoro milijardu funti do 2030. godine.

“Porast geopolitičkih tenzija širom svijeta pokreće temeljni ciklus ponovnog naoružavanja za koji se očekuje da će trajati najmanje sljedeću deceniju”, rekao je izvršni direktor Chemringa Michael Ord.

A military vehicle drives during the ‘Eager Lion’ joint military drills with the participation of the Jordanian Armed Forces, the U.S. and other partner countries, in Maan, Jordan May 23, 2024. REUTERS/Jehad Shelbak TPX IMAGES OF THE DAY

Kompanija gradi vazduhoplovnu, odbrambenu i bezbjednosnu tehnologiju za nacije širom svijeta. Također razvija dijelove za svemirska putovanja i proizvode za “elektronsko ratovanje”.

Firma je dala svoje prognoze pošto je objavila rezultate za šest mjeseci do 30. aprila koji su pokazali da je prodaja skočila za 8% na 223,4 miliona funti.

Međutim, profit prije oporezivanja pao je za skoro trećinu na 15,2 miliona funti, što je kompanija protumalčila da je to zbog lošeg vremena na jednom od njenih lokacija u Tennesseeju.

Komentarišući trenutno okruženje, Chemring je rekao da evropski saveznici — i NATO i nečlanice — povećavaju izdatke za odbranu kako bi popunili svoje zalihe nakon pružanja pomoći Ukrajini, koja ulazi u treću godinu rata s Rusijom.

A Ukrainian serviceman fires a mortar on a front line, as Russia's attack on Ukraine continues, in Zaporizhzhia region, Ukraine November 16, 2022. REUTERS/Stringer

Takođe je ukazano na nedavnu najavu premijera Rišija Sunaka da će do kraja decenije povećati potrošnju za odbranu na 2,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Lider laburista Sir Keir Starmer također se obavezao da će povećati potrošnju na 2,5% BDP-a ako stranka pobijedi na općim izborima, bez postavljanja roka, piše BBC.

Prema najnovijim vladinim podacima, ukupan izvoz odbrane Ujedinjenog Kraljevstva porastao je za 70 posto na 11,2 milijarde funti od 2021. do 2022. godine, “prvenstveno zbog novih ugovora za Bliski istok i Evropu”.

Neke političke stranke i aktivisti izrazili su zabrinutost zbog uloge britanskih odbrambenih kompanija u prekomorskim sukobima.

SNP, liberalne demokrate i protestne grupe pozivaju Ujedinjeno Kraljevstvo da prestane prodavati oružje Izraelu.

Lord Cameron, ministar vanjskih poslova, rekao je prošlog mjeseca da bi zabrana samo ojačala Hamas, dodajući da Velika Britanija isporučuje samo 1% izraelskog oružja.

Ministri su rekli da se svi zahtjevi za izdavanje dozvole za izvoz vojne opreme i povezanih predmeta ocjenjuju prema nizu kriterija, uključujući “rizik da se ti predmeti mogu koristiti za vršenje ili olakšavanje unutrašnje represije”.