U ovim su evropskim zemljama stanovnici najbogatiji, evo kako stoji Bosna i Hercegovina

featured image

5. jun 2024. 13:58

U prosjeku najviše bogatstva imaju građani Švicarske i Luksemburga, dok su zemlje istočne Evrope pri dnu liste. Pridružila im se i Bosna i Hercegovina.

Nejednakost u bogatstvu među evropskim zemljama je vrlo visoka. Švicarac u prosjeku ima više od deset puta veće bogatstvo od građanina Poljske ili Mađarske, prenosi Euronews.

Prema izvještasju o svjetskom bogatstvu, najbogatije evropske zemlje su Švicarska i Luksemburg. U prvoj pojedini građanin u prosjeku raspolaže s 650 hiljada eura, a u drugoj s 556 hiljada eura. Prosječni Slovenac, koji je negdje u sredini tabele, ima oko 106 hiljada eura imovine, dok su Hrvati na donjem dijelu tabele s manje od 67 hiljada eura imovine.

Izvještaj o globalnom bogatstvu za 2023. godinu koje su pripremile banke UBS i Credit Suisse, mjerilo je prosječno bogatstvo po odraslom pojedincu u različitim zemljama. Bogatstvo su pritom definirali kao vrijednost financijske i stvarne imovine (prvenstveno stanova) koju posjeduju kućanstva umanjena za njihove dugove. Mjerilo se i prosječno bogatstvo.

Zaostalost istočne Evrope

Osim dvije vodeće zemlje, veliko bogatstvo imaju i nordijske zemlje, posebice Island, Danska i Norveška. U sve tri zemlje punoljetni građani u prosjeku imaju više od 350 hiljada eura imovine. Te sjeverne zemlje poznate su po visokom životnom standardu i jakim sustavima socijalne podrške.

Najveće ekonomije na kontinentu nalaze se u sredini ljestvice. Prema podacima, prosječni Francuz ima imovinu od 296 hiljadoeura, Nijemac 243 tisuće, a Talijan 210 hiljada eura.

No, regija istočne Evrope, posebice balkanske zemlje, uvelike zaostaju. U Hrvatskoj građanin u prosjeku ima oko 67 hiljada eura imovine, u Srbiji preko 32 hiljade, a Bosanaci i Hercegovci oko 31 hiljada eura. Na dnu tabele je Turska, gdje prosječan građanin posjeduje tek 16 hiljada eura. Takvi podaci posljedica su ekonomskih izazova s ​​kojima se te zemlje suočavaju, uključujući niže plaće i manje razvijena financijska tržišta, piše Euronews.

Raspodjela bogatstva

U Njemačkoj, vodećoj ekonomiji u Evropi samo deset posto odraslog stanovništva ima bogatstvo manje od 10 hiljada dolara (9.497 eura). U drugoj i trećoj skupini je većina populacije, imovina 46,1 posto stanovništva kreće se u rasponu od 10.000 do 100.000 dolara (9.497 do 94.970 eura), dok 40 posto stanovništva ima imovine od 100.000 do milijun dolara (94.970 do 949.700 eura).

Za razliku o Nijemaca, Turci se ističi po tome što 70,6 posto odraslog stanovništva posjeduje manje od 10 tisuća dolara imovine.