Web stranica Columbia Law Review je uklonjena nakon objavljivanja priče u kojoj se kritikuje Izrael

featured image

5. jun 2024. 16:41

Web stranica za Columbia Law Review više nije dostupna nakon objavljivanja članka koji je kritičan prema Izraelu za koji je odbor publikacije rekao da nije prošao odgovarajući proces revizije.

U pitanju je objavljivanje članka u kojem se kaže da Palestinci žive pod “brutalno sofisticiranom strukturom ugnjetavanja” od strane Izraela.

Upravni odbor Columbia Law Review rekao je u izjavi koju je dobio CNN da je web stranica “privremeno suspendirana” jer “članak nije bio podvrgnut uobičajenim procesima pregleda ili odabira za članak”. Web stranica je van mreže od ponedjeljka, s porukom da je “u održavanju”. New York Times je prvi izvijestio o prekidu rada i izjavi odbora.

Columbia Law Review Association je nezavisna neprofitna organizacija

Columbia Law Review Association je nezavisna neprofitna organizacija sa sopstvenim upravnim odborom i njome ne upravlja Univerzitet Kolumbija ili njegov pravni fakultet.

Odbor je rekao da je u nedjelju zatražio od studentskih urednika da otvore recenziju članka kako bi “svi studentski urednici imali priliku da pročitaju članak, postave bilo kakva pitanja ili nedoumice i na drugi način se uključe”.

FILE PHOTO: Police stand guard near an encampment of protesters supporting Palestinians on the grounds of Columbia University, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in New York City, U.S., April 30, 2024. REUTERS/Caitlin Ochs//File Photo

“Smatrali smo da je to neophodno zbog poštenja prema studentskim urednicima koji nisu bili dio grupe koja je radila na komadu i ranije nisu bili svjesni sadržaja članka ili čak njegovog postojanja. Kakvi god bili vaši stavovi o ovom članku, on će jasno biti kontroverzan i potencijalno će imati utjecaja na sve povezane s Recenzijom”, navodi se u saopštenju.

Članak je objavljen u ponedjeljak, uprkos tome što je odbor rekao da je tražio odgodu objavljivanja do 7. juna do daljnjeg pregleda.

“Takođe bismo željeli da vratimo web stranicu što je prije moguće, jer njeno zatvaranje sada onemogućava pristup stipendiji Revije,” navodi se.

Članak je izazvao kontroverzu

Članak koji je izazvao kontroverzu napisala je Rabea Eghbariah, doktorant na Univerzitetu Harvard. On tvrdi da je potreban novi pravni koncept pod nazivom Nakba da bi se preciznije opisali trenutno stanje Palestinaca. Potiče od “al-Nakba”, koji Palestinci koriste za upućivanje na uspostavljanje Izraela 1948. godine, a na arapskom znači “katastrofa”.

„Pokušaj da ućutkam svoju pravnu stipendiju o Nakbi gašenjem cijele web stranice Columbia Law Review ne samo da odražava sveprisutnu i antiintelektualnu palestinsku iznimku od akademske slobode, već je i dokaz kulture poricanja Nakbe“, Eghbariah navodi se u izjavi za CNN.

FILE PHOTO: Protesters gather at the gates of Columbia University, in support of student protesters who barricaded themselves in Hamilton Hall, despite orders from university officials to disband or face suspension, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in New York City, U.S., April 30, 2024. REUTERS/David Dee Delgado//File Photo

“Intervencija Odbora direktora CLR-a još jednom razotkriva da su američke akademske institucije, u stvari, vrlo neprijateljsko okruženje za palestinske glasove i misli. Šta je toliko strašno da Palestinci govore svoju istinu?”

To je posljednja žarišta za Univerzitet Kolumbija koji se suočio s demonstracijama propalestinskih demonstranata koji su postavili logore na školskom terenu protestirajući protiv izraelskog rata u Gazi. U utorak je riješio tužbu jevrejskog učenika koji je rekao da škola nije uspjela osigurati sigurno okruženje.