Slovenska NLB banka želi kupiti dionice Addiko banke, u kojoj i biznismen iz Srbije Miodrag Kostić želi povećati svoj udio

BIZNIS Forbes Hrvatska 17. maj 2024. 18:14
featured image

17. maj 2024. 18:14

Kompanija Agri Europe u vlasništvu Miodraga Kostića objavila je ponudu za kupnju 17 posto udjela u austrijskoj Addiko banci.

Ponuda Agri Europe vrijedi do 27.juna, a srpski poduzetnik Miodrag Kostić nudi 16,24 eura bruto odnosno 17,50 eura umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu.

Dioničari Addiko banke ponudu mogu prihvatiti do 27. juna u 17 sati. Ponuda se odnosi na kupovinu do 3.315.344 dionice banke, što predstavlja oko 17 posto kapitala.

Iz ponude su isključene vlastite dionice, odnosno oko jedan posto Addiko banke. Agri sada posjeduje 1.947.901 dionicu ili 9,99 posto svih dionica. Svoj će udio povećati do najviše 29,99 posto, navodi se u ponudi objavljenoj na stranicama holdinga.

Kostić već ima gotovo 10 posto dionica

Agri Europe svoju je kupovinu najavila krajem marta ove godine. Tada je s fondom Infinity Management, koji također kontrolira Kostić, dogovorio kupovinu 9,99 posto udjela Addiko banke.

Fond je prošle godine počeo kupovati dionice ove banke, a u namjeri stoji da su Agri Europe i fond povezani i da djeluju usklađeno. Danas objavljena ponuda ne odnosi se na dionice kompanija s kojima Agri koordinira.

Miodrag Kostić Foto: Forbes Hrvatska/MK Group/Profimedia

Slovenska NLB banka je u srijedu objavila namjeru kupnje svih dionica Addiko banke. Ponudit će 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Objavom ponude NLB želi steći značajan većinski udio u Addiko banci, pišu iz NLB-a.

“Ponuđena cijena od 20 eura po dionici predstavlja vrlo atraktivnu i rijetku priliku za izlazak iz vlasništva i prodaju dionica za vlasnike Addiko dionica”, piše u NLB-u.

Addiko nastao iz bivše Hypo banke

Dionice Addiko banke kotiraju na Bečkoj berzi, vlasništvo je vrlo disperzirano. Krajem marta u vlasničku strukturu Addiko banke ušao je i srpski biznismen Davor Macura, koji je na čelu kompamnije Alta Pay Group. Kupio je 9,63 posto udjela u banci. Početkom aprila najavio je namjeru povećanja udjela na oko 30 posto.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoevropskog dijela nekadašnje Hypo Alpe Adria banke. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirana je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima. Tržišna kapitalizacija iznosi oko 370 miliona eura.