Dionice L'Oréala Porasle za 0,8 posto: Vlasnica prva žena sa bogatstvom od preko 100 milijardi dolara

BIZNIS Forbes BiH 7. jun 2024. 13:49
featured image

7. jun 2024. 13:49

Dionice L'Oréala u srijedu su porasle za 0,8 posto što je bilo dovoljno da njegova vlasnica postane prva žena u istoriji koja ima bogatstvo od 100 milijardi dolara i više. Bogatstvo Françoise Bettencourt Meyers, koja je naslijedila majku Liliane Bettencourt na kormilu najveće svjetske kozmetičke firme, prema Forbesu iznosi 101,2 milijarde dolara.

Bettencourt Meyers kaže se da više voli privatnost nego posjećivanje društvenih događanja koja posjećuju mnogi svjetski bogataši.

Poznato je da svira klavir nekoliko sati dnevno, a napisala je i dvije knjige – studiju Biblije u pet tomova i genealogiju grčkih bogova.

“Ona doista živi unutar vlastite čahure. Živi uglavnom unutar granica vlastite porodice”, kaže Tom Sancton, autor knjige The Bettencourt Affair.

Françoise Bettencourt Meyers sa majkom, Foto: Reuters

Svađa s majkom

Bettencourt Meyers rođena je 10. jula 1953. u Neuilly-sur-Seineu, u blizini Pariza. Njen djed Eugène Schueller, francuski farmaceut osnovao je L'Oréal, i jedina je kćerka njegove nasljednice Liliane Bettencourt. Françoise danas sjedi u upravnom odboru koncerna i predsjednica je porodičng holdinga. Međutim, sjesti u ovu vruću stolicu i nastaviti voditi uspješan biznis nakon majke, koja je u trenutku smrti 2017. bila najbogatija žena na svijetu, značilo je prvo prebroditi porodičnu svađu koja je u svjetskim medijima odjeknula kao jedan od većih skandala među porodicama milijardera.

Naime, 2007. godine Francoise je podnijela tužbu protiv fotografa Francoisa-Marie Baniera, koji je bio blizak prijatelj njene majke. Dok je Liliane Baniera obasipala skupim poklonima vrijednim i po nekoliko stotina miliona maraka, među kojima i umjetničkim djelima Picassa i Matissea, učinivši ga i jedinim nasljednikom, i poručivala kćerki da je ona slobodna žena i da će tu činjenicu jednostavno morati prihvatiti, kćerka je tvrdila da Banier, uzimanjem takvih poklona samo iskorištava njenu majku.

Međutim, ova svađa otvorila je i neke druge tajne vezane uz poslovanje Loreala, poput snimaka koje otkrivaju navodno nedopušteno finansiranje stranke tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja te mogući sukob interesa ministra finanscija i rizničara Erica Woertha, čija je supruga radila u kompaniji Bettencourt koja je upravljala Lilianeinom imovinom.

Françoise Bettencourt Meyers, Foto: Reuters

Najveći dioničar

Cijeli porodični skandal je završen tako što je Francuski sud osudio osam osoba za iskorištavanje 92-godišnje nasljednice L'Oreala Liliane Bettencourt, koja je prema liječničkim nalazima patila od demencije i Alzheimerove bolesti. Među osuđenima, pisao je BBC, bio je i fotograf Francois-Marie Banier, koji je dobio tri godine zatvora i naloženo mu je da plati 158 miliona eura odštete. Međutim, bivši Sarkozyjev saveznik oslobođen je optužbi.

Bettencourt Meyers je danas najveći dioničar (34,73 posto) L'Oréala, koji je 2023. zaključio s prometom od 41 milijarde eura. Razlika u bogatstvu između nje i najbogatijeg čovjeka na svijetu je duplo veća, ali uprkos tome ostaje činjenica da je ona najbogatija žena svijeta u ovom trenutku i tu pozociju drži dugo.