Evropska centralna banka odlučila smanjiti referentne kamatne stope

featured image

7. jun 2024. 14:11

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja smanjit će se na 4,25 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana na 4,50 posto, a kamatna stopa na novčani depozit na 3,75 posto. Smanjenje će stupiti na snagu 12. lipnja

Upravno vijeće Europske središnje banke u četvrtak je odlučilo smanjiti tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova, objavila je u priopćenju koje prenosi Hrvatska narodna banka.

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja smanjit će se na 4,25 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana na 4,50 posto, a kamatna stopa na novčani depozit na 3,75 posto. Smanjenje će stupiti na snagu 12. lipnja.

Kako je Forbes Hrvatska već pisao, ključne kamatne stope važne su za stanovništvo jer utječu na kamatnu stopu na kredite s promjenjivom kamatnom stopom (a time i na iznos mjesečne otplate), kamatne stope na nove kredite s fiksnom stopom i kamatne stope na depozite.

„Na temelju nove ocjene inflacijskih izgleda, dinamike temeljne inflacije i jačine transmisije monetarne politike u ovom je trenutku, nakon devetomjesečnog razdoblja u kojem nismo mijenjali kamatne stope, primjereno ublažiti restriktivnost monetarne politike. Od sastanka Upravnog vijeća u rujnu 2023. inflacija se smanjila za više od 2,5 postotnih bodova i inflacijski izgledi znatno su se poboljšali. Smanjila se i temeljna inflacija, što dodatno upućuje na zaključak o slabljenju cjenovnih pritisaka, i smanjila su se inflacijska očekivanja za sva razdoblja. Uvjeti financiranja ostali su restriktivni zbog monetarne politike, što je pridonijelo smanjenju potražnje i održavanju čvrste usidrenosti inflacijskih očekivanja te tako dalo velik doprinos smanjenju inflacije“, stoji u priopćenju.

Snažni cjenovni pritisci i dalje

Navodi se, ameđutim, da su istodobno, unatoč napretku ostvarenom u proteklim tromjesečjima, domaći cjenovni pritisci i dalje snažni u uvjetima povećanog rasta plaća te će inflacija vjerojatno ostati na razinama višima od ciljne u velikom dijelu sljedeće godine. Srednjoroični cilj je inflacija od dva posto, a iz Europske središnje banke poručuju da će “ključne kamatne stope ostati dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko bude potrebno za postizanje tog cilja”.

Najnovije projekcije stručnjaka Eurosustava za ukupnu i temeljnu inflaciju revidirane su naviše za 2024. i 2025. u odnosu na projekcije iz ožujka.

Stručnjaci sada predviđaju da će ukupna inflacija prosječno iznositi 2,5 posto u 2024., 2,2 posto u 2025. i 1,9 posto u 2026. U vezi s inflacijom bez energije i hrane stručnjaci predviđaju prosječnu stopu od 2,8 posto u 2024., 2,2 posto u 2025. i 2,0 posto 2026. Gospodarski rast trebao bi se povećati na 0,9 posto u 2024., 1,4 posto u 2025. i 1,6 posto u 2026, navodi se u priopćenju.