TikTok potvrđuje da je američkoj vladi ponudio ‘kill switch’

featured image

21. jun 2024. 15:50

TikTok kaže da je ponudio američkoj vladi ovlasti da zatvori platformu u pokušaju da se pozabavi zaštitom podataka zakonodavaca i zabrinutošću za nacionalnu sigurnost.

Otkrila je ponudu “kill switch” koju je dala 2022. godine, kada je započela svoju pravnu borbu protiv zakona koji će zabraniti aplikaciju u Americi osim ako je kineska matična kompanija ByteDance ne proda.

Zakon je uveden zbog zabrinutosti da bi TikTok mogao podijeliti podatke o američkim korisnicima s kineskom vladom – tvrdi da su to i ByteDance uvijek negirali.

TikTok i ByteDance pozivaju sudove da ponište zakon.

“Ovaj zakon je radikalno odstupanje od tradicije ove zemlje da se zalaže za otvoreni internet i postavlja opasan presedan koji dozvoljava političkim granama da ciljaju na nepovoljnu govornu platformu i prisile je da proda ili bude zatvorena”, tvrdili su u svom pravnom izvještaju.

Oni su također tvrdili da je američka vlada odbila da se uključi u bilo kakve ozbiljne pregovore o nagodbi nakon 2022. godine, i ukazali na ponudu “kill switch” kao dokaz koliko su bili spremni ići.

TikTok kaže da bi mehanizam omogućio vladi “eksplicitno ovlaštenje da suspenduje platformu u Sjedinjenim Državama prema vlastitom nahođenju” ako nije slijedila određena pravila.

Nacrt „Sporazuma o nacionalnoj sigurnosti“, koji je predložio TikTok u augustu 2022, bi vidio da kompanija mora slijediti pravila kao što su pravilno finansiranje svojih jedinica za zaštitu podataka i osiguravanje da ByteDance nema pristup podacima korisnika u SAD-u.

“Prekidač za gašenje” mogla je pokrenuti vlada ako je prekršila ovaj sporazum, tvrdi se.

U pismu – koji je prvi objavio Washington Post – upućenom američkom ministarstvu pravde, TikTokov advokat navodi da je vlada “prestala bilo kakve suštinske pregovore” nakon prijedloga novih pravila.

U pismu od 1. aprila 2024. kaže se da je američka vlada ignorirala zahtjeve za sastankom radi daljih pregovora.

Također se navodi da vlada nije odgovorila na poziv TikToka da “posjeti i pregleda svoj namjenski centar za transparentnost u Marylandu”, piše BBC.

Američki Apelacioni sud za Distrikt Kolumbija će u septembru održati usmene rasprave o tužbama koje su podneli TikTok i ByteDance, zajedno sa korisnicima TikToka.

Zakonodavstvo koje je u aprilu potpisao predsjednik Joe Biden daje ByteDanceu rok do januara sljedeće godine da otpusti TikTok-ovu američku imovinu ili se suoči sa zabranom.

Nastao je iz zabrinutosti da bi podaci koji pripadaju platformi od 170 miliona američkih korisnika mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi.

TikTok negira da dijeli podatke stranih korisnika s Kinom i nazvao je zakon “neustavnom zabranom” i vrijeđanjem prava SAD na slobodu govora.

Inzistira da američki podaci ne napuštaju zemlju, a nadgleda ih američka kompanija Oracle, u dogovoru koji se zove Project Texas.

Međutim, istraživanje Wall Street Journala u januaru 2024. pokazalo je da se neki podaci još uvijek dijele između TikTok-a u SAD-u i ByteDancea u Kini.

U maju je zvaničnik američke vlade rekao Washington Postu da bi “rješenje koje su strane predložile u to vrijeme bilo nedovoljno za rješavanje ozbiljnih rizika nacionalne sigurnosti”.

Dodali su: “Iako smo dosljedno sarađivali s kompanijom u vezi s našim zabrinutostima i potencijalnim rješenjima, postalo je jasno da je povlačenje iz njenog stranog vlasništva bilo i ostaje neophodno.”