Stavovi Milorada Dodika oduvijek bili jasni: “BiH bi trebala u BRICS, a ne u Evropsku uniju”

Aktuelnosti Ika Ferrer Gotić 21. mar 2024. 14:55 > 21. mar 2024. 14:57
featured image

21. mar 2024. 14:55 > 21. mar 2024. 14:57

Dodik godinama ima problematične odnose sa EU. Trenutno je pod američkim sankcijama zbog podrivanja bosanskohercegovačkih institucija i ugrožavanja teritorijalnog integriteta zemlje. Čak i usred ruske invazije na Ukrajinu, Dodik je održao bliske odnose sa Kremljom.

“Evropska unija ima alternativu. S obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uslovi za prijem u Evropsku uniju, smatram da BiH treba da podnese zahtjev za članstvo u BRICS. Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU. Narednih dana predstavnici institucija iz Republike Srpske poslaće organima BiH prijedlog da se razmotri takva inicijativa”, naveo je Dodik prošle godine u augustu.

No, takvu inicijativu javnost BiH još uvijek nije vidjela. Dodik je i ove godine potvrdio da u kontinuitetu razgovora s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, koji je osvojio peti mandat.

U januaru prošle godine je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu odlikovao najvišu čast jedinice koju vodi, potez koji su osudili zvaničnici EU i SAD. Evropska komisija je brzo podsjetila Dodika na važnost vladavine prava dok zemlja teži ka članstvu u EU, posebno nakon što je Bosna i Herceovina dobila status kandidata za EU prošlog decembra 2022. godine.

Šta je BRICS?

BRICS, Cape Town Juni 2, 2023. / REUTERS

Akronim BRIC, koji u početku nije uključivao Južnu Afriku, skovao je 2001. tadašnji glavni ekonomista Goldman Sachsa, Jim O'Neill, u istraživačkom radu koji je podvukao potencijal rasta Brazila, Rusije, Indije i Kine. Blok je osnovan kao neformalni klub 2009. godine kako bi svojim članovima pružio platformu za izazivanje svjetskog poretka kojim dominiraju Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici.

Stvaranje BRICS-a je inicirala Rusija.

Grupa nije formalna multilateralna organizacija poput Ujedinjenih nacija, Svjetske banke ili Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Šefovi država i vlada zemalja članica sastaju se svake godine, a svaka nacija preuzima jednogodišnje rotirajuće predsjedavanje grupom.

Zemlje članice BRICS-a

Vladimir Putin na sastanku BRICS-a / REUTERS

Brazil, Rusija, Indija i Kina su osnivači. Južna Afrika, najmanja članica po ekonomskom uticaju i broju stanovnika, bila je prvi korisnik proširenja bloka 2010. godine kada je grupacija postala poznata kao BRICS. Ove zemlje zajedno čine više od 40% svjetske populacije i četvrtinu globalne ekonomije.

Više od 40 zemalja, uključujući Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Alžir, Bolivija, Indonezija, Egipat, Etiopija, Kuba, Demokratska Republika Kongo, Komori, Gabon i Kazahstan, izrazilo je interes za pridruživanje Forumu, prema izvještaju Predsjedavajućeg summita u Južnoj Africi ove godine.

Oni gledaju na BRICS kao na alternativu globalnim tijelima kojima dominiraju tradicionalne zapadne sile i nadaju se da će članstvo otkriti prednosti, uključujući finansiranje razvoja, te povećanje trgovine i investicija.

Nezadovoljstvo globalnim poretkom među zemljama u razvoju pogoršano je pandemijom COVID-19 kada su bogate zemlje gomilale vakcine protiv virusa, a na red su dolazile siromašnije zemlje.